Uitstekend eindejaarscadeau: 'Bazel in Beeld'

Image
een oud Bazels interieur uit 'Bazel in beeld'
BAZEL. Simonne Buytaert heeft een pracht van een boek uitgebracht. 'Bazel in Beeld' heet het en toont de schoonheid van het dorp zowel met heden daagse als et oude foto’s. Ook al woont ze met haar echtgenoot Carlos Rooms in Temse, haar hart is altijd in Bazel gebleven. Wat wil je, als je vader Felix vroeger nog schepen was. Een bekend figuur. Het uitgeven van een fotoboek over Bazel zat al jaren in haar hoofd maar de tijd ontbrak er voor. Vorig jaar begon ze met de foto’s bijeen te brengen. Ook haar echtenoot hielp mee. In 2009 was het werk af en ligt "Bazel in Beeld" klaar. Het kost 49 euro.

Bij de foto’s horen ook teksten die Simonne opzocht in diverse boeken. Maar de foto’s, de beelden, zijn vaak sprekend genoeg. De oude postkaarten van de gemeente scande ze in maar zelf nam ze ook heel foto’s van het kasteel, de kerk, de Eenhoorn, het Dorpsplein. Fotografie is een groot hobby geworden van het echtpaar. En dat was uiteraard ook de uitdaging: mooie sprekende beelden maken. Oude foto's uit de doos van vader Felix werden ingescand net als beelden van vroeger die haar op foto werden uitgeleend, zoals deze van de Fanfare, de Chiro, een priesterwijding, aanstelling van de pastoor. Ook de data staan er bij vermeld.

Image
van vroeger: de familie Gorrebeeck

Via een vroegere brochure kwam Simonne op de Hoeveroute Kruibeke-Bazel. De hoeves werden opgezocht en gefotografeerd. De inhoud van het fotoboek schenkt ook aandacht aan het nieuwe rustoord Wissekerke, de kapelletjes, het kerkhof, het museum, de  Heemkundige Kring met zijn tentoonstellingen en het café 'De drij klakken.'

Image
Een hoeve die de schoonheid van Bazel onderstreept.
Ook natuurfoto’s met de Bazelse kreek, de Polder  e.a. kregen een plaats.

Als dochter van Felix Buytaert, die in Bazel in 1911 werd geboren en er overleed in februari 1995, geraakte Simonne zeker iets dieper betrokken bij het genieten van de schoonheid van Bazel. Felix was als politieker ook heel erg graag gezien. Hij was gehuwd met Laura Gorrebeeck en had vijf kinderen waarvan vier meisjes. Over de figuur van Felix Buytaert is eigenlijk een apart verhaal te brengen. Voor de Bazelse gemeenschap heeft hij enorm veel betekend. Maar fotograferen deed hij nooit zodat Simonne het niet kon erven. Ze nam zelf het initiatief en bekwaamde zich in fotografie. "Mijn boek ‘Bazel in Beeld’ is een uiting van liefde voor Bazel. Ook al woon ik sinds mijn huwelijk, 44 jaar in Temse, mijn hart en mijn roots liggen in Bazel."

Image
van vroeger: de plaatselijke KAV-afdeling.

Image
Simonne Buytaert en echtgenoot Carlos Rooms klinken op het succes van het fotoboek 'Bazel in Beeld'.

Het boek telt 80 bladzijden en er staan 250 foto's in. Het heeft een zwart kunstlederen cover.
Het kan besteld worden via telefoon: 03/ 771.10.96 of GSM: 0475/ 38.70.33
Het kost 49 € en is te storten op het nr: 737-6240782-39 KBC. C. Rooms-Buytaert. Een goed gegeven voor deze periode van geschenken geven. 'Bazel in Beeld' is een uitstekend cadeau. (Rolf Duchamps)