Groen! Beveren ontvangt opnieuw Ecolo-groep Huy

Image
Reeds van begin 2008 is er een samenwerkingsverband tussen Groen! Beveren en Ecolo Huy. Op 16 en 15 januari komt de Waalse groep weer op bezoek in Beveren.
BEVEREN. Op zaterdag 16 en zondag 17 januari komt een uitgebreide delegatie van de groep van Huy op bezoek bij Groen! Beveren. De uitwisseling is niet nieuw want het is al sedert begin 2008 dat Groen! samenwerkt met de Ecolo-groep van de Waalse stad Huy. Januari 2010 is voor beide groepen een symbolisch belangrijke datum. De wet op de kernuitstap bepaalde immers dat de eerste kernreactoren in Doel (Beveren) en Tihange (Huy) in januari 2015 - over 5 jaar dus - hadden moeten sluiten. De regering Van Rompuy besliste er ondertussen anders over. Groen! Beveren en Ecolo Huy grijpen dit weekend aan om nogmaals aan te dringen op de volledige uitvoering van de wet op de kernuitstap. Maar de samenwerking tussen beide groepen gaat verder dan het energiethema alleen.

Beveren en Huy zijn de enige Belgische gemeenten met een kerncentrale op hun grondgebied. Hierdoor leeft het kernenergiethema des te meer bij beide groepen. Ludo De Block, gemeenteraadslid van Groen! geeft de visie van beide gemeenten: "Beide groepen zijn zeer bezorgd over de pro-kernenergie houding van de huidige regering die de sluiting van de eerste kernreactoren met minstens 10 jaar heeft uitgesteld. In ruil voor tijdelijke en relatief beperkte extra inkomsten voor de begroting, krijgt Suez van de regering een blanco cheque en worden de lasten verder doorgeschoven naar de volgende generaties. Volgens de regering omdat de bevoorradingszekerheid in het gedrang dreigt te komen. Onzin. Want er zijn voldoende alternatieven voor handen om alvast de eerste kernreactoren, Doel 1 en 2 en Tihange 1,  zoals gepland in 2015 te sluiten."

Groen! blijft er bij dat de Belgische regering beslist om zich in te zetten op energie van het verleden en de overgang naar een milieuvriendelijke energiebevoorrading bruusk af te remmen. En dat vind de partij maar niks omdat op dit moment over heel de wereld de omschakeling naar hernieuwbare energie gezien wordt als een ideale manier om de economische crisis aan te pakken.

De groepen van Groen! Beveren en Ecolo Huy roepen de federale regering op om naar de toekomst te kijken en onverkort vast te houden aan de in 2003 geplande kernuitstap.
Waarom doen beide groepen dat? "Omdat we denken aan vandaag: de veiligheid van onze centrales blijkt toch niet zo sluitend. Omdat we denken aan morgen: de voorraad uranium is beperkt, zon en wind zijn dat niet. Omdat we denken aan overmorgen: het probleem van kernafval, dat duizenden jaren giftig blijft, mag niet geminimaliseerd worden."

nog meer samenwerking

Naast het energiethema werkt Groen!Beveren, ook nog samen op andere vlakken. Zoals bekend staat Groen! niet negatief tegenover nieuwe stappen in de hervorming van de structuur van ons land. Maar zij zijn ervan overtuigd dat dit dient te gebeuren in dialoog en met wederzijds respect. Een fundamentele voorwaarde hiervoor is dat er over de taalgrens heen contacten worden gelegd en onderhouden. Met dit samenwerkingsakkoord maken ze hiervan concreet werk.

Ludo De Block verklaarde zich nader: "De belangrijkste maatschappelijke, economische en ecologische problemen zijn dezelfde langs beide zijden van de taalgrens. Als wij praten over gezondheid, milieu, fijn stof, natuur, open ruimte, verkeer, energie, solidariteit, arbeid, tewerkstelling of onderwijs, dan stellen wij vast dat de noden en bezorgdheden van de mensen langs beide zijden van de taalgrens sterk gelijk lopen. Wij willen dan ook in dialoog gaan en samen antwoorden formuleren op gelijkaardige problemen, problemen die de taalgrens overstijgen."

Dit samenwerkingsproject blijft niet enkel bij woorden want reeds in 2008 vond een gezamenlijke actie plaats. In februari bezochten Groen! Beveren en Ecolo Huy toen samen de warmtekrachtkoppeling van BASF in Antwerpen. Deze warmtekrachtkoppeling produceert evenveel energie als Doel 1, zij het op een milieuvriendelijkere manier.
Een delegatie van Ecolo Huy was daarna aanwezig op verschillende activiteiten van Groen! Beveren o.m. zomerfietstocht 2008 en biomarkt 2009.
In het najaar van 2008 was Groen! Beveren dan weer een weekend lang te gast in Huy.
Op 16 en 17 januari 2010 komen de mensen van Ecolo Huy dus naar Beveren. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. De voorbije week reeds schreven werktwerkt Groen! Beveren Sinds begin 2008 samen met de Ecolo-groep van de Waalse stad Huy. Dit weekend kwam een uitgebreide delegatie van Ecolo Huy op...

Beide groepen toen Huy in augustus van dit jaar op bezoek kwam in Beveren.BEVEREN. Groen! Beveren werkt sinds een aantal maanden samen met de Ecolo-groep van de Waalse stad Huy. Die samenwerking...

De groep van Groen! Beveren en Ecolo Hoei.BEVEREN. Het is zaterdagnamiddag een geslaagde fietstocht geworden van Groen! en Ecolo ook al waren de vrienden uit Hoei te laat op de afspraak maar ze...

Gemeenteraadslid Ludo De Block van Groen! vindt de samenwerking met het Waalse Huy een belangrijke stap.BEVEREN. In het licht van de recente gebeurtenissen op het nationale politieke niveau, meldde...