Orde van de Baksteen is er klaar voor

Image
Prins Thomas I van de Orde van de Baksteen
STEENDORP. Het  Carnavalcomité ‘Orde van de Baksteen’ gaat de 33ste carnavalviering houden en stelt dat net als in Temse onder het motto '3x11'. In bijlage sturen wij U de persmap naar aanleiding van de 33ste carnavalviering in Steendorp. De viering 2010 kende al een aanloop in oktober 2009 toen ze met 200 deelnamen aan het eetfestijn. Het jaar voordien hadden ze het nog moeten annuleren omdat er te weinig interesse voor was. 
De opening van het nieuwe seizoen vond op zaterdag 14 november 2009 plaats met een optreden van de dweilband ‘Cock en de Klepzeikers’ uit Prinsenbeek. Zij vervingen de ‘Hoge Nootd’die er mee ophielden.

De Orde van de Baksteen moest eigenlijk ook één en ander rechtzetten want vorig jaar werd hier en daar gefluisterd dat Carnaval in Steendorp op sterven na dood was.  Deze roddels waren gebaseerd op het feit dat er minder groepen deelnamen aan de stoet.  De beslissing om minder deelnemers toe te laten was echter gebaseerd op twee feiten.
Ten eerste had de annulering van het eetfestijn ervoor gezorgd dat er inderdaad minder geld beschikbaar was.  Maar het grootste element was echter de herinrichting van de Kapelstraat.  In 2008 hadden ze de grootste moeite om de stoet binnen de geplande tijdsduur te beëindigen.  Traditioneel kruisten de carnavalwagens elkaar in de Kapelstraat maar door de herinrichting was dit niet meer mogelijk.

In samenspraak met de politie werd dan ook beslist om het parcours te wijzigen.  Dit had echter tot gevolg dat de stoet het met minder groepen moest stellen. En het werd toch een succes en daarom beslisten de leden van het bestuur om ook nu dat parcours aan te doen zodat het aantal deelnemende groepen weer zal beperkt zijn. Maar in de orde weten ze het ook wel dat de stoet wel in kwantiteit inboet maar langs de andere kant veel wint aan kwaliteit. En daar gaat het toch om!

Het prinsenbal, dat plaatsvond op 16 januari heeft alvast bevestigd dat het Steendorps carnaval springlevend is.  Met meer dan 300 feestvierders werd het feestje pas in de vroege morgen afgesloten. De massale aanwezigheid van de jeugd doet het beste vermoeden voor de toekomst. Steendorp carnaval betekent ook carnaval voor jong en oud.

het feest 2010 begint

Wat betreft het programma blijft alles bij het oude. Maar aangezien 11 een magisch getal is en alsook een jubileum getal, wordt er later in het jaar nog één en ander georganiseerd. Dat zal dan wel in april zijn.

Op vrijdag 12 februari om 13u30 start de ‘Orde van de Baksteen’ traditioneel met de kindercarnavalstoet.
Zaterdag  13 februari is de grote dag van de stoet. Om 8u45 is er samenkomst aan het Blauwhof, om 9u: afhalen van Prins Thomas I, Om 11u: plechtige aanstelling van Prins Thomas I door de burgemeester, in de feestzaal van het Blauwhof. Om 15u: vertrek van de carnavalstoet aan de Negenoogstraat. De grotere wagens staan op de parking van Mega Drinks.
Van in de Negenoogstraat gaat het via de Kapelstraat tot aan de Rode Hengst. Hemelrijkstraat, Salvialaan, Eglantierlaan, Magnolialaan, Hospitaalstraat, Gelaagstraat, Warandestraat, Europalaan, Belgielaan, Aragonialaan, Warandestraat.
De ontbinding gebeurt op het kruispunt Gelaagstraat/Lepelstraat/Warandestraat (aan Cafe Ter Dycke).
Vanaf 20 u volgt dan de kroegentocht met de Socialistische  Harmonie, die ook ‘s morgens de muzikale omlijsting zal verzorgen.

