Nieuwe stedelijke onderhoudssubsidie voor waardevolle, niet-beschermde gebouwen

SINT-NIKLAAS. Vanaf 1 januari 2009 kan een nieuwe onderhoudssubsidie aangevraagd worden voor onderhouds- en instandhoudingswerken aan waardevolle gebouwen op het grondgebied van Sint-Niklaas die niet beschermd zijn. De bestaande specifieke subsidies voor schrijnwerk en glas-in-lood, die in 2003 waren ingevoerd, worden stopgezet en een nieuwe algemene onderhoudssubsidie zal worden ingevoerd. Daarom acht het stadsbestuur het aangewezen de stedelijke subsidies voor waardevolle gebouwen te heroriënteren.

Degelijk onderhoud en tijdig ingrijpen bij problemen bieden de beste garantie voor een duurzame instandhouding van gebouwen. Voor waardevolle gebouwen is dat echter niet steeds eenvoudig. Het vergt een extra inspanning van de eigenaar, en dit zowel praktisch als financieel. Denken we maar aan het herstel van glas-in-lood of het onderhoud van een fraai gedetailleerde kroonlijst.

De nieuwe subsidie is van toepassing op waardevolle gebouwen die niet beschermd zijn als monument. Monumenten komen immers in aanmerking voor een Vlaamse onderhoudspremie van 40%. Waardevolle gebouwen in een beschermd stads- of dorpsgezicht komen wel in aanmerking. Op basis van de gebouwen opgenomen in Bouwen door de Eeuwen Heen, stedelijke BPA’ of RUP’s of stads- of dorpsgezichten, kan gesteld worden dat ca. 1.000 gebouwen potentieel in aanmerking komen voor toepassing van de subsidie.

De subsidie kan aangevraagd worden voor onderhouds- en instandhoudingswerken aan gevels zichtbaar van op het openbaar domein wat meestal dus de voorgevel zal zijn, voor zover de werken betrekking hebben op waardevolle en authentieke onderdelen van het gebouw.
Voor zeer waardevolle gebouwen (potentiële monumenten) kan ook een subsidie worden verleend voor werken aan tuingevels of waardevolle interieurs. Er dient dan wel een gedetailleerd rapport van Monumentenwacht te worden bijgevoegd én een deel van het gebouw dient minstens één keer opengesteld te worden voor het publiek.

De subsidie bedraagt 20% van de uitgaven met een maximum van 5.000 euro, te verhogen met de btw indien die niet kan gerecupereerd worden, en kan jaarlijks worden aangevraagd.

In tegenstelling tot de meeste andere subsidies moet de onderhoudssubsidie aangevraagd worden voor aanvang van de werken, zodat desgevallend kan bijgestuurd worden, en wordt uitbetaald na controle en na voorlegging van de betaalde facturen.
De subsidie kan uitdrukkelijk gecumuleerd worden met andere premies voor zover deze een andere doelstelling hebben. De subsidie wenst immers bij te dragen in de meerkost van respectvolle renovaties. De eerste jaren dient men rekening gehouden met een tiental aanvragen per jaar met een gemiddelde investering van 12.500 euro per aanvraag. In het budget 2009 werd dan ook 25.000 euro voorzien voor deze subsidie.
Er kan verwacht worden dat, eens op dreef, een hoger budget nodig zal zijn, maar de exacte omvang is momenteel moeilijk in te schatten. (Rolf Duchamps)