Zwijndrecht krijgt Vredesbos

ZWIJNDRECHT. In het gebied Polderstraat - Neerstraat, voorbij ’t Vliet in de richting van het Meteoorter, heeft de gemeente verschillende percelen grond liggen. Enkele daarvan werden al in het verleden bebost maar een stuk of vijf percelen waar bomen en struiken kunnen aangeplant worden? Op één stuk ligt nog pacht maar de gemeente zal die afkopen. De gemeente gaat dat niet op eigen houtje doen maar in samenwerking met de vereniging voor Bos in Vlaanderen.

Deze verenigng heeft een beplantingsplan opgemaakt en zal zich ook inzetten om te helpen met de subsidieaanvraag. Omdat zowel de aanplanting zelf, als het onderhoud in de eerste jaren na de aanplanting, enorm arbeidsintensief is, wordt ervoor gekozen om dit werk uit te geven. Het is ook geen klein stuk gebied dat Zwijndrecht tot bos wil omvormen. Het gaat om ongeveer 21.000 m². De firma die zal worden aangesproken daarvoor,  zal er heel wat werken moeten uitvoeren. Het ganse terrein moet plantklaar gemaakt worden.

Daarbij horen: diepploegen van het terrein, de door de gemeente geleverde compost verwerken, nivelleren van het terrein, het uitfrezen van  wortelstronken en spreiden van het uitgefreesde materiaal en het beplanten volgens het opgelegde plan, de plantafstanden en de hoeveelheden. Er komen alvast verschillende soorten van bomen.

In optie wordt ook prijs gevraagd voor het onderhoud gedurende de eerste drie jaar. En wat gaat dat bos kosten? Een raming spreekt van 22 385 euro voor voorbereiding, levering planten en aanplanting ervan.  De gemeente heeft als naam gekozen voor 'Vredesbos'. (Rolf Duchamps)