Vijf voor twaalf voor zaal De Scala in Beveren

BEVEREN. Comité Red De Scala wil kost wat kost de voormalige prachtige bioscoopzaal in het centrum van Beveren te redden van de sloophamer. Het comité wil er een volksschouwburg met lunchbar van maken. Om die plannen te verwezenlijken rekent het comité op de welwillendheid van de gemeente Beveren. Om de sociale relevantie aan te tonen, loopt er ook een petitie. 

Een aparte blikvanger op deze Erfgoeddag is de voormalige bioschoop De Scala in het centrum van Beveren. Volgens de huidige plannen wordt de historische zaal gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Het comité Red De Scala wil het gebouw echter behouden en omvormen tot een volksschouwburg met lunchbar. Daarvoor wordt er verwezen naar het succes van De Roma in Antwerpen en de Gentse plannen voor Cinema Rex. 

Dergelijk project kost echter behoorlijk wat geld. "We gingen in dialoog met de huidige eigenaar en trokken met een voorstel naar het college van burgemeester en schepenen in Beveren. De renovatie en exploitatie zou in handen blijven van de vzw van comité De Scala, met financiële ondersteuning van subsidies, crowdfunding, lokale sponsors, eigen inkomsten en met hulp van lokale vrijwilligers. Financieel is het voor het comité echter niet haalbaar om deze kosten te combineren met de aankoop van het pand.", klinkt het. Het comité hoopt dat gemeente Beveren het gebouw wil aankopen en in erfpacht te verhuren aan het comité. Voorlopig vangt het comité bot. 

En de klok tikt want de eigenaar heeft een ultimatum gesteld. Om de relevantie en de steun van de bevolking aan te tonen, loopt er een petitie op de-scala-beveren.com. De website bundelt informatie over het pad, het actieplan en bijhorend ontwerp.  Wie er meer over wil weten, is vandaag welkom op de Erfgoeddag in Hof ter Welle, Anna Piersdreef 2 in Beveren. (mb, foto: ©  Comité Red De Scala)