Laureaten van de superprijzen jaarmarkten gehuldigd

Image
Godelieve Van Hove kreeg haar prijs voor het Wit-blauw rundvee van schepen Werner Maes.
BEVEREN. In de Verlatzaal van Cortewalle werd hulde gebracht aan deelnemers aan de Beverse jaarmarkten die superprijzen 2009 hadden gewonnen. Een jaarlijks weerkerend gebeuren dat onderstreept dat het gemeentebestuur het jaarmarktgebeuren met veeprijskampen wil blijven stimuleren. Daar legde burgemeester Marc Van de Vijver ook duidelijk de nadruk op.

Het gaat in Beveren toch over tien jaarmarkten die in april in Kallo beginnen. Dan volgen: in mei op de Onze-Lieve-Vrouwparochie Beveren, in juli in Beveren en Vrasene, in augustus in Haasdonk en Verrebroek, in september in Melsele, Prosperpolder en Kieldrecht en als afsluiter in oktober nog eens Beveren.
De veeprijskampen zijn voor trekpaarden, warmbloedpaarden, pony’s en bij het hoornvee: het wit-rood rundvee, zwart-bont en wit-blauw.
Elke deelgemeente heeft een plaatselijk jaarmarktcomité dat bevoegd is voor de organisatie van 'zijn' jaarmarkt.  Het overkoepelend jaarmarktcomité is samengesteld uit een afvaardiging van alle plaatselijke comités. 

Image
Jozef Baukeland, voorzitter van het Jaarmarktcomité, is sedert 1978 bij het gebeuren betrokken. In een toespraak legde hij enkele klemtonen op de werking 2009.
De voorzitter van het Jaarmarktcomité de eminente Jozef Baukeland uit Melsele, vond dat de hulde van de laureaten het afsluiten was van een jaar waarin er weer veel ervaring werd opgedaan door veel aanwezig te zijn op de jaarmarkten. Met een luisterend oor eigenlijk. "Jaarmarkten zijn ontmoetingsplaatsen voor dierenliefhebbers", aldus de voorzitter, "Zij houden er van en kunnen mensen ontmoeten die ook voor die dieren kozen."
Volgens hem was 2009 een heel goed jaar. Zeker na 2008 waarin veel regen op de jaarmarktdagen voor een dieptepunt zorgde. En bovendien waren er een paar nieuwe reglementen die moesten ingeburgerd worden. Het jaar 2009 benaderde nu toch het absolute topjaar 2007  met 218 gemiddeld aantal dieren per jaarmarkt.
Jozef Baukeland keek ook terug naar de gemeente Doel. Het was in maart dat het Jaarmarktcomité van het schepencollege vernam dat Doel geen jaarmarkt eer kreeg omdat het daar niet meer haalbaar was.
-"Het had inderdaad geen zin om er nog activiteiten op getouw te zetten. Het afschaffen van de veeprijskamp in Doel had geen weerslag op ons budget van 45.000 euro. Dat bleef behouden voor de 10 overgebleven jaarmarkten.  Dat maakte dat we 4.600 euro meer konden besteden of 460 euro per jaarmarkt. Voor 153 eur konden we de bijgevoegde prijzen vermeerderen."
Het ging dus goed in 2009. Nooit eerder werd zoveel geld uitgegeven aan prijzen op de wedstrijden. Het bedrag stond op 37.500 euro. De aangeboden dieren waren volgens voorzitter Baukeland ook kwalitatief heel goed, zowel melkvee als vleesvee. Dat de trekpaarden stilaan verdwijnen was ook een vaststelling  maar toch blijven de echter ‘liefhebbers’ de show stelen met hun prachtige ‘boerenpaarden’. Baukeland sprak de hoop uit dat het zo nog vele jaren mag blijven.

Image
Christof Van Bogaert de winnaar bij de trekpaarden, krijgt de prijs uit handen van schepen Werner Maes.
Opvallend was de steile opgang van de warmbloedpaarden. "Ze rijzen als paddenstoelen uit de grond", zei de voorzitter, "Ze gaan in stijgende lijn en ook deze mensen moeten we naar de toekomst toe bewaren."
Elk ras brengt immers ook weer het publiek mee en wat meer volk mag er zeker op de keuring afkomen.
Voorzitter Baukeland hield ook geen blad voor de mond toen hij wees op het onheus behandelen van juryleden door de diereneigenaars. Alhoewel het thans wel iets verminderd is. Hij beloofde dat er sancties zullen genomen worden als dat nodig is. ‘Jaarmarkten zijn geen oorlogsverklaringen", zo zei hij.
Waar ook zware sancties aan verbonden zullen worden is het deelnemen met één en hetzelfde dier in twee categorieën. Iets wat echt niet kan en de juryleden, waarvan de meeste aanwezig waren op Cortewalle, worden gevraagd  waakzaam te zijn.
Daarna werd het terug positiever toen Jozef Baukeland met de dankwoorden uitpakte naar al wie meewerkte aan het welslagen van de jaarmarkten en afsloot met de bekendmaking van de laureaten van de superprijzen 2009. De winnaars kregen een geschenkenmand en voor de tweede plaatsen was er een waardebon.

