Terug in de tijd: Zo was het onderwijs in Kallo in 1975

Image
het oude schoolhuis van de gemeenteschool
KALLO. Stappen we het onderwijs 1975 eens binnen. De schoolbevolking was in 1975 steeds verder gedaald in de gemeenteschool. Er waren 61 leerlingen daar waarvan er in 1974 nog 73 waren en in 1973 zelfs 80. Die daling was een gevolg van de massale onteigeningen plus de vermindering van het aantal geboorten. Na twee jaar minder dan 80 leerlingen gehad te hebben, moest de tijdelijk aangestelde onderwijzer Roger Van Raemdonck opstappen. Zogezegd.

Want de vastbenoemde Pieter Vereecken bekwam verlof voor één jaar, vanaf september 1974. hij werd sportleraar in de oefenschool van de Normaalschool in Sint-Niklaas. Zo kon meester Van Raemdonck toch in, dienst blijven als 3de onderwijzer. In 1975 nam Pieter Vereecken definitief ontslag en kon Roger Van Raemdonck vastbenoemd worden.

De gebouwen van de gemeenteschool hadden dringend aanpassing  en -verbeteringswerken nodig. De lokalen moesten verbeterd worden, de sanitaire installaties vernieuwd, centrale verwarming was nodig, werken aan de elektrische uitrusting, er was nood aan en lokaal voor vergaderingen, een sporthal, een plaats om te feesten, een refter.. Dus, er was heel wat werk nodig dat al in oktober 1972 was opgesteld en waarvoor de gouverneur positief had geantwoord.
Het Gemeentekrediet van België werd als ontwerper gevraagd volgens een contract. In april 1973 ging dat naar de gouverneur. Er werd nu echt gehandeld en een 5de lokaal dat gebruikt werd als gemeentemagazijn werd terug ter beschikking gesteld van het onderwijs. De gemeente bezorgde de gemeentewerklui een nieuw magazijn dat werd opgericht naast het kerkhof met prefab –garages.

De 5de klas op de school diende niet om les in te geven maar wel;als refter en recreatiezaal. Door de terugloop van het aantal leerlingen, bezat de gemeenteschool in 1975 amper drie klassen.
Het schoolhuis van Kallo, dat tot 31 december 1974 werd verhuurd aan meneer De Prijcker voor 18.000 fr. per maand, deed in 1975 voor het eerst dienst als cultureel centrum en er werd besloten het ook in te richten als onderkomen voor het ‘Nationaal Werk voor Kinderwelzijn’ en voor medische diensten. Ook verenigingen konden er terecht voor vergaderingen e.d.

Wat het schoolverlof betrof, mochten facultatief 6 halve dagen worden genomen buiten de vaste verlofdagen. In Kallo namen ze de dag van het Vormsel, de dag na de Eerste Communie en de dag van de schoolreis. Voor 1975 werd ook de uurregeling der lessen gewijzigd. (schooljaar 1974 – 1975). In de voormiddag was er les van 8u45 tot 11u55, behalve op woensdag dan was de school maar uit om 12u20. In de namiddag begon de les om13u25 en eindigde om 15u45. Op de vrije woensdagnamiddagen werden regelmatig zogeheten “Socio-culturele” activiteiten gegeven.

Het gemeentebestuur organiseerde een busdienst om alle schoolplichtige kinderen aan huis op te halen in de buitenwijken. De ouders betaalden wel een bijdrage  maar de kostprijs van dat vervoer stond voor 1975 toch op 135.998 fr. In de maand juli werden de kosten nog van 500 fr. naar 700 fr. per dag opgevoerd. Om de bewaking op de schoolbus te doen werd 6.300 fr. betaald.

Vanaf januari 1972 werd er ook Franse les gegeven door het onderwijzend personeel van de jongensschool en de vrije meisjesschool. In 1975 werd daar 34.480 fr. voor betaald door de gemeente.

De kinderen konden ook op school blijven eten en konden er dan ‘verse koffie’ drinken. In 1975 werd er nadruk gelegd op het feit dat er gezorgd werd voor een verwarmd lokaal met tafels en stoelen. Het onderwijzend personeel hield toezicht waarvoor het werd betaald. In 1975 was dat voor een bedrag van 11.040 fr. Bovendien kregen ze ook nog eens een sommetje franken voor het toezicht tijdens de pauze. Ook daarvoor werd 11.04 fr. uit de gemeentekas gehaald.

De Kallose leerlingen gingen regelmatig zwemmen. In Beveren was er toen nog geen zwembad en daarom reisden ze naar het overdekt zwembad van Sint-Niklaas. De gemeente betaalde de inkomgelden wat voor de gemeenteschool een bedrag vroeg van 7.340 fr. voor gans het jaar. De vrije school van Kallo kreeg vanuit de gemeente sociale voordelen en zo werden de middagbewaking en het zwemmen ‘gesteund’ voor een totale som van 45.364 fr.
In Beveren was er nog een Gewestelijke Tuinbouwschool die van Kallo een subsidie kreeg van 3.000 fr.

Het Sinterklaasfeest werd ook intens gevierd op school. Voor de aankoop van speelgoed en snoep, gaf de gemeente aan beide Kallose scholen 25 fr. per leerling. Ze gingen ook op schoolreis en de gemeente betaalde de reis voor de leerlingen van de gemeenteschool wat in 1975 voor 150 fr. per leerling kostte of 12.169 fr. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De pastorij was in 1975 eigendom van de gemeente. Er moesten herstellingswerken worden uitgevoerd.We zetten onze reeks verder gericht naar Kallo 1975 of 35 jaar geleden. Op het vlak van de Kallose...

KALLO. Verenigingen kregen in 1975, 35 jaar geleden, ook hun toelagen en dat geeft ons een overzichtje van wat er aan diversiteit toen was. Bij de jeugdverenigingen waren er Milac (3000 fr.), de...

De vroegere Kerkstraat. Aan het kruispunt met het Gemeenteplein kwamen in 1975 voor het eerst verkeerslichten.KALLO. We kijken weer verder 1975 in en nemen de politie er eens bij. De politiemensen...

De baggerbuizen zijn gelegd. De huizen en hoeves werden afgebroken en de opspuitingen konden beginnen.KALLO. We willen dit jaar terug kijken naar de jaren die een bijzondere periode overbruggen, 10,...

Amanda Van Look - Hendrickx legt de eed af als schepen voor burgemeester Onghena. Links Herman Wielandt rechts (biddend) Armand Smet. Half verscholen Leon Reyns.KALLO. We willen dit jaar terug...

Een beeld uit de beginperiode toen de melkfabriek de naam had van 'De Melkweg'.KALLO. Vorige week was er in de Fabriekstraat wel iets beleven toen een grote kraan werd ingeschakeld om een...