Goedgekeurd in de gemeenteraad
KRUIBEKE. Het einde van het jaar is ook de periode van algemene vergaderingen van instanties waar de gemeente een voet in staan heeft.
Op woensdag 24 november houdt Interwaas een buitengewone algemene vergadering rond de intergemeentelijke samenwerking. De gemeente Kruibeke duidde raadslid Kamiel Van Gheem aan als effectieve vertegenwoordiger op deze vergadering. Een andere Kamiel, Van Mieghem werd aangesteld als plaatsvervanger.
Ook de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid 'IBOGEM' houdt een buitengewone algemene vergadering op 2 december 2010. De gemeenteraad heeft daarvoor Alfons Verhelst aangesteld als effectieve vertegenwoordiger van Kruibeke en Kamiel Van Mieghem werd ook hiervoor plaatsvervangend vertegenwoordiger.
De dienstverlenende vereniging Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Schelde-Landschapspark, afgekort IGS-SLP, heeft een bijzondere algemene vergadering op dinsdag 9 december 2010 om 20 uur in het AC De Zaat, te Temse. Schepen André Lardon werd aangesteld om Kruibeke daar te gaan, vertegenwoordigen. Raadslid Peggy Dams is plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Ook voor de buitengewone algemene vergadering van de intercommunale INTERGEM op donderdag 23 december, werd schepen André Lardon aangeduid. Alfons Verhelst is plaatsvervanger.
Voor de buitengewone algemene vergadering op 23 december 2010 van de financieringsintercommunale Fingem is schepen Dirk de Ketelaere de gemeentelijke vertegenwoordiger en raadslid Julien Mertens zijn plaatsvervanger.
De gemeentesecretaris Moens zat al een hele tijd in een loopbaanonderbreking maar heeft die nu ook nog verlengd tot 31 december 2010. Door deze verlenging duurt haar afwezigheid nu meer dat 120 dagen en diende de gemeenteraad, conform de bepalingen van het gemeentedecreet, nu de waarnemend secretaris aan te stellen voor de duur van de afwezigheid van de secretaris. De raad stelde, zoals was te verwachten, Marleen De Laet aan als waarnemend secretaris.
Volgens de huidige verkeersregeling mag men in de Vossenstraat, Galgenstraat en Hollestraat te Kruibeke 90 km/uur rijden. Tenminste als dat haalbaar is op die kronkelende en smalle wegen daar. De bewoners van de Vossenstraat hadden al aangedrongen op een snelheidsbeperking. Er werd een dossier opgesteld en de maximum snelheid werd daar op 50 km gebracht.
In de Van Hovestraat Kruibeke, ter hoogte van de woning met huisnummer 30 en in de Joris D’hondtstraat, ter hoogte van de appartementen met huisnummer 10 zullen parkeerplaatsen voor gehandicapten worden ingericht.
Reeds op 2 september 1996 werd de toetreding van de gemeente Kruibeke tot het Intergemeentelijk Project 'Het Land van Reynaert' door de gemeenteraad goedgekeurd. Sedert september 2009 zijn Antoine Denert en André Lardon aangesteld als gemeentelijke vertegenwoordigers in het bestuurlijk platform van het Intergemeentelijk Project 'Het Land van Reynaert'.
Tijdens de verschillende bestuursvergaderingen werd een samenwerkingscharter besproken en goedgekeurd. Dit samenwerkingscharter houdt in dat elke deelnemende gemeente telkens een jaar het voorzitterschap van dit project waarneemt en activiteiten organiseert. De gemeenteraad keurde het ontwerp van de samenwerkingscharter wel goed maar het Vlaams Belang onthield zich.
De gemeente kocht het.
Het gemeentebestuur heeft een tweedehands minigraafmachine voor de gemeentelijke technische dienst aangekocht. De kostprijs voor deze aankoop wordt geraamd op 32.000 euro, exclusief btw. Raadslid Julien Mertens merkte wel op dat in het lastenboek niet wordt vermeld hoe breed de kraan is. Ze mag volgens hem maar maximum 90 centimeter zijn. In de gemeenteraad ging men met hem akkoord omdat ook op te nemen in het lastenboek. Raadsleden Luk Dekeyser, Peggy Dams en Dirk de Lille stemden tegen.
