"Ook het probleem Doel hoort bij Beverse begroting"
BEVEREN. Het voorleggen van de begroting is telkens de gelegenheid om de oppositie toe te laten haar gedacht te zeggen. Dat gebeurde ook zo in Beveren. Boudewijn Vlegels (Kartel) vond dat het altijd goed is de financies van de gemeente onder controle te houden. In de begroting 2009 stelde hij vast dat er een buitengewone dienst is van meer dan 50 miljoen euro. Nochtans had burgemeester Van de Vijver vorig jaar gezegd dat de toekomstige begrotingen zouden uitgaan van een buitengewone dienst van om en bij de 30 miljoen. Maar zo was het dus niet.
Een ramp is dat ook niet want Beveren is nog steeds een gemeente met een inkomstenstroom die, volgens Vlegels, niet vergelijkbaar is met andere doorsnee gemeenten. "Jaarlijks stijgen de inkomsten, wat in vele gemeenten niet het geval is door het wegvallen van een aantal dividenden", aldus het raadslid.
Hij wees er ook op dat de overschoten uit het verleden voor Beveren een jaarlijkse inkomst aan intresten geeft die ook de meeste andere gemeenten moeten missen. Kwestie is te zorgen dat er geen negatief resultaat op het eigen dienstjaar komt, "want dan verdwijnen die laatste inkomsten als sneeuw voor de zon", zo sprak Boudewijn Vlegels.
De begroting moet ook bekeken worden als de richting van het beleid door de meerderheid. Alle partijen hebben natuurlijk niet dezelfde visie al is het Kartel het wel eens met een groot aantal vooropgezette zaken en projecten.
Toch heeft het enkele gaten gezien in de begroting waar zaken moeten staan die noodzakelijk zijn. Zo noemde Vlegels het sociaal begeleidingsplan voor de oorspronkelijke bewoners van Doel die om principiële reden geen verkoop in de minne deden en dus niet instapten in het sociaal begeleidingsplan. "Hiervoor willen wij dat de gemeente in de eerste plaats gelden opzij zet en tevens er voor zorgt dat ook de andere belanghebbenden partijen zoals de Intercommunale en de Maatschappij Linkeroever, over de brug komen."
Vlegels bleef bij Doel en drong aan op de opmaak van een toekomstplan voor de site Doel met aandacht voor het waardevol patrimonium, een rustpunt in de haven met mogelijkheden voor horeca en verblijfsaccommodatie, de uitbouw van toeristische en recreatieve mogelijkheden en vooral de verbinding va de gemeente met de Schelde.
Doel 2020 zal het graag horen wat raadslid Vlegels zei: "De meerderheid laat de kans voorbijgaan om het voortouw te nemen of tenminste toch de alternatieven ter discussie te stellen. Binnenkort wordt het ruimtelijk uitvoeringsplan vastgelegd en wordt Doel vermoedelijk ingekleurd als zeehavengebied. Men kan dan weer afkomen met het gezegde ‘beslist beleid’. We geloven niet langer dat deze meerderheid inspanningen wil doen of een alternatief plan voor Doel wil verdedigen. Integendeel, alles wijst er op dat jullie zich volledig inschrijven in de visie van Antwerpen. Het zou alleszins van enige moed getuigen mocht men eindelijk eens uitkomen voorzijn mening."
Dat was dus harde taal naar de meerderheid van Marc van de Vijver toe. Schepen Deckers zei wel dat de kerk en het kerkhof niet onteigend zullen worden en dat er op korte termijn wel enkele opportuniteiten zullen genomen worden.
Ook Vlaams Belang had wat over Doel te vertellen. Bruno Stevenheydens bracht de De Maatschappij LSO in beeld. Schepen Peter Deckers is daar voorzitter van. De Maatschappij heeft recent een studie laten maken waaruit zogezegd zou blijken dat een aantal van de vroegere inwoners van Doel de afbraak van de huizen in Doel rechtvaardigen. Deze praktijken zijn bijzonder bedenkelijk, zo vindt Stevenheydens. "De Maatschappij LSO handelt zoals Pontius Pilatus hen 2000 jaar geleden heeft voorgedaan en wil blijkbaar haar afbraakbeleid verder zetten en tegelijk de handen in onschuld wassen."
Men zou er volgens hem beter aan doen om de huidige inwoners van Doel eens te bevragen over hun gevoelens, over hun wensen voor het komende jaar. Zij wensen immers - volledig in overeenstemming met de beslissing van de Vlaamse regering van 19 mei 2000 - nog lange tijd in Doel te blijven wonen. "Indien de Maatschappij LSO hier niet toe bereid is kan de gemeente Beveren daarvoor de nodige kredieten voorzien."
Peter Deckers zei dat in de studie meer vragen waren gesteld dan: wat denk je van de afbraak van uw woning? Er waren volgens hem bewoners die zelf vroegen: wanneer gaat ge nu mijn woning afbreken? De studie gebeurde steekproefgewijze, sociologisch begeleid door een apart bureau.
Vlaams Belang vond dat de begroting keuzes naar voor moet brengen en gemotiveerd uitleggen wat de prioriteiten zijn. "Dit ontbreekt allemaal in deze begroting. De financiële middelen zijn er wel, maar heel wat beleidskeuzes zijn nog niet gemaakt. Het lijkt wel een vogelpikbegroting, waar men eerder willekeurig de keuzes gaat maken", aldusStevenheydens.
Het raadslid had ook oog voor de vermindering met 15 % van de kredieten van de werkingskosten voor elke post. Dat is een gevolg van de vaststelling dat er telkens ongeveer 30 % méér werd begroot dan er werkelijk werd uitgegeven. Het college wil tot een meer reële uitgaveninschatting komen door alle kredieten met 15% te verminderen en volgend jaar bij het budget 2010 nogmaals een vermindering van 15% doorvoeren.
Bruno Stevenheydens zegt zijn gedacht: "Deze werkwijze getuigt van luiheid en een miskenning van de diensten die in het verleden de uitgaven wel goed hebben ingeschat. Een aantal diensten hun kredieten bestaan bijvoorbeeld uit vaste kosten of uit kosten die zij momenteel al volledig juist hebben ingeschat. Door het krediet met 15% te verminderen, is men al zeker dat dit bij de begrotingswijziging zal moeten rechtgezet worden. Deze werkwijze is niet ernstig. Dit is dit een bijzonder slechte manier van werken. Men had veel beter die diensten die de voorbije jaren fors teveel hadden begroot, opgedragen om dit jaar wel hun begroting correct te maken. Het is een bijzonder oneerlijke werkwijze tegenover de diensten die wel alles correct begroten. Dit betekent uiteraard meer werk, maar van een budget, begroting, mag toch verwacht worden dat het goed en degelijk is opgemaakt. Waarschijnlijk hoopt het college door deze maatregel dat de diensten gaan besparen enkel en alleen omdat het krediet met 15% is verminderd. In het verleden werd de overschatting van bepaalde uitgaven gerechtvaardigd door te beweren dat het goed is om meer te begroten dan men werkelijk uitgeeft."
In zijn besluit zei Stevenheydens dat een begroting of budget meer moet zijn aan een kleurloze opsomming van cijfergegevens. Hij vond het jammer dat het budget niet correct is ingeschat. "Wie dit budget aandachtig en helemaal doorneemt weet nog niet welk beleid Beveren wil voeren. Veel prioriteiten dienen nog vastgelegd te worden. Hier wordt een vogelpikbeleid gevoerd.", was zijn besluit.(r.d.)