Europese primeur voor VZW Eskabee 1935

BEVEREN. Er blijft toch wat leven bij de voetbalfans die het ter ziele gegane SK Beveren in ere willen houden. Zoals men weet hebben die ‘oude getrouwen’ Eskabee opgericht en van stil zitten hebben die leden nog nooit gehoord. Wanneer ze nu VZW Eskabee 1935 gaan oprichten zorgen ze voor een primeur in Europa! De statuten van deze nieuwe VZW kunnen nu reeds door alle fans van KSK Beveren worden nagelezen en aangevuld op de website eskabee.be. Uniek hierbij is dat Eskabee zal samenwerken met ‘Supporters Direct’, een organisatie die over heel Europa supportersgroepen helpt bij het opzetten van juridische structuren om fans meer inspraak te geven in hun favoriete voetbalclub. Hierdoor is Eskabee 1935 de allereerste Belgische club die lid wordt van Supporters Direct en op ingrijpende wijze zal toelaten dat de supporters mee het beleid bepalen!

Supportersvereniging Eskabee heeft trouwens al lang de eerste stappen gezet naar een effectieve heropstart van KSK Beveren, maar nu is dat op stevige basis met de oprichting van de nieuwe VZW met als (voorlopige) naam "Eskabee 1935", een verwijzing naar het jaar waarin KSK Beveren ontstond en zich aansloot bij de KBVB.

Bij de supportersvereniging zegt men: "Reeds in de begindagen van Eskabee hebben wij onze intentie uitgesproken om geen „gewone‟ VZW te worden, waarbij de vereniging of club geleid wordt door een beperkt aantal personen. "Eskabee 1935" moet een vereniging worden waarbij àlle supporters betrokken worden en inspraak kunnen hebben in het beleid. Wij wensen onze vereniging dan ook zo democratisch en transparant mogelijk te leiden en te besturen. Om deze intenties reeds op voorhand te concretiseren, kan elke KSKB-supporter opmerkingen en suggesties geven op onze statuten of er alle mogelijke vragen over stellen. Reacties van fans zijn meer dan welkom op ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.."

De primeur is dat Eskabee als eerste Belgische club samenwerkt met Supporters Direct. Bij het opstellen van de statuten kreeg Eskabee advies van Supporters Direct (wat staat voor "supporters besturen"); een door de UEFA gesteunde organisatie die in 2006 in Engeland werd opgericht en over heel Europa supportersgroepen helpt bij het opzetten van juridische structuren om fans meer inspraak te geven in hun favoriete voetbalclub.

Eskabee kwam reeds in september – naar aanleiding van de verbroedering met AFC Wimbledon - in contact met Supporters Direct. Kevin Rye van SD kwam in november zelfs naar België om concreet de juridische en financiële uitwerking van de club mee te bespreken. Eskabee 1935 zal de eerste club op het Europese vasteland worden die op dergelijke ingrijpende wijze zal toestaan dat de supporters en sympathisanten mee de club kunnen besturen! KSK Beveren blijft zo een uniek verhaal in het Europese voetbal!

de missie van Supporters Direct

Na een uitgebreide en succesvolle campagne in Groot-Brittannië wenst Supporters Direct met de steun van de UEFA haar draagvlak uit te breiden in Europa. Door een unieke 'one fan, one vote'-strategie wordt een voetbalclub een democratische, transparante en gestructureerde vereniging. De fans kunnen zich zo vereenzelvigen met de missie, visie en strategie van hun club die alle leden in samenspraak met elkaar hebben goedgekeurd.
Net als Eskabee is Supporters Direct bovendien voorstander om de gemeenschap te betrekken bij de voetbalclub om zo de sociale, culturele en economische waarde van de verenging extra in de verf te zetten. Dit kan onder andere door via allerhande initiatieven lokale liefdadigheidsorganisaties te steunen.

En Eskabee blijft  een vereniging die als doel heeft om KSK Beveren als voetbalclub te doen herleven. Naast het bewaren van het erfgoed van KSK Beveren, willen ze de waarden en idealen van de club heractiveren en opnieuw uitdragen. In 2010 bestond de club 75 jaar.
Eskabee 1935 brengt ons terug in de geschiedenis. Nadat FC Standaard Beveren en Amical Beveren samen gingen bleven er moeilijkheden boven die club hangen en in mei 1931 werd ze van de bondslijsten geschrapt. Beveren zat zonder voetbal maar stilaan gingen toch stemmen op om weer een club op te richten. In 1934 werd de eerste stap gezet want enkele enthousiaste voetballiefhebbers  overwogen de stichting van een nieuwe club.
En ja hoor, ze noemde die vereniging "Sportkring Beveren". De ploeg startte in het ‘Bisschoppelijk Sportverbond Oost-Vlaanderen" en ze speelden onmiddellijk kampioen. Oudere Beverenaars hebben zeker nog spelers van die eerste ploegen  gekend: Richard Goossens, Alfons Roelandt (Fons de Bakker), Albert en Emiel van Damme, Richard Lamont e.a.
Die eerste titel in het sportverbond bracht zo’n begeestering mee dat werd besloten over te stappen naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Zonder problemen kreeg Sportkring Beveren de vergunning en daaraan hing het stamnummer 2300 vast.  Het was 1935 en de start een enorme plaatselijke voetbalgeschiedenis. Misschien mag de Beverse sportgemeenschap wel zeggen ‘Dank u wel, Eskabee om die reuzentijd in herinnering te houden.’ (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Stamnummer 2300 KSK Beveren in de koelkast

BEVEREN.  KSK Beveren en YB SK Beveren reageren ontgoocheld op de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om het stamnummer 2300 tijdelijk in de koelkast te steken voor wat...

Eskabee steunt Beverse scholen

BEVEREN. Spelers en medewerkers van Eskabee 1935 ging, naar jaarlijkse traditie, in november en december de straat op om vlaaien te verkopen. De opbrengst van de vlaaienverkoop, zo'n 900 euro,...

Eskabee 1935 verkoopt vlaaien

BEVEREN. Eskabee 1935 schakelt tussen 10 november en 23 december spelers, trainers, bestuur en supporters in om vlaaien te verkopen. Met de vlaaienverkoop wil de voetbalploeg de Sint-Martinusschool...

Fans van Eskabee steunen 't Vlot

BEVEREN. De fans van voetbalclub YB SK Beveren hebben tijdens hun jaarlijkse actie voor het goede doel 550 euro verzameld. Dat bedrag werd overhandigd aan de vzw 't Vlot, een vereniging die zich...

Geen jeugdwerking voor Eskabee in Beveren

BEVEREN. Het nieuwe voetbalclub Yellow Blue SK Beveren of kortweg 'Eskabee' moest bij de start van het werking noodgedwongen uitwijken naar Nieuwkerken. De club kreeg immers geen toestemming om in...

Wim Hofkens veldtrainer af bij YB SK Beveren

BEVEREN. Wim Hofkens is niet langer veldtrainer van YB SK Beveren. Luc Piessens wordt voorlopig hoofdtrainer. Hofkens blijft verbonden aan Eskabee-project en neemt de scouting en de uitbouw van de...