Het gemeentebestuur zal ook overgaan tot de aankoop van een container voor de opslag van papier- en kartonafval voor de gemeentelijke werkplaats. De kostprijs voor deze aankoop wordt geraamd op 7.500 euro, exclusief btw.
De gemeente zal ook containers gaan aankopen voor de opslag van gevaarlijke producten op de gemeentelijke werkplaats. Deze containers moeten wel op verharde ondergrond en onder een afdak worden geplaatst daar op de terreinen van de gemeentelijke werkplaats. De totale kostprijs voor deze aankoop wordt geraamd op 13.439,43 euro exclusief btw.
In het kader van het streven naar een optimale energiebeheersing wenst het gemeentebestuur in te gaan op het aanbod van Intergem om een studie te laten uitvoeren naar de mogelijke energiebesparingen en dienstige investeringen op niveau van energieefficiëntie voor de stookplaats in de basisschool ‘De Eenhoorn’ in de Edmond Gorrebeeckstraat 14. De vervanging van de oude verwarmingsketels zal mogelijks een aanzienlijke besparing in de stookkosten opleveren. Deze studieovereenkomst wordt gesloten in uitvoering van de kaderovereenkomst en wordt beschouwd als een specifieke overeenkomst omvattende een bezoek ter plaatse, opstellen van warmteverliesstudie, opstellen van lastenboek, schema’s, plannen, raming- en meetstaat;.
De kostprijs voor deze studie bedraagt 8.933 euro btw inbegrepen, rekening houdende met de REG-premie voor ‘Tussenkomst begeleiding van vernieuwing van stookplaatsen’ geeft dit het volgende: Studieprijs: 8.933 euro min de REG-premie van 3.000 euro is nog 5.933 euro
Ze komt er aan de kerstverlichting. Het gemeentebestuur zal ze zoals de vorige jaren ook dit jaar huren om de straten tijdens de eindejaarsperiode sfeervol te verlichten. Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan en daar staat een geraamd bedrag op van 19.390 euro (zonder btw) Vlaams Belang was daar niet zo mee akkoord en vroeg om de kostprijs te halveren. Dat voorstel werd echter verworpen. Raadslid Jos Stassen vroeg zich af of de graafmachine en de kerstverlichting niet konden worden aangekocht of gehuurd via het AGB. (Atonoom Gemeentebedrijf, een extern verzelfstandigd agentschap met een eigen rechtspersoonlijkheid, die belast is met welbepaalde taken van gemeentelijk belang)
brandweer
De brandweercommandant maakte het aankoopprogramma op voor het brandweermaterieel voor de periode 2008-2013. Naast de nodige persslangen ook 60 brandweerhelmen en vesten, 10 ademhalingstoestellen open kringloop, 1 snelle hulpwagen, 1 hydraulische aggregaat plus schaar en spreider, 2 pneumatische hefkussens met accessoires; een personeel- en materieelwagen van 7,5 tot 13 ton. Dit materieel kan worden aangekocht met 50 % staatstoelage.
De Federale dienst van de Gouverneur van Oost-Vlaanderen, federale directie civiele veiligheid, te Gent deelde de gemeente mee dat het Permanent Comité op dinsdag 11 mei 2010 het advies heeft uitgebracht over de aankoop van het materieel en heeft voorgesteld om voor het brandweerkorps van Kruibeke volgend materieel aan te kopen:
6 Persluchttoestellen + extra fles + volmaskers met een Kostprijs: 19.651,14 euro, 3 draagbare radio’s voor een kostprijs van 7.300,83 euro
Jozef Maes, lt. Dienstchef van de gemeentelijke vrijwillige brandweerdienst van Kruibeke heeft de aankoop van dat alles met staatstoelage grondig gemotiveerd.(Rolf Duchamps)