VITO-studie bevestigt verbetering luchtkwaliteit tegen 2015

"De verbetering die we zien door de strengere normen voor vracht- en personenwagens zullen we in Antwerpen nog versterken dankzij de specifieke maatregelen die we plannen rond de Oosterweelverbinding", zegt Jan Van Rensbergen, Algemeen Manager BAM.
VITO (Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek) is in 1991 opgericht door de Vlaamse overheid als onafhankelijk onderzoeks- en adviescentrum voor bedrijven en overheid. VITO ontwikkelt duurzame technologieën op het vlak van energie, leefmilieu, materialen en aardobservatie. VITO levert intelligente en kwalitatief hoogstaande oplossingen, waar grote en kleine bedrijven concurrentieel voordeel uit halen, en objectief onderzoek, studies en adviezen, die industrie en overheden in staat stellen hun toekomstbeleid te bepalen. Hierbij zijn het vrijwaren van het leefmilieu en het duurzaam gebruik van energie en grondstoffen steeds prioritair.
VITO telt 550 hooggekwalificeerde medewerkers uit diverse specialismen en werkt samen met sectorfederaties en hun onderzoekscentra, universiteiten en hogescholen, Europese onderzoeksinstituten. VITO's onderzoekscentrum is gevestigd in Mol, met satellietkantoren in Berchem en Oostende. In 2008 had het een budget van 78 miljoen euro, waarvan de bijdrage vanuit contractonderzoek geschat wordt op 42 miljoen euro.
Stijn Janssen, projectenmanager VITO zei over de stuidie die nu voorlag en waarin de Oosterweelverbinding centraal stond: "Voor deze studie, die BAM bij ons bestelde, hebben we gebruik gemaakt van de laatste wetenschappelijke inzichten en de nieuwste modellen. We hebben hierbij de evolutie in de concentraties onderzocht tussen 2006 en 2015. Specifiek hebben we hierbij gekeken naar de concentraties van fijn stof - PM10 en PM2,5 - en NO2. Belangrijk is dat we bij onze berekening rekening hebben gehouden met de samenstelling van het wagenpark. Het blijkt immers dat de verstrenging van de Euro-normen voor wagens een belangrijke bijdrage levert tot het terugdringen van de verkeersemissies."
VITO vergeleek ook de situatie in 2015 met en zonder de Oosterweelverbinding. Uit deze vergelijking bleek dat langs het zuidelijke stuk Ring tussen de Kennedytunnel en de aansluitingen van de E34/E313 de luchtkwaliteit beter is met de Oosterweelverbinding. Een verslechtering van de luchtkwaliteit treedt in het bijzonder op rond de beide ingangen van de Oosterweeltunnel en ter hoogte van de Oosterweelknoop, dus in de minder bevolkte gebieden.
Jan Van Rensbergen, Algemeen Manager BAM, bevestigde dat BAM maatregelen zal nemen om de luchtkwaliteit verder te verbeteren: "De studie van VITO toont reeds een positief resultaat voor de leefbaarheid van de Antwerpse regio. Vanuit BAM plannen we nog bijkomende maatregelen waarmee we kunnen bijdragen tot de verbetering van de leefbaarheid, zoals functioneel groen, geluidswerende maatregelen en het verminderen van files en sluipverkeer." (Rolf Duchamps)