Grootste Carnavalstoet van het Waasland gaat zondag uit

Image
Secretaris Willy Blommaert heeft alles weer op zijn best kunnen voorbereiden. Hij is en blijft een sterk hand bij De Nachtvlinders. Hij nodigt gans het Waasland uit.
HAASDONK. Zondag 21 maart zit de Tassijnsgemeente weer in de greep van carnaval. Een topdag van 2010 moet dat worden. En daar moet niet aan getwijfeld worden want De Nachtvlinders weten wat feesten is, weten wat plezier maken is en vooral, zij kunnen iets organiseren dat zo goed als perfect is. Ze pakken dit jaar uit met wellicht de grootste carnavalstoet uit hun geschiedenis. Een 56-tal groepen konden op het programma gezet worden. Het wordt waarschijnlijk ook de grootste carnavalstoet van het Waasland.

Niet minder dan 750 carnavalisten nemen dit jaar deel aan deze cavalcade. De stoet heeft een totale lengte van  ongeveer 1100 m. De beste verenigingen van de omstreken zijn hier te bewonderen. Me to.a. The Rockets, de Kettermuitvrienden, de Muffy’s, Den Blok, De leutige fuivers, de kleine zwaantjes, enz,  zijn vaste waarden in Haasdonk. Dit jaar mogen ze eveneens  'Nabucodonosor', de 'Oeteldonkers' en nog zovele andere hoogvliegers begroeten. Tevens komen er ook Nederland een paar groepen over zoals 'De Krabbekoker', de Zwabbers, Nooitgedacht, e.a.

Ook aan reuzen is er geen gebrek. De stoet wordt geshowd door reus 'Fons de Moppentapper', welke omwille van zijn lengte (6,5m) helaas niet kan mee opstappen. Stappen wel mee op in deze stoet: ' de Roste Brigand', 'Koven i', 'Jos de Kasseidief', 'Den Toeter', 'Roosje', 'Piet Pijp', en 'Stefaan de Visser'

Bevriende Carnavalvrenigingen stappen ook mee op zoals de Orde van Mercator, KFO, De Beursvrienden,  De Flippen, de Knuffelberen, enz. Muzikal begeleiding: fanfare St- Cecilia, Trommelkorps 'Oud Chiro', Trommelkorps de Wase Werker, en 'The Golden Band'.
Als je dat allemaal op een rij zet dan is er geen enkele reden meer om thuis te blijven op zondagnamiddag 21 maart.

Om 13u wordt op het gemeentehuis de huidige prins en tevens voorzitter: PIETJE I (Foubert) 37e prins aangesteld in aanwezigheid van burgemeester Marc Van de Vijver. Pieter is dit jaar voor de 2de maal verkozen tot prins. Luc Van Mieghem en Julia Weyn moesten nipt de duimen leggen in deze ludieke strijd. De nieuwe prins woont in Haasdonksesteenweg 1 te Temse-Velle.  De aanstelling gebeurt onder het toezicht van : Europaprins (1976) Roland I Verbeke, die het nu heeft gebracht tot Belleman van Beveren en lid is van de Nachtvlinders.De huidige keizer: Kurt I (Steenssens ) en de aspirant-keizer Wim I (Van Herck) wonen de aanstelling bij. De statuten van de nachtvlinders bepalen dat er slechts 1 regerende keizer kan zijn en 1 aspirant-keizer.
De Prinsen van de 21ste eeuw zijn:
2000 Kurt Steenssens
2001 Kurt Steenssens
2002 Kurt Steenssens
2003 Peter Steenssens
2004 Willy Blommaert
2005 Stefan De Langhe
2006 Wim Van Herck
2007 Wim Van Herck
2008 Wim Van Herck
2009 Pieter Foubert

Image
De stoet 2010 zal een eerbetoon zijn aan de in 2009 overleden Fons Moordtgat, die bij De Nachtvlinders een reus kreeg van meer dan zes meter hoog. De reus zal de stoet zelf showen want om mee te stappen is hij te hoog van gestalte!
Dit jaar is de stoet een eerbetoon aan Alfons Moordtgat, die op 21 juli  2009 overleden is. Fons was sinds 1976 lid van de vereniging, en was tot de laatste dag een actief medewerker, welke steeds klaar stond met een mopke.  Naar zijn gelijkenis werd op 21 september 2008 een reus gedoopt die de naam kreeg van 'Fons De Moppentapper'. Gelukkig heeft hij dit nog kunnen meemaken maar toch heeft deze volkse figuur een leemte nagelaten bij De Nachtvlinders.

De carnavalstoet is dus uitgegroeid tot één der grootste van de streek. En dat is een hele prestatie voor deze vereniging want er hangt al bij al toch een kostenplaatje aan vast van een 12.500 euro.
De Nachtvlinders vormen toch een vereniging, die het showtemperament in het hart draagt. Zij wilden aanvankelijk de mensen niet alleen carnaval brengen met alles eromheen, maar pakten in 1985 uit met een groots volksgebeuren wat resulteerde in de "Nachtvlinderfeesten". De eerste uitgave kwamen niet minder dan 25 bekende zangers en zangeressen op het podium (Will Tura, Mieke, enz) Niet elk jaar kon men zo een ruime organisatie aanpakken. Daarom werd besloten deze organisatie tweejaarlijks te laten doorgaan.
In 1989 veranderde de Nachtvlindersfeesten van naam en werden ze omgedoopt in 'Brigandfeesten'
In dat jaar werd voor de eerste maal een Miss Brigand verkozen. Bij de laureaten: 1989 : Inge Moerenhout (bekend als omroepster bij TV), 1991 : Sonja Terreur, 1993 :  Nancy Jehin, 1995 : Isabelle De Smeytere en in 1997 : Peggy Vercruysse.

Dat is nu geschiedenis, folklore en secretaris Willy Blommaert en zijn sterk team kijken nu enkel naar 21 maart en natuurlijk naar het weer. Het bestuur bestaat uit de erevoorzitters Robert Blommaert, Jos Steenssens en Rudy Geysen, voorzitter Pieter Foubert, secretaris Willy Blommaert, penningmeester Kurt Blommaert en, een 15-tal leden.
De stoet gaat van start om 14u30. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

HAASDONK. Komende zondag is de gemeente weer te klein want 'De Nachtvlinders' vliegen weer uit in een denderende stoet. Dit jaar nemen een 55-tal carnavalgroepen en wagens deel aan de...

BURCHT/ZWIJNDRECHT. Voor het eerst zal in de gemeente een heuse carnvalstoet uitgaan op zaterdag 21 februari. Daar zorgt de Carnavalvereniging ‘De Knuffelberen’ voor. Henri Van Vlem is...

De twee kandidaten 2009 voor de verkiezing: Pieter Foubert en Luc Van Mieghem HAASDONK. Voor de 31ste keer heeft de carnavalvereniging De Nachtvlinders met een groots feest een Prins Carnaval...

Willy Blommaert (links) is er klaar voor. Hij is hier in gezelschap van Fons Moordtgat die model stond voor een reus die in de carnavalstoet niet zal ontbreken.HAASDONK. Willy Blommaert en zijn...

TEMSE. Carnaval begint te leven en in Temse zijn er twee kandidaten om mee te dingen naar de titel van Prins. Dat zijn Bart Verbruggen en Jordy Van Eyk.

Dit is dan de levende reus Fons Moordtgat, in het gezelschap van Willy Blommaert, de vader van alle Nachtvlinders. HAASDONK. De 81-jarige Fons Moordtgat beleeft momenteel leuke dagen. Hij is...