Zondag 14 februari bezoekt de ‘Orde van de Baksteen’ de carnavalvierende buren uit Tielrode en Rupelmonde

Op maandag 15 februari 2010 zorgen zij dan weer voor de derde leeftijd.
In de namiddag organiseert het Carnavalcomité in samenwerking met  rustoord Blauwhof een optreden van Le Grand Julot.  Dat is de koning van de accordeonmuziek in de Benelux.
Om 21u is er maandag dan nog een kroegentocht onder muzikale begeleiding van de Socialistische Harmonie.

hoofdrolspelers

De belangrijkste hoofdrolspeler in het Steendorpse Carnavalgebeuren is Prins Thomas I
Thomas Boodts is een rasechte ‘Gelagenaar’.  Hij is geboren op 1 februari 1986 te Temse.
Beroepsmatig is hij actief als arbeider/monteur in de industriebouw bij Structa-plan uit Kruibeke. Hij heeft naast carnaval vieren, nog een belangrijke hobby, namelijk fietsen.

Zijn eerste stappen in het carnaval zette hij in 2006.  Hij nam dan voor het eerst deel aan de stoet met de carnavalvereniging De Bekketrekkers.  Ondertussen is hij lid van De Sloebers.

Hij droomt ervan om Keizer te worden. En hij is op de goede weg.  2010 is immers zijn tweede jaar als Prins Carnaval van Steendorp. Thomas heeft als Prins Carnaval 2009 reeds laten merken dat hij een enorm populair figuur is. Dat belooft dus voor de komende carnavalviering.

Het is ook zeker te vermelden dat Steendorp vanaf dit jaar 7 Keizers zal hebben.
Wanneer men dan ook weet dat met Prins Thomas erbij, men slechts 9 Prinsen heeft in de Orde dan is de berekening snel gemaakt: indien Thomas het 3 jaar volhoudt en in 2012 Keizer wordt, telt Steendorp evenveel Prinsen als Keizers. En dat is ook wel een unicum.

einde

Steendorp eindigt het carnavalfeest pas op dinsdag 16 februari met  "In Memoriam Carnaval Steendorp 2010". Om 16u vertrekt de "Matsjoefelen Ommegaunk" op het gemeenteplein. Daarbij geldt: "menig manspersoon voelt zich geroepen om als een echte "matsjoefel" door de straten van Steendorp te flaneren". Dit is nog eens uniek voor het Waasland.
Om 17u is er dan de ‘Verbraunding van de Klos en de Kloter" eveneens op het Gemeenteplein en om 18u is er nog een bezoek aan de geopende herbergen. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

STEENDORP. Het voorbije weekend vierde de Orde van de Baksteen, en met hen heel Steendorp, carnaval. Tussen het feestgewoel was er ook plaats voor een eerbetoon aan Karel Horvath, ook bekend als...

STEENDORP. Zaterdagavond is in Steendorp Thomas Boodts voor de derde keer tot Prins Carnaval van de Temsese deelgemeente verkozen. Hij zal voor de derde en laatste keer over het carnvalgebeuren...

STEENDORP. Het carnavalcomité of de Orde van de Baksteen grijpt ook de periode vanaf 11 november aan om het nieuwe seizoen te openen. In carnavalwereld is dat dé dag om er aan te beginnen en zo...

STEENDORP. De Orde van de Baksteen gaat op zaterdag 10 april de jubileumviering 3X11 Carnaval vieren.  De openingsceremonie zal plaatsvinden op zaterdag 10 april om 11.11 u in de polyvalente...

STEENDORP. Nadat de carnavalsdeur reeds op 10 november werd opengezet en Steendorp met volle teugen kon genieten van deze klassieker, wordt nu alles klaargemaakt voor de carnavalviering 2008....

STEENDORP. De Orde van de Baksteen vzw verkiest binnenkort de prins carnaval 2008. Wie zich kandidaat wil stellen moet minstens 21 jaar zijn,  in Steendorp wonen en bereid zijn zich...