Zeeuws-Vlaanderen voert actie tegen ontpoldering

De verantwoordelijke minister heeft nog steeds geen reactie gegeven op het rapport Nijpels. Er groeit oiver de grens steeds meer twijfel over het nut én de noodzaak van ontpolderen. Op de nieuwssite van het Nederlandse Agrarisch Dagblad lazen we nog: "Beangstigend is de lange termijnvisie voor de Westerschelde, waarbij na 2014 nog eens 3.000 hectare ontpolderd moet worden. In het kader van zeespiegelrijzing en veiligheid is het absurd om een hooggelegen polder (+2 meter NAP) af te graven. Een polder van 300 hectare kan weinig toevoegen aan de oppervlakte van 40.000 hectare van de Westerschelde. De verwachting is bovendien, dat na twintig jaar het gebied zal dichtslibben. Onteigenen van de Hedwigepolder is een precedent scheppen. Als de politiek dit accepteert, zal er meer naar dit middel worden gegrepen."
Het actiecomité 'Red onze Polders' richt zich momenteel naar de Zeeuwse Transportbedrijven om hen er toe aan te zetten, om stickers 'Ontpolderen Neen' en 'Red onze Polders' op de vrachtwagens te kleven. Niet slecht bekeken want de wagens komen in heel Zeeland en ook buiten tot op de Wase wegen.
Ere zullen ook actiekaarten worden verspreid waarop men zijn naam kan neerschrijven. Die kaarten zullen worden overhandigd aan Premier Jan Peter Balkenende en de vice-premiers Wouter Bos en André Rouvoet. De bijhorende tekst klinkt als 'Verdedig onze dijken. Hou Zeeland boven water.'

Waarom ze die actie voeren wordt ook duidelijk omschreven: "Nog steeds willen overheden goede en vruchtbare polders teruggeven aan de zee. Dat is niet te begrijpen in deze tijd van voedselschaarste in de hele wereld. Polders, die tot meer dan 2 meter boven NAP liggen en door deze hoogte een goede bescherming bieden voor de zeespiegelrijzing worden afgegraven. Polders afgraven zodat ze meer ruimte voor de zeespiegelrijzing zouden geven is een fabel, het water stijgt overal gelijktijdig. Door de ontpoldering en de waterstijging zal de verzilting toenemen in omringende polders, waardoor nog meer vruchtbare grond verloren gaat. Draagvlak voor ontpolderen ontbreekt. Estuariene natuurontwikkeling: alleen buitendijks! Raar maar waar, op de Belgische kant van de Hertogin Hedwigepolder worden de bomen geveld, over de draad op het Nederlands deel wordt begonnen met het aanplanten van bomen." (Rolf Duchamps)