Subsidie voor rioleringsstelsel
ZWIJNDRECHT/BURCHT. De Vlaamse overheid voorziet een aanzienlijke subsidie voor afkoppelingswerken bij de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. Dit is een gevolg van nieuwe milieuwetgeving, die bepaalt dat een gescheiden rioleringsstelsel algemeen verplicht wordt. Bij een gescheiden stelsel wordt het regenwater, van bijvoorbeeld de dakgoten, afzonderlijk van het huishoudelijk afvalwater ingezameld. Het huishoudelijk afvalwater van bijvoorbeeld de keuken en de badkamer, gaat naar een zuiveringsstation, het regenwater kan zo terug naar een waterloop.
De subsidie die de gemeente kan krijgen, bedraagt 75 % van de volledige kostprijs van de riolering. De gemeente moet in ruil wel aan een hele reeks voorwaarden voldoen. Het gaat echter niet alleen om het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel onder het wegdek. Ook het water dat van de woningen de riolen instroomt, moet gescheiden aangeboden worden. Omdat het voor een groot deel gaat om werken op privéterrein, voorziet de gemeente op haar beurt een subsidie voor de eigenaars van de woningen die gescheiden worden aangesloten aan de riolering.
Het gemeentebestuur doet voor de wegen- en rioleringswerken in de Heirbaan-Kruibeeksesteenweg beroep op de subsidie voor gemeentelijke rioleringen, deze bedraagt 75% van de volledige kostprijs van de riolering. Dit vertegenwoordigt dus een aanzienlijk bedrag. Hieraan zijn wel enkele verplichtingen gekoppeld. Het gemeentebestuur moet een volledig gescheiden stelsel aanleggen. De inwoners moeten hun regenwater scheiden van het afvalwater en waar mogelijk ook afkoppelen. Deze situatie noemt men de 'optimale afkoppeling'.
Dit houdt volgende verplichtingen in naar de particulieren toe:
Bij gesloten bebouwingen zonder voortuin gebeurt de afkoppeling van de regenpijp van de voorste dakhelft tijdens de rioleringswerken door de aannemer. De bewoner moet dus niets doen.
Gesloten bebouwingen mét voortuin, half open en open bebouwingen: hier dient de particulier zelf in te staan voor de afkoppelingswerken op het privé terrein en het afval- en regenwater gescheiden aan te bieden aan de rooilijn.
De meeste woningen zijn daar wel rijwoningen en in totaal zouden er 26 huizen in aanmerking komen voor een subsidie. Ook de Krijgsbaan moet er nog bijkomen en men wil dat tergelijker tijd uitvoeren. AWV Antwerpen is hiervoor de opdrachtgever. Er wordt ook vooropgesteld om de afkoppelingswerken door één aannemer te laten uitvoeren.
Deze particulieren dienen deze werken uit te voeren zodat het gemeentebestuur aanspraak kan maken op een belangrijke subsidie. Dit wordt hen weliswaar opgelegd door de Vlarem-wetgeving maar zonder dat er een sanctionering voorzien wordt in geval van niet-uitvoering.
Omdat het werken op privé terrein betreft is het ook onmogelijk dat het gemeentebestuur deze werken zou uitvoeren. Het is bijgevolg zeer belangrijk dat deze inwoners aangemoedigd worden om deze werken uit te voeren. Het college van burgemeester en schepenen kiest om, als de werken worden uitgevoerd, hiervoor een aanmoedigingspremie te geven, in de vorm van een vast bedrag. Gesloten bebouwingen met voortuin zullen 1.500 euro ontvangen, voor halfopen bebouwing en open bebouwingen is 2.500 euro voorzien.
De term 'gesloten bebouwing' omvat eveneens die woningen die aan elkaar gebouwd zijn met 1 gevel en met aan de andere zijde de garage of dergelijke. Een halfopen bebouwing beschikt achteraan over een tuinzone die in verbinding staat met de straatzijde.
Deze premie zal uitgekeerd worden in volgende gevallen:
- indien de afkoppeling gerealiseerd wordt tijdens de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in de wegenis, dus niet bij individueel initiatief in straten waar geen wegen- en of rioleringswerken plaatsvinden. Bijgevolg ook bij de aanleg van een riolering indien het gemeentebestuur niet in aanmerking komt voor subsidiering van de gemeentelijke rioleringsinfrastructuur,
De premie wordt ook gegeven bij de plaatsing van een IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater), geplaatst vóór 2015.
Wie er beroep op wil doen moet wel een vaste werkwijze volgen.Die bestaat uit het opmaken van een plan 'huidige toestand' en een plan 'afkoppelingswerken'. Het moet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de afkoppelingsdeskundige die ook de controle van de uitvoering zal nagaan. De gemeente heeft ingenieur Paul Somers van de gemeentelijke technische dienst daarvoor aangesteld. Er zal nu werk moeten gemakt worden om de bewoners aan te zetten in te gaan op het aanbod en de afkoppeling te verwezenlijken.(Rolf Duchamps)