Deelgemeenten verdienen alle aandacht
BEVEREN. Bij de bespreking van de begroting 2009 ging heel wat aandacht ook naar de deelgemeenten. Het Kartel Pro vond dat er wel wat weinig aandacht is voor kleine zaken die in de deelgemeenten gezelligheid en aangenaamheid moet brengen. Er kunnen misschien stukjes restgrond worden aangekocht om er een bank, een rustplaats te voorzien. Aandacht geven aan een aangepaste verlichting in de dorpen en daar ook belangrijke gebouwen bij betrekken.
Raadslid Boudewijn Vlegels wilde ook bekomen dat de gemeente de kleine gemeenschapsvoorzieningen beter aanpakt en hierbij werd bv. gedacht aan de overdekking van de petanquebanen in de deelgemeenten. Dat zijn inderdaad wel relatief kleine uitgaven maar schepen Van Esbroeck keek toch verwonderd op want op vlak van zo’n petanqueterreinen heeft zijn gemeente toch al wat gepresteerd. Toch noemde Vlegels het misplaatst tegenover een realisatie in de deelgemeenten te zeggen, dat er accommodatie ter beschikking is in de centrumgemeente. Hij trok dus duidelijk de kaart van de deelgemeente.
Raadslid Amedee Kegels nam het ook op voor de deelgemeenten en dan wel die uit het noorden, van boven de Expresweg. Hij noemde het een probleem in de Beverse Noord-Zuidverhouding. Nochtans ligt boven de Expresweg het economisch wingewest dat het overgrote deel van de financies van de gemeente Beveren binnen brengt.
"Er is echter een onevenwicht in de verdeling van de gelden. Het zuidelijk deel van de gemeente, met de kern van Beveren op kop, profiteert het meest van deze inkomsten. Dat het centrum voor alle functies die het moet uitoefenen als grote fusiegemeente, vel centrale voorzieningen nodig heeften dit dan ook veel geld kost, daar kunnen wij weinig tegen inbrengen. Ik ben echter wel bekommerd om de mensen van boven de Expresweg. We willen er over waken dat die mensen niet vergeten worden door het gemeentebestuur. We hebben in Verrebroek en Kieldrecht in het recente verleden reeds een aantal zaken verworven waarover we terecht fier zijn. Maar we willen onze collega’s in de gemeenteraad toch nog eens herinneren aan een verlanglijstje dat reeds enkele jaren oud is.", klinkt het.
En raadslid Kegels somde het op:
- Een snelle en grondige aanpak van de doortocht van de Kieldrechtsebaan doorheen Verrebroek, nu deze door de provincie werd overgemaakt aan de gemeente;
- Een snelle uitvoering van de sedert lang beloofde weken in de Rijkstraat;
- Het spoedig aanleggen van fietspaden in enkele dichtbevolkte straten van Verrebroek om zo de veiligheid van de schoolgaande kinderen beter te kunnen waarborgen;
- Het behoud van het gemeentelijk patrimonium in de deelgemeenten.
Verrassend was eveneens dat raadslid Amedee Kegels aandrong om meer steun te verlenen aan het kermisgebeuren in de deelgemeenten. Dat kwijnt inderdaad stilaan verder weg. "De inwoners van deze gemeenten hebben de voorbije 40 jaar zware inspanningen geleverd en een zware prijs betaald voor de havenexpansie: onteigeningen met alle menselijk leed daaraan verbonden, industrialisatie en verkeersoverlast. Dankzij deze expansie zit Beveren nu ruim in de euro’s. Vergeet Verrebroek niet in de begroting te zetten. Dat is waar wij aandacht voor vragen.", aldus raadslid Kegels.
Burgemeester Van de Vijver had in zijn beleidsverklaring verwezen naar het begin van de legislatuur toen de nieuwe meerderheid voor 2007 - 2012 de ambitie had uitgesproken om de gemeente verder uit te bouwen tot een gemeente waar het aangenaam en goed is om wonen en dit met respect voor de eigenheid van de verschillende deelgemeenten. "Deze doelstelling zullen wij betrachten door te investeren in tal van domeinen met als doel een betere dienstverlening en realisaties die inspelen op de behoeften van onze inwoners. Deze ambitie heeft de naam ‘bruisend Beveren’ meegekregen."
Wat eigenlijk als een verrassende opmerking naar buiten kwam bij het Kartel was de kritiek dat de gemeentelijke gebouwen beter en sneller onderhouden moeten worden. Raadslid Vlegels ei dat er nu situaties zijn dat een dure nieuwbouw sneller gerealiseerd is dan het binnenschilderwerk van bestaande gebouwen. Hij zou bekwame privé-bedrijven willen inschakelen wat dan nog goed zou zijn voor kleinere vakondernemingen. En de gemeentelijke technische dienst dan? Volgens het college heeft die zo’n werkvolume dat het de kleinere werken niet rond krijgt.
Over de gemeentelijke technische diensten gesproken, het schepencollege zal aan de gemeenteraad weldra voorstellen om voor deze dienst in het Doornpark een nieuw onderkomen te bouwen. De gemeentelijke stelplaats aan de Europalaan zal dan verdwijnen. In het Doornpark komt de dienst wegen en gebouwen, de gemeentelijke groendienst én de technische dienst van het OCMW. Gemeente en OCMW gaan op dat vlak samen werken.
Als dit doorgaat, zal de aankoop van de gebouwen van de Vlaamse Maatschappij der Waterleidingen in de Stationsstraat, vlak aan de spoorweg, niet weerhouden worden. In de begroting 2009 is reeds een bedrag voorzien om een ontwerper aan te duiden voor de nieuwe gemeentelijke stelplaats.
Boudewijn Vlegels (Kartel Pro) vond het een goede zet om de technische diensten onder één dak te brengen. In de vorige legislatuur werd dat nog té gemakkelijk afgevoerd. Wanneer de diensten in de Europalaan weg zijn, zal ook het GTI meer mogelijkheden krijgen. Vlegels verwachtte ook dat men dan enkele parkeerproblemen in de aanpalende wijk zal kunnen oplossen. En in de Kasteeldreef zelf, zal het de mobiliteit ten goede komen wanneer er minder gemeentelijke voertuigen langs komen. Kortom, het zal veiliger worden.
Het Kartel Pro sprak bij de stemming over de begroting de onthouding uit. "Wij van onze kant zullen in de loop van het jaar een aantal concrete en principiële voorstellen doen. Deze begroting is niet de onze, legt niet de klemtonen die wij zouden leggen. Vandaar onze onthouding", zo besloot Boudewijn Vlegels, de woordvoerder.(Rolf Duchamps)