Chinees Nieuwjaarsfestival in Hamse regio is primeur

HAMME. Dit jaar viert het Chinees restaurant Hung's Garden zijn twintigjarig bestaan. Ze willen dat goed vieren en er zelfs een weekend vullen met activiteiten. Deze beginnen rond het vieren van het Chinees Nieuwjaar dat plaatsvindt op zondag 14 februari. Wie het in Antwerpen reeds meemaakte weet dat dit feest telkens een onvergetelijk gebeuren is.
Hung’s Garden schenkt in het restaurant al een jaar of vier aandacht aan het Chinees Nieuwjaar, samen met zijn klanten. Nu komt het voor het eerst naar buiten.

Chinees Nieuwjaar is één van de belangrijkste feestdagen van de Chinezen en valt dus in 2010 precies op Valentijnsdag, wat er nog meer inhoud aan geeft. Het Chinees Nieuwjaar staat nu in het teken van de Tijger (2009 was het jaar van de os). Restaurant Hung’s Garden plaatst een heel weekend, van vrijdag tot zondag, in het teken van het Nieuwjaar. Gans het weekend kan geproefd worden van  verschillende delicatessen van Aziatische bodem die Chinees Nieuwjaar symboliseren.

Het Chinees Nieuwjaar ofwel het Lentefeest is het belangrijkste festival voor alle Chinezen, waar zij ook ter wereld wonen. Dus zelfs in Hamme. Nieuwjaar is bij hen niet op 1 januari maar is elk jaar op een andere datum in januari of februari, afhankelijk van de Chinese kalender. Chinees Nieuwjaar duurt normaal drie dagen, maar wie tijd heeft pakt er graag een week voor. Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van het festival. Er worden ook geschenken uitgewisseld en kinderen worden  meestal bedacht met rode envelopjes met geld. Een leuk cadeau!

De festiviteiten starten op vrijdag 12 februari met de avant -première voor Chin.Oudejaarsavond. De leeuwen gaan omstreeks 23u het restaurant bezoeken en op de markt een dans uitvoeren. Samen met het tromgeroffel worden voetzoekers aangezet. De show duurt ongeveer 15 min. Voetzoekerslawaai neemt ongeveer 5 min. in. De leeuwendans is een vast onderdeel in het gebeuren. Begeleid door een drummer, een gongspeler en een bekkenspeler beeldt de leeuw een verhaal uit. Vaak gaat het over de hongerige leeuw, op zoek naar voedsel. Hij vindt een kropje sla, besnuffelt het maar vertrouwt het niet en schrikt. Als hij het uiteindelijk wel vertrouwt stort hij er zich vol overgave op. Na enkele happen spuugt hij de stukjes sla uit en verspreidt zo de zegen voor het nieuwe jaar.

Om dit evenement in te zetten werd de Hamse burgemeester gevraagd . Hij mag de ceremonie openen en voor zijn gemeente is dat een absolute primeur. En voor Hung’s Garden maakt het de viering van het twintigjarig bestaan ook iets heel speciaal.

Zaterdag 13 februari rond 21u komt de Chinese Sint aan en zal gelukenvelopjes uitdelen. Daarin zit geld geborgen. Deze dag is voor de Chinezen gewoon hun ‘Oudejaarsavond’ en dat wordt gevierd in het restaurant zelf maar om klokslag middernacht zullen op de Hamse markt 2 voetzoekers afgeschoten worden met vuurwerk. Het geheel zal ongeveer tien tot twintig minuten duren.

Voor de Hammenaars en ook voor de bewoners van de hele regio, is het zeker een unieke gelegenheid om dit bijzonder feest mee te maken. (Rolf Duchamps)