Havenbedrijf in zee met Londense architecten voor nieuw Havenhuis

Het gebouw moet op gepaste wijze de haven van Antwerpen als wereldhaven en als economische troefkaart van Antwerpen en Vlaanderen belichamen. Voor de keuze van een ontwerper werd geopteerd voor de procedure van een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester, die in december 2007 werd gelanceerd en waaraan bijna honderd architectenbureaus hebben deelgenomen. Ze kregen ook een opdracht naar duurzaam bouwen mee.
Vijf bureaus werden in een eerste fase geselecteerd:
Tijdelijke vereniging TV A2O Architecten / Atelier Kempe Thill / Marcq & Roba / BEG uit Hasselt;
Vier Arquitectos uit het Spaanse La Coruña;
Xaveer De Geyter Architects uit Brussel;
Zaha Hadid Architects, gevestigd in London;
Rapp + Rapp uit Rotterdam.
De jury/raad van bestuur koos uit deze voorstellen uiteindelijk voor het ontwerp van Zaha Hadid Architects omdat dit project het meest het huidige gebouw in zijn waarde laat als monument en er een apart object wordt toegevoegd aan de site. De opdrachtgever en zijn adviseurs erop vertrouwen dat dit team het project verder zal uitwerken zodat de uiteindelijke realisatie een goede kwaliteit behaalt dat als uithangbord kan fungeren voor het Havenbedrijf.

De geraamde bouwkost bedraagt 31,5 miljoen euro exclusief BTW en erelonen. Dit omvat alle werkzaamheden voor een kantoorgebouw met een vloeroppervlakte van ongeveer 12.700 m² voor ca. 500 werkplekken en een ondergrondse parkeergarage voor zowat 300 wagens.
Het ontwerpteam ZHA (Zaha Hadid Architects) stelt een zeer dynamische architectuur voor die de dialoog aangaat met de Oosterweelverbinding. Zo wordt de Lange Wapperbrug als decor gebruikt voor het nieuwe Havenhuis. Door zijn specifieke vormgeving, gevelarchitectuur en een hoogte tot 46 meter, is het nieuwe Havenhuis een iconisch gebouw zichtbaar vanuit diverse invalshoeken.


Het concept is een vrije interpretatie van een balkvormig volume dat wordt opgetild boven de bestaande brandweerkazerne en steunt op drie betonnen, sculpturale pijlers waarin de trappen en liften zijn verwerkt. Twee ervan situeren zich op de overdekte binnenplaats van de brandweerkazerne, de derde bevindt zich naast het externe steunpunt en bestaat uit een panoramische liftkoker.
Het nieuwe volume is noord zuid georiënteerd en ligt evenwijdig aan het Kattendijkdok. De kop van het gebouw langs de zuidzijde is een raam naar de stad toe en geeft duidelijk het begin van het havengebied aan. De gevels zijn opgebouwd uit glazen driehoeken, al dan niet transparant of spiegelend. Deze zijn niet opgebouwd in één vlakke gevel maar roteren lichtjes ten opzichte van elkaar zodat de lichtinval een mooi reflecterend spel geeft. De facetopbouw verwijst naar de diamantsector van Antwerpen.

Het nieuwe gebouw past in een toekomstgerichte investeringspolitiek van het Gemeentelijk Havenbedrijf. Zo besliste de Raad van bestuur dinsdag ook nog tot de aankoop van 4 sleepboten in een vernieuwingstraject van 9. (Rolf Duchamps)