BAM Publiek was in ’t Waaigat

Image
Karel Vinck, voorzitter van de Raad van Bestuur van BAM leidde de avond in met een algemene toelichting.
BURCHT/ZWIJNDRECHT. In OC ’t Waaigat waren ruim  honderd aanwezigen om BAM Publiek bij te wonen. Het werd al j al een zeer boeiende avond. Het project werd in ’t Waaigat ook korter naar de mensen gebracht en vooral op een bevattelijke manier. Wie aanwezig was weet waarover het Masterplan en in het bijzonder de Oosterweelverbinding gaat. Voor de gemeente Zwijndrecht waren burgemeester Willy Minnebo en de schepenen Irène Hoppe, Ann Van Damme en André Van de Vijver aandachtige luisteraars. Overdreven veel stemmen uit het publiek kwamen er niet omdat moderator Marc Van de Looverbosch er zelf al heel wat in scenario had gezet. We vermelden hier enkele blikvangers maar we willen zeker op Waaskrant.be in enkele afleveringen de Oosterweelverbinding onder de loupe nemen, en zeker dan gericht naar het Waasland toe.

Karel Vinck, voorzitter Raad van Bestuur, omschreef het mobiliteitsvraagstuk en de noodzaak van het Masterplan. Hij wees op de oververzadigdheid van het wegennet met 250.000 voertuigen per dag op het Antwerps Wegennet waarvan 25% vrachtwagens, 140.000 voertuigen per dag in de Kennedytunnel.
Toen er nog in de jaren negentig aan de plannen begonnen werd, ging het om twee opdrachten: los de files op en zorg dat het verkeer in de stad geen ganse dag stilstaat want de Antwerpse economische centra moeten verzekerd bereikbaar blijven. ’t Gaat om de leefbaarheid van de stad en de randgemeenten te verbeteren. De kritische factor daarbij is zorgen voor meer veiligheid. En dat via een oplossing die technisch haalbaar moet zijn.

Image
Algemeen Manager Jan Van Rensbergen bracht een bijzonder duidelijke voorstelling van de Oosterweelverbinding.
Daarbij zat in het mobiliteitsvraagstuk ook de  500 ongevallen per jaar op de Antwerpse Ring en 260 in de Kennedytunnel alleen al in 2007. Ook het goederenvervoer stijgt fors met +30 % tussen 2007 en 2020, voorspelde voorzitter Vinck. Ook al is er nog een aangroei langs het spoor van 11 % naar 17% en het vervoer over water van 11% naar 15%, de weg zal altijd een belangrijke rol spelen.

De alternatieven voor de Oosterweelverbinding worden momenteel onderzocht en verwacht wordt dat tegen februari het resultaat bekend zal zijn  en of BAM dan groen licht krijgt om het project verder uit te werken eventueel mits aanpassingen.

Algemeen Manager Jan Van Rensbergen, gaf en bijzonder klare toelichting bij het project rond de Oosterweelverbindig. Nadien ging een BAM-expertenpanel in debat met het bpubliek. De moderator was VRT-journalist Marc Van de Looverbosch. Het probleem van het fijn stof kwam uiteraard ter sprake

Image
Ook prof De Backer werd uit het publiek gepikt door Marc Van der Looverbosch om hem zijn mening te vragen over het fijn stof.
en dat hoort bij het al dan niet verder uitwerken van de Oosterweelverbindig. BAM vindt dat het medisch aspect zeker moet bekeken worden  maar dat daarin niet te ver moet gegaan worden omdat het maatschappelijk aspect met een sociaal-economische rol van het project, niet mag vergeten worden. Het is namelijk zo dat weldra alle dieselmotoren zullen moeten voorzien zijn van een roetfilter en dat zal mee brengen dat het fijn stof fel zal verminderen. De strenge EU-emissienormen voor motoren zullen tegen 2015 een daling met meer dan 60% meebrengen.

De aanwezige prof De Backer zei dat uit bevolkingsonderzoek wel degelijk bleek dat er in,vloed is van het fijn stof maar dat het een probleem is dat complexer is dan dat men denkt. Hij kon wel melden dat er verbetering wordt vastgesteld. Hij meende dat het omleggen van verkeer, zoals via de Oosterweelverbinding, niet per sé meer fijn stof zal meebrengen. Er moeten wel enkele zaken verfijnd worden. Daarom dat o.a. de universiteiten momenteel ook onderzoeken uitvoeren om zo honderd procent te kunnen bewijzen hoe de link is tussen uitstoot – gezondheid. Wat ook niet mag vergeten worden is, dat er nieuwe technologieën kunnen betrokken worden bij het probleem van het fijn stof.

Wanneer het project van BAM begin 2009 zal aanvaard worden dan kan tegen 2014 al heel wat gerealiseerd worden. Moet er een ader project komen, dan mag gerekend worden op nog eens drie jaar extra!

Een aanwezige had kritiek op het verdwijnen van zoveel groen op Linkeroever en nabij Zwijndrecht, dat de meest bosarme gemeente werd genoemd, om dan toch weer een “groene long” te realiseren. Hij kreeg voor deze opmerking een applaus van de zaal.
Velen wezen ook naar de Liefkenshoektunnel als dé oplossing maar dat werd bij BAM zo niet gezien. Als er nog zwaar verkeer er bij zou komen om de Kenedytunnel te vrijwaren, dan zit Liefkenshoek al over de capacitiet die er mogelijk is en zou er nog geen 10 % behaald worden van het rendement. Alles moet bekeken worden samen met de Oosterweelverbinding.
Voor Nick Orbaen is verwijzen naar de Liefkenshoektunnel normaal: "Ik begin zelf ook altijd mee als ik een projectie geef. Ik hoor toch dikwijls: we hebben die nieuwe tunnel niet nodig, we hebben de Liefkenshoektunnel en sluit die aan op de E17. Maar ik zeg je, als je dat vanuit de lucht bekijkt, dan zie je wel dat je beide tunnels nodig hebt om  de ontsluiting van Antwerpen te kunnen realiseren."

