KVLV heeft via kookboek wat met de week van de smaak.

HAMME.In de zaal H@mbiance ,Kaaiplein 35 te Hamme werd vrijdag de 'Week van de Smaak' geopend. Dat ging gepaard met een lezing door Dr.ir. Eric De Maerteleire de opening gaat om 20u de lezing 'geschiedenis op uw bord'. Ondertussenwas er in de H@mbiance doorlopend: een hoeveproducentenmarkt, 3 kookdemo's (bakker Rudi, traiteur Hellmut en een jonge kok i.s.m. restaurant Ter Schroeven), Franse bistro en knutselgelegenheid voor de kinderen.
 

Het was een initiatief van KVLV Hamme die zich meteen eens duidelijk kon profileren als vereniging. Het succes van KVLV als vrouwenorganisatie wordt in Vlaanderen meestal gekoppeld aan 'Ons kookboek'. KVLV is  daar fier op maar er is zoveel meer… KVLV vervult ook een voortrekkersrol op vele andere, minder bekende, terreinen.

Het uitgangspunt van dit succes is dat KVLV zoveel mogelijk vrouwen beluistert in hun huidige en evoluerende behoeften. Het antwoord van KVLV heeft een lage drempel en is altijd kwaliteitsvol! Dankzij deze formule is ze vandaag een springlevende en eigentijdse vrouwenvereniging. Duizend KVLV-groepen brengen vrouwen samen die nadenken over hun vrouwzijn, die actie voeren voor een betere leefomgeving, die zich samen ontspannen, samen sporten, samen koken en bakken, samen creatief zijn enz..

Maar vooral zijn deze vrouwen de 'antennes' in hun dorp. Zij zien en horen wat de vrouwen nodig hebben en wat hen interesseert, zij signaleren en/of introduceren nieuwe trends én uitdagingen op het platteland. Dankzij deze 'antennes' is KVLV in een decennium uitgegroeid tot de ‘Groep KVLV’: 5 VZW’s die ieder op zich een antwoord geven op een belangrijke behoefte van vrouwen met name KVLV, Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang, Zorg-Saam en Ons Zorgnetwerk. Samen hebben ze op het platteland een uitgebreid netwerk van leden, cliënten, ouders, mantelzorgers, onthaalmoeders en kinderopvangers. Het Landelijk Dienstencoöperatief biedt poetshulp en strijkateliers aan tegen betaling met dienstencheques. Samen spelen ze in op wat op het een 2800-tal mensen, vooral vrouwen, tewerk.

En hoe zit het dan in Hamme zelf? Op het grondgebied Hamme zijn er 6 KVLV verenigingen, in de verschillende dorpen en gehuchten van Hamme en ook een dienst van de Landelijke kinderopvang.
Hamme Centrum, Hamma H. Familie, Hamme St Anna, Hamme Zogge, Moerzeke en Kastel tellensamen 654 leden en 73 bestuursleden.

KVLV en de week van de smaak

De week van de smaak was voor KVLV in Hamme een uitgelezen moment om hieraan deel te nemen omdat gezond en creatief koken één van de 6 pijlers is van de werking.

'KVLV leert Vlaanderen koken en gezond eten': dit was hun missie vanaf het ontstaan in 1911 tot op vandaag, weliswaar voortdurend aangepast aan de eigentijds noden en vragen. Jonge vrouwen staan nu vaak onder tijdsdruk, waarbij de kant en klare gerechten nu op het voorplan komen. Ook hierbij kan gelet worden op gezonde bereidingswijzen en nieuwe variaties.

'Ons kookboek', de bijbel in het koken , staat in elke Vlaamse keuken. Het is een boek voor basiskoken waarmee elkeen aan de slag kan. Het onderscheidt zich van vele andere kookboeken omdat het vertrekt van het basiskoken, maar ook mogelijkheden biedt aan gevorderden. Meer dan 2,5 miljoen exemplaren werden hiervan reeds verkocht.

Een bijkomende kans zag KVLV dan ook nog in het zichtbaar maken van de producent aan de consument. In KVLV verenigen zowel de producenten als de consumenten. Het is niet meer zo evident dat de consument de herkomst en het productieprocédé van de producten nog kent. Ze zijn een beetje van elkaar vervreemd omdat alles aangekocht wordt in de supermarkten.

De landbedrijven zijn enorm veranderd ,er zijn tal van bijkomende activiteiten ontwikkeld, zoals o.a. verwerking van hoeveproducten, die hen ook een bijkomend inkomen geven. De consument kan zodoende zijn voedingsmiddelen aankopen dichtbij de deur: wat garant staat voor kwaliteit, de herkomst en energiebesparing.

Bij de opening van de week van de smaak vorige vrijdag deed de vereniging dan ook 4 dingen:
KVLV zichtbaar maken en tonen waar ze mee bezig zijn
Een lezing 'De geschiedenis op je bord' door Ir. De Maerteleire
Chef koks gaven kookdemo’s aan de hand van een gerecht uit “ons kookboek”
Een aantal hoeveproducenten stelden hun hoeveproducten te koop. (Rolf Duchamps)