Postpersoneel wil niet naar Linkeroever, wel naar Beveren

Met het samengaan met Beveren hebben de postmannen geen bezwaar en hebben zich daar al bij neergelegd maar dat ze eerst nog eens naar Linkeroever moeten voor een aantal maanden, dat nemen ze niet. De Rijksweg N70 werd aan het kruispunt met de Statiestaat even na 8u afgesloten met de postwagens en alle verkeer in beide richtingen was onmogelijk. Aanvankelijk was men zinnens om dat tot 9u te doen maar na overleg met de politie, vertrokken de actievoerders al om half negen.
Voor wat de dienstverlening betreft kan de bevolking gerust zijn, de loketten blijven in het postgebouw in de Statiestraat. Maar wanneer in de toekomst blijkt dat de nood daaraan niet groot is, dan vreest vakbondsleider Jef Michielsen van het ACOD, dat De Post de huidige loketten ook wel zal opdoeken. Maar voorlopig stelt zich nog geen probleem.

Een paar weken geleden heeft De Post nu ook de beslissing genomen om vóór de uitvoer van de verhuis naar Beveren, nog een extra verhuis in te lassen voor het personeel naar het kantoor Linkeroever.
"Op een tijdspanne van x aantal maanden moeten ze twee keer een verhuis ondergaan die ook organisatorische, sociale en tijdsproblemen met zich meebrengt. De mensen pikken dat niet. Ze willen verhuizen naar Beveren en daar hebben ze zich bij neergelegd.", aldus Michielsen.
Het is op zich toch een concreet gegeven dat ze naar Beveren zullen moeten en daar hebben de Zwijndrechtse postmannen en -vrouwen geen protest tegen geuit. Ze begrijpen het dat ze niet in een klein kantoor kunnen blijven zitten. Het kadert in een nationaal dossier waardoor er heel wat zal veranderen. Maar de verhuis naar Linkeroever is één verandering te veel voor hen.

Er zijn in Zwijndrecht 17 postdiensten maar in totaal zijn er toch een 24 personeelsleden die in het postgebouw thuis zijn. Het overgrote deel van hen zijn uit de gemeente of uit de vlakbij omliggende gemeenten.

Op minder dan een kwartier heerste op de N70 chaos want het was in de volle ochtendspits. Er was geen doorkomen aan en de bussen van De Lijn bleven ter plekke en dat maakte de meeste reizigers erg bitsig. Een chauffeur van De Lijn, had wel begrip voor de actie en had zelfs zijn visie op het gebeuren omdat hij vroeger zelf syndicalist was. "Volgens mij zijn ze De Post volledig aan het afbouwen en willen ze alles privatseren. Dát is het probleem hier in België."

Ook ACV ondersteunde de actie en had ook enkele vertegenwoordigers ter plaatse. Bij hen ook Dirk Smet, sectorafgevaardigde Transcom. De oorzaak lag volgens hem ook in de uitgetekende structuur die De Post uittekende en waardoor er een schaalvergroting kwam waarbij kantoren moesten fusioneren. Daarin komt Zwijndrecht onder de cluster Beveren. Vandaar dat ook Marc Lasseel van ACOD Oost-Vlaanderen reeds aanwezig was.

Ook Dirk Smet laakte de communicatie vanuit de postleiding die te weinig luistert naar de argumenten van de mensen. "Dat is ook een belangrijk element maar Zwijndrecht heeft er geen probleem mee om zich in te schakelen in de herstructureringen die bezig zijn maar men mag niet als een soort jojo worden gebruikt. Dat verdienen die postmannen niet. Ze willen gewoon hun werk blijven voortdoen", zo besloot ACV-afgevaardigde Dirk Smet.
Toen de politie ter plaatse kwam werd er gepraat met de betogende postmensen en uiteindelijk kwam het tot een overeenkomst waardoor de barricades werden weggehaald om 8u30 in plaats van om 9u. Na een protesttocht door enkele belangrijke straten, begonnen de postmannen en -vrouwen aan hun bedeling. Geen enkele brief bleef liggen. (Rolf Duchamps)