Image
Alle laureaten samen met de afgevaardigden van het gemeentebestuur en het jaarmarktcomité. De dame vooraan is Christine Pintens die al 11 jaar lang de administratie en organisatie van de jaarmarkten voor haar rekening neemt.

de laureaten 2009:

Bij de trekpaarden 1. Christof Van Bogaert (Temse) 2. Marcel Vinck (Nieuwkerken)
Warmbloedpaarden: 1. André Van Duyse (Tielrode) 2. André Blommaert (Tielrode)
Pony’s: 1. Walter Goossens (Aartselaar) 2. Jeannine De Baere (Kemzeke).
Wit-rood rundvee: 1. Veerle Vercauteren (Melsele) 2. Evert Stuer (Haasdonk)
Zwart-bont rundvee: 1. Wilfried Van de Vijver (Melsele) 2. Luc De Kerf (Zwijndrecht)
Wit-blauw rundvee: 1. Godelieve Van Hove (Vrasene) 2. Wilfried Goeman (Vrasene)

jaarmarkten zijn erfgoed

Burgemeester Marc Van de Vijver wees er op dat Beveren de laatste decennia fel veranderd is. Van een agrarisch gebied naar een meer verstedelijkt en dat door de economische expansie via de Waaslandhaven. Toch kregen Beveren en Melsele bijvoorbeeld nog veel nieuwe inwoners. Op plaatsen waar  vroeger landerijen stonden. Maar al bij al heeft Groot-Beveren op de totale oppervlakte van 15.00 ha nog 8.000 ha die wordt ingenomen door  de land -en tuinbouw.

Image
Schepen Raf Van Roeyen overhandigt de prijs aan de winnaar bij de warmbloedpaarden André Van Duyse.
-"Ons beleid kiest dan ook om deze land –en tuinbouw kansen te geven. Zo komt er in Melsele  nog een geconcentreerd tuinbouwgebied bij. We willen ook tradities, sinds mensenheugenis, in stand te houden. Dat behoort tot ons erfgoed en de jaarmarkten en de kermissen horen er bij", aldus de burgemeester.
Hij aarzelde dan ook niet om te zeggen dat de gemeente dat alles in stand te zullen houden én stimuleren. Schepen Werner Maes kreeg alle lof voor de manier waarop hij in de jaarmarkten de voorbije drie jaar terug leven heeft gebracht, zoals recent nog bleek in deze van Kieldrecht.
Toch zou het naar de toekomst toe, wel kunnen dat de evolutie wijst naar een samenvoeging van bepaalde jaarmarkten. Vooral ook de belangstelling van het publiek is hierbij belangrijk.

Burgemeester Van de Vijver ontliep ook niet het gebeuren in Doel waar de jaarmarkt werd afgeschaft. De vraag was steeds of Doel zou kunnen verder bestaan op een leefbare manier na de komst van het Deurganckdok. In het begin van de 21ste eeuw was het volgens Van de Vijver al duidelijk dat de leefgemeenschap stilaan verdween en er enkel nog een ‘hoop stenen’ zou blijven. "Hier zijn alleen maar verliezers", aldus nog de burgemeester, " Beveren schaarde zich achter de opeenvolgende Vlaamse regeringen. De toekomst zal uitmaken of het allemaal terecht was. We maakten in Doen geen ‘nieuwe gemeenschap’. Doel zal verdwijnen en daarom is het jaarmarkt vieren er gestopt."

Na het uitreiken van de superprijzen werd in de hall door het Jaarmarktcomité nog een receptie aangeboden, zoals dat voorzien was in het budget. Voorzitter Baukeland schonk daar veel aandacht aan omdat het de gelegenheid geeft voor een gezellige babbel. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT / BURCHT. In ‘t Waaigat te Burcht werd hulde gebracht aan alle sporters die het voorbije sportseizoen een titel hebben behaald of voor een opmerkelijke prestatie hebben gezorgd. De...

ZWIJNDRECHT. De Winterkermis - Jaarmarkt is in Zwijndrecht altijd een belangrijke gebeurtenis geweest. We keken terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw en stelden leuke dingen vast.

Zwijndrecht toonde weer fraaie zadelpaarden.ZWIJNDRECHT. De veeprijskamp op jaarmarkt is een voltreffer geworden. Het schitterend nazomerweertje was daar niet vreemd aan want er was een massale...

Maandag weer keuring van paarden en koeien op de parking van de sporthal van Zwijndrecht.ZWIJNDRECHT. De veeprijskamp ter gelegenheid van de Zwijndrechtse jaarmarkt behoort bij de voornaamste uit de...

De eerste 250 bezoekers van de boerenmarkt krijgen een duurzame boodschappentas van het stadsbestuur.SINAAI. Al ruim 20 jaar is de Dries in Sinaai op zaterdagmiddag de plaats voor de wekelijkse...

Vorig jaar kende de veejaarmarkt pech met het weer. Hopelijk wordt het op maandag 6 oktober beter.ZWIJNDRECHT. Uit gans het waasland komen de veehouders naar de jaarlijkse veemarkt van Zwijndrecht...