Bedrijf haalt elektriciteit uit koeievlaaien

TEMSE. Het Temsese Biolectric, gespecialiseerd in het winnen van elektriciteit uit mest, krijgt voor deze innovatie de Gouden Hoef op de komende editie van Agribex, de professionele landbouwbeurs. De prijs is alvast een flinke opsteker voor het bedrijfje dat amper twee jaar bestaat.

Agribex is dé jaarlijkse afspraak van fabrikanten van landbouwmachines en de landbouwers. De beurs is na Batibouw en het Autosalon de derde grootste indoorbeurs. De 140.000 bezoekers ontmoeten er niet alleen hun vrienden, ze maken er ook kennis met de nieuwigheden die de sector te bieden heeft.  Om bedrijven aan te sporen om te werken aan innovatie, wordt er elk jaar een gouden are, een gouden buxus en een gouden hoef. Biolectric uit Temse zal op de komende Agribex, van 6 tot 11 december, de Gouden Hoef in ontvangst nemen.

Biolectric startte twee jaar geleden met idee om elektriciteit te winnen uit koeienmest. "Eén koe zorgt voor 26 m³ mest per jaar.", legt grondlegger Philippe Jans uit. "Na vergisting blijft er 650 m³ mestgas per jaar over. Dat is te vergelijken met 410 liter diesel per jaar."Op die manier kunnen drie koeien een heel gezin gedurende een jaar van milieuvriendelijk geproduceerde elektriciteit voorzien. En dat allemaal dankzij een container in de achtertuin.

Voor landbouwers die 75 runderen of meer hebben, betekent het systeem een forse besparing op de elektriciteitsfactuur én milieubelasting vlees- en melkproductie. "Het uitgangspunt is een installatie van 64.000 kWh per jaar.", legt Jans het investeringssysteem uit. "Alles samen brengt de installatie bijna 20.000 euro per jaar op." Vlaamse landbouwbedrijven verdienen op die manier hun investering op 6 jaar terug. Waalse bedrijven doen er dankzij investeringssteun van de overheid 4 à 5 jaar over om hun investering terug te verdienen.

Agribex

Het Landbouwsalon Agribex is dit jaar aan de 67ste editie toe. Wie wil kennismaken met de innovaties in de landbouwsector kan van 6 tot en met 11 december in Brussels Expo. De beurs is dan dagelijks open van 10 tot 18 uur. Tickets kosten 8,5 euro via agribex.be en 12 euro aan de kassa. Scholen die de beurs willen bezoeken, betalen 1,5 euro per leerling. (mb)

info: agribex.be, biolectric.be