Beveren investeert in wegen en parkeerautomaten
BEVEREN. De begrotingsbespreking heeft ook zaken rond verkeer los geweekt. Er is nog werk te verrichten op dat vlak. Boudewijn Vlegels van het Kartel Pro vond dat het steeds maar uitstellen van de heraanleg van de N70 met de doortocht in Melsele, de spoorwegbrug aan de tramterminus en de ontsluiting van het Doornpark aan de N70, echt onverantwoord is. Er moet daar volgens hem veel feller tegen gereageerd worden en veel meer druk worden uitgeoefend.
Boudewijn Vlegels: "De beloofde ontsluitingen van Pareinpark en Doornpark zijn noodzakelijk voor de veiligheid van alle weggebruikers maar vooral voor de zwakke weggebruikers"
Ook Vlaams Belang vond dat de KMO-zone Doornpark dringend nood had aan een goede ontsluiting. "Bijvoorbeeld de weg over de spoorweg is in slechte staat en is ongeschikt als goede ontsluiting. Maar die ontsluiting wordt op de lange baan geschoven, wel wil men volgend jaar uitbreiden. Het is een slechte beslissing wat men moet eerst goed ontsluiten en dan pas uitbreiden", zo stelde Bruno Stevenheydens.
Burgemeester Van de Vijver had het in zijn beleidsverklaring over de geplande werken die er nog zullen komen naast degene die momenteel in het centrum van Beveren al bezig zijn zoals in de Kasteeldreef - Polderdreef waaraan goede vorderingen worden gemaakt. Er is nu ook geld voorzien voor een voetgangersverbinding tussen de Warande en de Vrasenestraat. Er worden ook al ontwerpen klaar gemaakt voor tal van andere wegen en dsat zit allemaal verwerkt in de meerjarenplanning.
Voor Kieldrecht kan al gezegd worden dat de wegenwerken in de Kouterstraat, Grensstraat en Singel op komst zijn. Na de goedkeuring van de begroting 2009, kunnen de werken begin van het jaar toegewezen worden.
In Haasdonk zullen ze zich moeten opmaken voor de zware werken aan de collector die de riolering zal aanpakken. Het Gewest moet deze werken aanbesteden en de burgemeester hoopt dat ze in 2009 van start zullen gaan. Deze Haasdonkse werken zullen meteen voor de verkeersveiligheid heel wat positieve resultaten hebben.
De plannen rond de renovatie van de stationsomgeving in Melsele liggen klaar en de nodige kredieten zijn in de begroting voorzien.
In het Doornpark werd nu al jaren geijverd voor de verwerving van gronden en nu is het tijd om de wegenis er aan te leggen en zo de realisatie te verwezenlijken van de 3de fase van de KMO-zone Doornpark. Er zijn bedragen voorzien voor enerzijds buitengewoon onderhoud van voetpaden, wegen en rioleringen en anderzijds voor de renovatie van wijken en voetpaden. Een nieuwe veegwagen zal worden aangekocht.Voor Melsele is er een bedrag van 250.000 euro voorzien als tussenkomst in de wegeniswerken in de verkaveling sportzone Melsele. Ook de inrichtingswerken publieke ruimte Groothuiswijk te Verrebroek zal in 2009 worden uitgevoerd.
Nu er een akkoord is over de onteigening met de aangelanden in de Kobegeertstraat kan de gemeente eindelijk de achterontsluiting realiseren. In uitvoering van de voorziene plannen is er ruimte voor aanleg van drukrioleringen en voor de afkoppeling op privaat domein in het kader van het gescheiden rioleringsstelsel. Voor Melsele zal ter hoogte van de Burggravestraat door de provincie een bypass worden aangelegd waarin Beveren een gemeentelijk aandeel zal hebben.
Op vlak van mobiliteit zal in 2009 het fietspad tegen het spoor worden gerealiseerd en is er budget voorzien om ook de andere nodige fases te kunnen realiseren. Dit zal dan mogelijkheid geven dat er kan gefietst worden van aan de Grote Heidestraat via Bosbeek tot de Kruibekesteenweg.
In het kader van het trage wegen beleid wordt er verder gewerkt aan de vooropgestelde trajecten en is er voor 2009 ruimte voor de aanleg van buurtweg 74 te Vrasene. Zoals ieder jaar zijn er bedragen voor studies en adviezen en kleine ingrepen op vlak van mobiliteit. In uitvoering van het uitgewerkte parkeerbeleid in het centrum Beveren is er budget voorzien voor de aankoop van parkeermeters. En dat wijst dan naar het betalend parkeren. Het parkeren zal in Beveren wel een stuk moeilijker worden wanneer en naast het plaatsen van die parkeerautomaten ook de ‘blauwe zones’ zullen worde uitgebreid naar o.a. ook de Prosper Van Raemdonckstraat waar de bewoners het nooit zullen gedacht hebben dat hen die beperking van parkeren zou worden opgelegd.
