Noodplanoefening met seveso-bedrijf Vopak Terminal

BEVEREN. Op dinsdag 9 december organiseert de Provincie Oost-Vlaanderen samen met de Gemeente Beveren en het seveso-bedrijf Vopak Terminal Linkeroever de noodplanoefening 'Noah'. Het bedrijf is gelegen aan Haandorpweg te Kallo. De nadruk zal gelegd worden op het alarmeren en informeren van de burgers. Daarom dat verschillende communicatiemiddelen zullen worden ingezet zoals een telefonisch alarmeringssysteem,  alarmering via omroepwagens van de politie, via sirenes van de civiele veiligheid en via de media (TV Oost). Ook wordt de werking van het gemeentelijk TelefoonInformatieCentrum (TIC) getest.

Een selectie van inwoners van Verrebroek en Vrasene, zo'n 1500 gezinnen, wordt betrokken bij de oefening. Daarbij is een scenario uitgeschreven en dat spreekt van het ontstaan, dinsdag rond 17u, van een lek aan een installatie van het tankpark bij Vopak Terminal Linkeroever in Kallo. Hierdoor kan het product propaanethiol (beter bekend onder de vroegere benaming: mercaptaan) vrijkomen.

Het product is ongevaarlijk, maar veroorzaakt sterke geurhinder en kan leiden tot braakneigingen. Verrebroek wordt enkel bedreigd. In een latere fase is er effectief propaanethiol gelekt en is er hinder voor de inwoners van Vrasene. Aan de inwoners van beide deelgemeenten zal gevraagd worden om binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en te kijken naar de regionale tv-zender TV OOST voor meer informatie.

Nieuw bij deze noodplanoefening is dat de burgers effectief betrokken worden.
Het Beverse gemeentebestuur is al sinds het Total-incident op zoek naar een efficiënte manier om haar inwoners te alarmeren bij eventuele noodsituaties. Verschillende alarmeringssystemen werden onderzocht. Het gemeentebestuur van Beveren is bereid om een systeem aan te kopen, maar wil eerst testen hoe effectief zo'n systeem is en hoe het onthaald wordt bij de inwoners.

Daarom zullen tijdens de noodplanoefening zo'n 1500 gezinnen van Verrebroek en Vrasene effectief opgebeld worden. Zij krijgen een gesproken (test)boodschap te horen. Via deze (test)boodschap vernemen ze de toedracht van het incident, krijgen ze instructies en wordt hen gevraagd om naar het gemeentelijk TelefoonInformatieCentrum (TIC) te bellen voor meer informatie.
Hiermee zal dus ook de werking van het TIC voor de eerste keer getest worden. 25 medewerkers kregen als voorbereiding een speciale opleiding van het Rode Kruis.
De politie zal ook zichtbaar aanwezig zijn in beide deelgemeenten.

bedoeling

De noodplanoefening heeft tot doel meerdere zaken te testen:
Op vlak van de noodplanning:
intern noodplan Vopak Terminal Linkeroever
psychosociaal interventieplan
gemeentelijk noodplan Beveren
provinciaal noodplan Provincie Oost-Vlaanderen

Op vlak van de communicatie telt de effectiviteit van de communicatie naar de burgers, wat vie een enquête nadien zal gebeuren. Het alarmeren van de inwoners en bedrijven van Verrebroek en Vrasene via een telefonisch alarmeringssysteem, de sirenes van de civiele veiligheid, de omroepwagens van de lokale politie en  regionale tv-zender TV OOST.

Er is ook nog het informeren van de burgers via verschillende kanalen: zoals de teletekstpagina 464 van TV OOST,  de websites beveren.be en inforamp.be , de werking van het gemeentelijk TelefoonInformatieCentrum (TIC)

Ook zullen de sirenes van de civiele veiligheid in werking worden gesteld. De bevolkiing moet er dus rekening mee houden dat het een oefening is. De gouverneur van Oost-Vlaanderen, wil benadrukken dat de inwoners niet ongerust hoeven te zijn. Alles kadert immers in die noodplanoefening.
 
Niet enkel de inwoners van Verrebroek en Vrasene die opgebeld worden, kunnen naar het nummer van het TelefoonInformatieCentrum (TIC) bellen. Alle inwoners van Beveren kunnen hun steentje bijdragen bij het testen van de werking van het TIC door vanaf 18 uur te bellen naar het TIC om inlichtingen in te winnen. Het TIC is te bereiken op het nummer 03 750 15 15. (Rolf Duchamps)