Uniek project bedrijfscrèche in Beveren

Image
Ann Rombaut (zittend) en schepen Katrien Claus, die in Beveren de realisatie van een bedrijfcrèche voor Waaslandhaven voorstelden. Ook voor de gemeente Kallo zullen er 10 opvangplaatsen zijn.
BEVEREN. De gemeente is op weg om een realisatie neer te zetten die uniek in Vlaanderen zal zijn. Het is de bedoeling om een bedrijfscrèche in te richten waar werknemers van de bedrijven in Waaslandhaven, hun kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen onderbrengen terwijl zij aan het werk zijn. Een initiatief dat eigenlijk thuishoort in de moderne leefwereld. Er werd reeds een pand in een voormalig restaurant in de Fabriekstraat te Kallo gevonden om in te richten als crèche.

Schepen Katrien Claus kreeg van de Human Resources -dienst van de firma Katoen Natie de vraag naar een bedrijfscrèche. Het idee werd besproken met de stuurgroep CKO Beveren (Centrum Kinderopvang). CKO Beveren is een verzameling van alle kinderopvang die aangeboden wordt in groot Beveren. In de stuurgroep zetelen vertegenwoordigers van de verschillende soorten kinderopvang, zowel gesubsidieerde vzw’s als OCMW met als voorzitter Schepen van kinderopvang, Katrien Claus.

Ann Rombaut vertegenwoordigt de zelfstandige kinderopvang. Ann is reeds 15 jaar uitbaatster van zelfstandige kinderopvang. Ze is 12 jaar actief binnen de beroeps - en belangenvereniging voor de zelfstandige kinderopvangsector UnieKo en bovendien lid van het LOK (lokaal overleg), lid van de stuurgroep CKO Beveren-Waas alsook lid van het platform vernieuwingsgroep Kind & Gezin.
Een onderzoek naar de haalbaarheid van de organisatie van een bedrijfscrèche werd ingezet. Na verschillende overleggen werd er besloten om te gaan voor een zelfstandig initiatief.

De bedrijfscrèche is een volwaardige onderneming waar verschillende bedrijven gebruik van kunnen maken in de omgeving Kallo. De locatie werd bepaald aan de hand van een omgevingsanalyse. In Kallo wordt momenteel  geen kinderopvang aangeboden maar met de komstvan een bedrijvencrèche zullen de Kallose inwoners wel de kans krijgen. Verder is het dorp centraal gelegen binnen de Waaslandhaven waarbinnen kinderopvang inrichten niet is toegelaten omdat het Sevesogebied (gevaarlijke bedrijven) is.

Met de bedrijfscrèche is Ann Rombauts reeds van in februari bezig, in oktober werd een dossier ingediend  en nu werd het goedgekeurd wat maakt dat nu de financiering wordt klaar gemaakt. Er is wel een 400 000 euro nodig waarvan 61.000 euro van de overheid wordt verwacht.
De bedrijfscrèche bestaat uit een zelfstandige kinderopvang met toezicht van Kind en Gezin. Er zijn 28 (full-time) plaatsen beschikbaar voor kinderen van 0 tot 3 jaar. 18 plaatsen hiervan zijn bedrijfsgerelateerd en 10 plaatsen worden voorbehouden voor de plaatselijke bevolking. Het initiatief wordt gesteund door de gemeente Beveren in het kader van het CKO 'Centrum KinderOpvang'. Niet financieel maar wel morele steun.

De ouders betalen een marktconforme prijs. Dat zou 20 euro per dag kunnen zijn maar het zou kunnen dat in de toekomst het mogelijk wordt in de zelfstandige sector met inkomensgerelateerde bijdrage te werken om zo de toegankelijkheid voor de ouders nog te vergroten. De bedrijven betalen een prijs die ze als beroepskost fiscaal kunnen inbrengen.
Waar de overheid in de erkende gesubsidieerde kinderopvang investeert, investeert hier het bedrijf om in de omgeving van het werk kinderopvang te creëren. Dit alles werd met de hulp van VOKA (Kamer van Koophandel) aan verschillende bedrijven voorgesteld. Er zijn drie bijeenkomsten geweest met verschillende bedrijven. Op juridisch en fiscaal vlak was het een verrijking met VOKA als projectbegeleiding, te kunnen samenwerken.

De initiatiefnemer Ann Rombaut  gaf ook een antwoord waarom een  bedrijf plaatsen zou kopen of investeren in een kinderdagverblijf. Ze zag dat in het voeren van een van een gezinsvriendelijk beleid, de behoefte van de werknemer aanvullen, de specifieke noden van een bedrijf aanvullen en meewerken om in de regio meer opvang te creëren,zodanig meer mensen op de arbeidsmarkt terecht kunnen.
De bedrijfscrèche zorgt met 28 full timeplaatsen voor heel wat tewerkstelling: 1 voltijdse leidinggevende functie (met een pedagogisch kader), 3 voltijdse kinderverzorgsters en 1 halftijdse polyvalente werknemer zullen aangeworven worden. De organisatie en het algemene beheer van de crèche zal in handen zijn van Ann Rombaut. De werkingskosten zullen voor een deel gedragen worden door de jaarlijkse investering van de bedrijven.

Voor de bedrijven is het ook positief want een onderzoek heeft uitgewezen dat een bedrijfscrèche zorgt voor een verhoging van de productiviteit met 17 % maar ook van de motivatie van de werknemer. Langs de andere kant vermindert het absenteïsme en stress bij de werknemers. Er komt ook een betere binding aan het bedrijf.
De bedrijven krijgen de keuze uit verschillende opties aan om in een gezinsvriendelijk initiatief kinderopvang te kunnen investeren. Zo is er de aankoop van een plaats op jaarbasis (minimum 3 jaar) of sponsoring van de bedrijfscrèche (met voorrangsregel voor werknemer) of van één occasionele plaats, die door verschillende bedrijven kan gebruikt worden. Dat kan wanneer Onthaalouder ziek is, oma op vakantie, een wachtlijst bij plaatselijke  kinderopvang, als tijdelijke tussenoplossing,…

Er zal een flexibele opvang van 6 tot 20u op aanvraag (basistijden: van 7 tot 18 uur) en ook vakantieopvang. Vermoedelijke za ten vroegste maart 2009 gestart worden en ten laatste mei 2009.Naar de toekomst toe  kan in een tweede fase de bedrijfscrèche uitgebreid worden naar 35 plaatsen.
Momenteel is er met Electrabel een princiepsakkoord getekend voor 14 plaatsen voor drie jaar. Electrabel was erbij van bij het begin en heeft zijn werknemers ook enorm betrokken in het onderzoeken naar de nood aan kinderopvang.
"We hadden graag bij indiening van ons dossier meerdere bedrijven willen en kunnen overtuigen, doch ook mede de huidige economische crisis is dit (nog) niet gelukt.", zei Ann Rombaut, "Zelfs Katoen Natie, dat er eerst mee naar buiten kwam, is niet op de opvangtrein gestapt!"

Ann Rombaut heeft momenteel in de Kasteeldreef reeds ’t Boelleke I en II met respecievelijk 14 en 21 plaatsen voor kinderopvang. Ook hebben ze de kinderopvang in handen in de Sancta -Mariaschool en de Sint-Jozefschool. (Rolf Duchamps)