Nu zetten de mensen er hun wagen voor hun deur. Dat wordt er waarschijnlijk een 'blauwe zone', dus parkeren met max. 2 uur via de blauwe kaart.
Misschien kan de pijn wat verzacht worden door een bewonerskaart uit te delen maar als ze daar mee af komen zal het nog een gevecht zijn om een plaatsje te vinden. Niet vergeten dat in de kern van Beveren het betalend parkeren zal zijn. Dus zullen de bestuurders wel een straatje verder rijden en zich daar gaan plaatsen waar ze dan wel de schijf moeten zetten, maar toch hun geldbeugel niet moeten openen.
De blauwe zones waar de bewonerskaarten enkel maar toelaten daar te parkeren zijn niet bedoeld om voor de eigen woonst te gaan staan. Dat vinden ze in de Prosper Van Raemdonckstraat wel straf.
Dan zijn er ook de kleinere wijken zoals de Molenbergwijk aan het vroegere atletiekterrein waar waarschijnlijk géén parkeerbeperking zal zijn. Wat een overrompeling zal dat daar worden.
Een stem uit de Prosper Van Raemdonckstraat: "Wat wij ons dan afvragen is wie daar eigenlijk naar vraagt? Beveren plooit zich in alle bochten, steekt enorm veel geld in de koopkern. Maar wie wordt daar beter van? De bevolking? Vooral het verbod tot parkeren met bewonersvignet voor je eigen deur als je in een betalend stuk woont, lijkt me toch een verregaand staaltje lobbywerk van de 'middenstand'."
Ook in de gemeenteraad was er kritiek. Het Vlaams Belang wil geen uitbreiding van de parkeerautomaten en de blauwe zone. "Het college van Beveren is een kampioen in het creëren van problemen die er nog niet zijn. Meer dan 10 jaar geleden besliste men om parkeerautomaten op de markt te voorzien en het aantal plaatsen te verminderen, alhoewel een parkeerstudie uitwees dat er eigenlijk geen problemen waren. Nu gaat men de omliggende straten in het centrum belasten met parkeerautomaten, in een aantal verder gelegen straten gaat men de blauwe zone invoeren. Nochtans zijn er andere maatregelen die men had kunnen nemen.", aldus Bruno Stevenheydens.
Stevenheydens vond goed communiceren met alle inwoners en middenstanders een belangrijk gegeven. Hen vragen wat zij vinden en op basis daarvan zien of de juiste beslissingen werden genomen. Eerst gezamenlijk andere oplossingen uitwerken. Met de komst van De Warande is er nood aan zowel bijkomende parkeerplaatsen maar ook aan veilige fietsverbindingen.
Voor Vlaams Belang is de allerbelangrijkste prioriteit dat er bijkomende parkings in het centrum komen. "Indien men hier geen werk van maakt dan hypothekeert men de succeskansen van de winkelstraat 'De Warande' en de andere winkelstraten. Investeren in een groter aanbod winkels zonder bijkomende en voldoende parkeerplaatsen is nefast. Blijkbaar leert men niet van de fouten die in andere gemeenten werden gemaakt", aldus nog Stevenheydens.
Er werd dus geopteerd om met de parkeerstudie naar de betrokkenen te gaan, ook naar hen die ineen blauwe zone terecht zullen komen. Zo kwam het raadslid terecht bij een volksraadpleging.
Hij zei en vroeg: "In Lier heeft men een volksraadpleging georganiseerd over de heraanleg van het marktplein. Waarom organiseert men in het centrum geen bevraging bij alle middenstanders en bewoners over de uitbreiding van de parkeerautomaten, de blauwe zone en het tekort aan parkeerplaatsen?"
Vlaams Belang is er dus een voorstander van om de resultaten van de parkeerstudie voor te leggen aan de bevolking en de middenstanders en eerst te zoeken naar gezamenlijke oplossingen, vooraleer eenzijdig te beslissen tot een verregaande uitbreiding van het betalend parkeren en de blauwe zones.
Schepen Raf Van Roeyen had ook een reactie klaar en zei dat Beveren met de manier van werken eigenlijk vooruit ziet. Er is ernstig over nagedacht en maanden studie zijn er aan vooraf gegaan. De Warande is er trouwens ook bij gekomen. Studiewerk wees uit waar men naartoe moest want er was een functioneel probleem. Daarom dat het bestuur nu vooruit ziet. Er is dus wél veel onderzocht en telwerk gedaan, werklieden ondervraagd en de middenstanders er bij betrokken. Ook Unizo en de Koopkern. Er waren ook twee vergaderingen met heel wat aanwezigen. (Rolf Duchamps)