Gemeente koopt nu al 26 van 124 aan te kopen etsen van Fred Bervoets

Alles begon bij de voorbereiding van de tentoonstelling “Bervoets’Burchtse Jaren”. Toen werd er op gewezen dat Van Kerckhove een verzameling van Bervoets bezat die heel wat etsen bevatte die dateerden uit de beginperiode van de kunstenaar. Die kunnen we thuisbrengen vanaf het einde van de jaren ‘50 tot de tweede helft van de jaren ’70.
Zwijndrecht, gedirigeerd door kunstkenner schepen André Van de Vijver, ging zich ter plaatse vergewissen van de collectie die in totaal 183 werken bevatte van diverse grootte. Ze stelden er vast dat in die collectie zowat alle stijlperiodes van Fred aan bod kwamen. Omdat de tentoonstelling toen nog moest komen, werden de werken gefotografeerd met de bedoeling ze op de tentoonstelling te tonen. Maar in laatste instantie werd toch besloten geen jong werk van Fred Bervoets tentoon te stellen.
De verrassing was dat de heer Van Kerckhove de intentie had om al die werken te verkopen. Er werd dan over de verkoopprijs gesproken maar die was veel te hoog voor de middelen die Zwijndrecht voor kunst klaar had. Er was nog een budget voor 2008 niet opgebruikt en dat moest worden aangewend. Maar daarmee kon natuurlijk niet de totaliteit van de prijs der etsen worden betaald. Schepen Van de Vijver en zijn cultuurmedewerkers hadden immers 124 werken geselecteerd. Ze hadden zich beperkt tot de meest representatieve werken en etsen waarbij het thema over Burcht ging.
Het kwam tot een akkoord met de eigenaar op 1/3de van de voorziene verkoopprijs én om de aankoop te spreiden over vijf jaar of ongeveer 25 werken per jaar. In een eerste schijf van 7.300 euro zouden 26 etsen nu al naar Zwijndrecht komen. Door deze meerjarenplanning kon de gemeente, die in het AC toch een verdieping als de ‘Fred Bervoetszaal’ heeft ingericht, in bezit komen van al die prachtige etsen. En waardevol! Er zijn grote en kleine werken waarvan de waarde toch gaat van 100 euro tot zelfs 6.000 euro. De gemeente zal 7.500 euro per jaar voorzien.
Kunstbezitter Van Kerckhove vond het ook passend dat de collectie kon terugkeren naar de geboorteplaats van Fred. Hij wilde dat nu anderen ervan konden genieten nadat hij zelf dat 50 jaar lang kon doen. Na de gemeenteraad bracht Dirk Verhelst van de cultuurdienst de grote farde binnen en alle werken werden voorgesteld. Ze waren uiteraard nog niet ingekaderd. Wat een aanwinst voor het Zwijndrechtse kunstpatrimonium!

Maar er was toch een boze reactie van raadslid Frans De Gendt (sp.a). Hij vond het niet kunnen dat de aankoop niet in de gemeentelijke commissie was geweest. "Ik ben niet tegen de aankoop maar wel tegen de manier waarop. Er is toch een commissie die zich daarmee bezighoudt maar die blijft links liggen". Schepen Van de Vijver antwoordde dat het op de commissie Cultuur wel vermeld werd dat men er mee bezig was en dat er onderhandelingen aan de gang waren met de man zelf. Het moest ook snel gaan om het budget 2008 nog te kunnen gebruiken.
Maar Frans De Gendt bleef boos kijken en spreken. Hij voelde er zich niet goed bij dat de raad de aankoop eerst moest goedkeuren en pas daarna de werken eens te kunnen bekijken. "In welk gezin gebeurt dat?", vroeg hij zich af, "Er zijn toch foto’s van? Waarom liet men die niet eens zien? Is dat normaal handelen? Is dat een manier van besturen? Waarom zijn er dan commissies?"
Maar de schepen bleef er bij dat het op de commissie wél ter sprake kwam. "Deze week pas werden de onderhandelingen afgehandeld.Na 50 jaar wilde deze man wegens gezondheidsredenen de etsen verkopen en hij gaf de gemeente Zwijndrecht de voorrang." Maar bij de stemming liet de sp.a een onthouding noteren.
De nieuwe werken zullen mogelijkheden bieden omze ook tentoon te stellen. Dat zou periodiek kunnen gebeuren en vermits de etsen werden gegroepeerd per thema, kan dat best worden verwezenlijkt. (Rolf Duchamps)