Stadsbestuur richt meldpunt discriminatie op

SINT-NIKLAAS. In navolging van andere centrumsteden als Gent en Antwerpen wordt nu ook in Sint-Niklaas een meldpunt discriminatie opgericht. Bewoners uit de stad en regio die zich op een of andere manier gediscrimineerd voelen, zullen dat hier kunnen melden. Dat is nu mogelijk door een decreet in van 10 juli 2008 dat op 23 september in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd. Het kadert in het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid en voorziet dat de Vlaamse Regering in de centrumsteden 'gelijkebehandelingsbureaus' kan erkennen en subsidiëren. Deze bureaus, die in de praktijk 'meldpunten discriminatie' heten, hebben als voornaamste opdracht om slachtoffers van discriminatie bij te staan en te onderhandelen met de betrokkenen om het discriminerende gedrag stop te zetten.

Het Sint-Niklase stadsbestuur is, net als de meeste andere centrumsteden, ingestapt in een proefproject van de Vlaamse Regering om concreet vorm te geven aan de meldpunten discriminatie. Het project loopt tot einde 2009, maar wordt na gunstige evaluatie verder gezet.

Men zal er terecht kunnen voor alle vormen van directe en indirecte discriminatie, intimidatie en seksuele intimidatie kan u aankloppen bij het meldpunt. Ook wie opdracht geeft om te discrimineren en wie redelijke aanpassingen weigert ten behoeve van personen met een handicap, maakt zich schuldig aan discriminatie.

De beschermde kenmerken zijn geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap, sociale positie, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, of nationale of etnische afstamming.

Iedere burger kan voortaan terecht bij het meldpunt discriminatie om gevallen van discriminatie te melden. Dat kan, maar hoeft niets met het stadsbestuur te maken te hebben. Zo’n melding gaat als volgt in zijn werk:

Men contacteert de klantendienst van het stadsbestuur op het telefoonnummer 03 760 91 00,  het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of aan de infobalie van het stadhuis om te zeggen dat u zich gediscrimineerd voelt in een café, een winkel, door een huiseigenaar, een werkgever, een overheidsdienst of een andere instelling... Meer moet u op dat moment niet zeggen. Men maakt met de medewerker van de klantendienst een afspraak voor een vertrouwelijk gesprek in een lokaal in het stadhuis. Tijdens het gesprek geeft u een gedetailleerd verslag van de feiten. Als u bewijsstukken hebt die de discriminatie kunnen aantonen, brengt u die mee. Van dit gesprek wordt een verslag opgemaakt, dat vertrouwelijk behandeld wordt.
Het meldpunt discriminatie onderzoekt of er wel degelijk sprake is van discriminatie in de zin van de wetgeving. Als dat het geval is en enkel mits de uitdrukkelijke instemming van de melder zal contact gezocht worden met gespecialiseerde organisaties voor een passende opvolging van de melding. Zwaarwichtige feiten worden doorgegeven aan het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Men wordt van elke stap in de procedure op de hoogte gehouden en u bepaalt zelf hoe ver u wil gaan in de procedure. Op het einde van het onderzoek of bij doorverwijzing krijgt u een brief toegestuurd.

Om het meldpunt de nodige algemene bekendheid te geven werd in het stedelijk infoblad (Stadskroniek) een artikel gepubliceerd waarin het meldpunt en de procedure kort werden toegelicht.

Daarnaast is het de bedoeling om via gerichte doelgroepencommunicatie kansengroepen of minderheden te bereiken. Daartoe zal een folder verspreid worden naar instellingen die veel contact hebben met minderheden (politie, CAW, ombudsvrouw, klantendienst, welzijnshuis…). (r.d.)