Image
Het panel dat de vragen vanuit het publiek beantwoordde: vlnr Frank De Schutter, Jan Van Rensbergen, Patrick De Baere en Ivan Costermans.

Burgemeester Willy Minnebo dankte de mensen van Burcht, Zwijndrecht en Linkeroever voor de manier waarop zij in debat zijn gegaan met de mensen van BAM en hij sprak de hoop uit dat er een gestructureerde manier naar de toekomst toe, met elkaar in verbinding kan gekomen worden.

"Jaren zwijgen heeft vroeger geleid tot een aantal ‘toogverhalen’, ‘indianenverhalen’. Er zijn er wel die correct zijn. Ik denk dat het volledige Masterplan toch een bijdrage moet leveren tot een betere en leefbare gemeente. Ik zeg ook dat er wel een aantal bedenkingen kunnen geformuleerd worden maar wij hopen daarom dat niet alleen BAM, maar ook de Vlaamse Regering, die tenslotte het laatste woord zal hebben, dat die daar ook rekening mee zal houden en zal zorgen dat niet alleen de betere leefbaarheid rond Antwerpen zal behouden worden, maar in gans Vlaanderen."

De Zwijndrechtse burgemeester wees ook naar het verleden toen de plannen naar buiten kwamen en Zwijndrecht onmiddellijk reageerde en haar standpunt kenbaar maakte.
Minnebo zei tevreden te zijn dat de gemeente er in gelukt is enkele hoofdnoodzakelijke punten zullen zien gerealiseerd worden. Daarmee wees hij naar de keuze van het middentracé, en het behouden van de op-en afritten van de E17.

Image
Er was heel wat belangstelling voor deze BAM Publiek.

"Heel belangrijk is ook wat er de laatste maanden is bij gekomen: het plaatsen van geluidsschermen over het ganse tracé. Dat is een heel belangrijk gegeven naar de geluidskwaliteit toe, geluidsdemping en veiligheid." Hij zag het totale Masterplan als een bijdrage tot een betere en leefbare gemeente. Hij noemde het Masterplan met de Oosterweelverbinding een groots project en een beetje chauvinistisch wees hij er op dat Zwijndrecht één van de eerste projecten binnen het plan tot zich nam: de doortrekking van tramlijn 3. Dat bracht volgens hem aanvankelijk wel heel wat commotie teweeg Maar toch kon gesteld worden dat het openbaar vervoer, dat zo werd gepromoot, in de gemeente toenam.

Image
Na afloop kon de infomarkt bezocht worden waar afgevaardigden van BAM de nodige uitleg verschaften.
"En ik durf nu ook te stellen, moest het gemeentebestuur er u aan denken om tram 3 terug af te schaffen, dat er dan heel wat mensen zouden bengelen aan de bomen in het Vredespark, want alleman is over de tram bijzonder tevreden." innebo vond dat het openbaar vervoer in zijn gemeente, mee zorgt om de ‘overdaad’ van verkeer op E17 en E34 , toch een heel klein beetje oplossing geeft om de drukte wat te reduceren.

Na Antwerpen vond in ’t Waaigat de tweede BAM Publiek plaats. We vroegen aan Nick Orbaen van BAM naar een vergelijking. "In Burcht werd meer ingegaan op de lokale impact zodat de mensen begrepen wat het betekende voor hun gemeente en voor Linkeroever. Er werd dan ook meer gefocust op de parallelweg en de aansluiting én de ruimte voor de leefbaarheid. In Antwerpen werd meer gesproken over het totale plaatje omdat je in de stad ook meer wisselend publiek hebt."

Er werd aangekondigd dat er op het passend ogenblik weer een BAM Publiek zal komen, waarschijnlijk in het voorjaar wanneer meer bekend is over het alternatief onderzoek.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Het 'Actiecomite voor een mobiel en leefbaar Zwijndrecht' brengt op dinsdag 21 september een bezoek aan Vlaams minister Kris Peeters, onder meer bevoegd voor de domeinen...

Het Platform "Het Juiste Trace dat zich inzet om Zwijndrecht en Linkeroever te beschermen tegen de ingrepen in verband met de "Oosterweelverbinding", heeft de minister-president...

ZWIJNDRECHT. Het Masterplan Antwerpen, dat een heleboel voorstellen bevat om de mobiliteitsproblemen rond Antwerpen op een duurzame manier op te lossen, werd de afgelopen maanden getoetst op haar...

ZWIJNDRECHT. De afgevaardigden van het "Actiecomite voor een leefbaar en mobiel Zwijndrecht" en het Platform 'Het juiste tracé Linkeroever' kregen bij een bezoek aan...

LINKEROEVER/ZWIJNDRECHT. Het bouwen van de Oosterweelverbinding waar in Zwijndrecht zoveel rond te doen is op het vlak van de leefbaarheid van het dorp, nadert een definitieve plooi. De start van de...

ZWIJNDRECHT. Dinsdag 20 januari trekt een delegatie van het Zwijndrechtse Actiecomite tegen de Oosterweelverbinding, naar Brussel. Ze worden er om 12.30u verwacht op het kabinet van Minister Bossuyt...