Havencijfers 2008 pleiten volgens Doel 2020 tégen aanleg Saeftingehdok

Image
Rond Doel beheersen de containers de omgeving. De vraag is, moet het nog meer zijn?
DOEL/WAASLANDHAVEN. Doel 2020 heeft, zoals was te verwachten, de cijfers over 2008 omtrent de werking van de Haven van Antwerpen, goed bekeken en besluiten getrokken. Jan Creve stelt zelfs dat uit die publicatie van de cijfers blijkt dat alle eerder gemaakte prognoses over de groei van Antwerpse Haven naar de prullenmand worden verwezen. Hij denkt zelfs, wanneer de cijfers van december er nog bij komen, het jaarresultaat nog een stuk meer naar beneden zal worden gehaald.

Jan Creve: "De havenbestuurders gaan er bovendien zelf van uit dat er voor volgend jaar geen verdere groei meer te verwachten valt. Dat is niet zonder betekenis want het pleidooi voor een verdere havenuitbreiding ging juist uit van een constante groei voor de volgende jaren. Dat de cijfers niet nog slechter zijn heeft te maken met een staking in Le Havre waar Antwerpen in de eerste maanden van 2008 van kon profiteren. Bovendien worden de cijfers opgesmukt door een reeks afgesloten contracten die eenmalig zijn.  Anderzijds zal de impact van containerlijnen die Antwerpen voorbije maanden vaarwel zegden slechts vanaf volgend jaar merkbaar worden."

Het zijn voor Doel 2020 dus wel elementen om het Saeftinghedok niet aan te leggen. Trouwens, ze weten daar in Doel ook al eerder dat er geen maatschappelijk draagvlak bestond voor de aanleg. "Maar met de cijfers van het Antwerps Havenbestuur worden  nu ook de economische argumenten onderuit gehaald. En dan hebben we het niet eens gehad over de financiering van het megalomane project", aldus Creve.

Volgens Doel 2020 zit in de Wase en Antwerpse regio niemand te wachten op nog maar eens een megalomaan project dat in het beste geval de laatste vrije ruimte opsoupeert en alleen nog méér transport, nog méér fijn stof creëert.
Ze besluiten uit de cijfers van het Havenbestuur, dat de Antwerpse Haven met de beschikbare ruimte probleemloos verder kan. En over het Deurganckdok wordt vastgesteld dat het slechts voor een fractie wordt gebruikt en er voor de komende jaren géén enkel capaciteitsprobleem is. "Het is een gegeven dat in de plannenmakerij rond een mogelijke uitbreiding van de Antwerpse Haven niet zonder gevolgen kan blijven", zo besloot Jan Creve, de woordvoerder van Doel 2020. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

De Haven van Antwerpen liet mooie cijfers noteren de eerste negen maanden van 2008.HAVEN. De Haven heeft nog maar eens een recordjaar verwerkt. Het zevende al op rij. De haven van Antwerpen zal dit...