Twee Fusies en de afbraak van Doel, ingrediënten in gemeenteraad

Image
In de gemeenteraad kwam ook de financiële afwikkeling bij de fusie KSK Beveren-RS Waasland ter sprake. Op 6 juni komt daar een gemeentelijke commissievergadering over.
BEVEREN. Het was te verwachten dat er op de gemeenteraad een paar vinnige tussenkomsten en reacties zouden te horen zijn. Het woordje ‘fusie’ is de jongste maanden bijna zoveel ter sprake gekomen als in 1976-1977 toen de grote fusie der gemeente werd doorgevoerd. Anno 2010 is  ‘fusie’ weer enorm in trek: KSK Beveren trouwde met Red Star Waasland en de burgemeesters van Kruibeke en Beveren willen blijkbaar ook trouwen om hun gemeenten samen te brengen. Daar werd dan ook in de gemeenteraad over gesproken.

Vooraf was er al een tussenkomst van Bruno Stevenheydens, ex -Vlaams Belang,  maar die werd door de burgemeester onderbroken omdat hij de vraag wilde stellen of Bruno nu als fractieleider van Vlaams Belang of als onafhankelijke sprak. Een vraag voor de show, want nu zal de burgemeester toch wel weten dat Stevenheydens als onafhankelijk zetelt. Maar Mark Van de Vijver wou hier toch akte van laten nemen.
Stevenheydens drong vervolgens aan op een discussie over de plannen voor een fusie tussen Beveren en Kruibeke, en wou weten wat de andere raadsleden hiervan dachten. De burgemeester pareerde dit met de opmerking dat er een studiebureau opdracht heeft gekregen om de gevolgen in kaart te brengen, en dat dit in september verder zal besproken worden. Protest vanwege Bruno Stevenheydens werd verder genegeerd.

Er ontspon zich vervolgens een vinnige discussie over de aangekondigde samenwerking tussen voetbalclubs RS Waasland en SK Beveren. De oppositie wou wel eens weten hoe de financiële constructie in mekaar zat, en wat de gevolgen voor de gemeente Beveren zullen zijn. Ook hier verwees Mark Van de Vijver naar een datum in de toekomst : op 8 juni is er een commissievergadering over dit onderwerp, waar alle details op tafel zullen worden gelegd. Tot dan heerst er de discretie. Het gaat wel over geld, héél veel geld. Bij N-VA hebben de raadsleden als lid van de meerderheid ook nog steeds geen geen zicht op de inhoud van dit deel van de overeenkomst. De commissie zal dus welkom zijn.

Doel

Toen de raadszitting het agendapunt bereikte over de aangekondigde verkoop van gemeentelijke eigendommen in Doel aan de Maatschappij voor Linkeroever ontstond er fel protest bij Kartel Pro, Vlaams Belang en onafhankelijken.  De verkoop betreft het gemeentehuis in de Camermanstraat, het vroegere schoolgebouw (huidig ontmoetingscentrum De Doolen) op de Engelsesteenweg, de Pastorij in de Hooghuisstraat, het sportgebouw op de Engelsesteenweg en twee percelen bouwgrond en dit voor een gezamenlijk bedrag van 1 154 200 euro. Bruno Stevenheydens nam opnieuw het voortouw en vroeg om het punt af te voeren omdat er momenteel een sloopverbod geldt en de Maatschappij LSO niet in staat is haar eigendommen als een goede huisvader te beheren. Bruno Stevenheydens stelde vast:
"Het is duidelijk dat het gemeentebestuur met twee maten en gewichten weegt, het beschermd monument Molen welke momenteel nog een horecafunctie heeft wordt niet verkocht, het vroegere schoolgebouw welk nog wel in gebruik is als ontmoetingscentrum ‘De Doolen’ wordt wel verkocht. De redenen voor de verkoop zijn overduidelijk, de Maatschappij LSO wil de gebouwen zo snel als wettelijk mogelijk slopen."

Dit bleek te slaan op het voortdurende vandalisme ter plaatse, en de burgemeester vond dit niet ter zake. De eigendommen in beheer van de gemeente ondervinden immers dezelfde problematiek. Vandalisme is een plaag in Doel, waar het politiekorps alle nodige inspanningen voor doet om dit tegen te gaan.

Stevenheydens beschuldigde vervolgens de Maatschappij er van om zelf stiekem aan vandalisme te doen, om zo de gebouwen sneller te kunnen afbreken. Dat had hij al meer gezegd.
Raadslid Johan Smet, N-VA en dus lid van de meerderheid, deed toen een opgemerkte tussenkomst. Hij riep het college op om de Maatschappij er op te wijzen dat Doel nog steeds woongebied is, en er dus een juridische onmogelijkheid is om tot afbraak over te gaan. Hij vroeg om dit mee te nemen in de onderhandelingen, en voor een deontologische oplossing te kiezen.
De burgemeester bevestigde tot tweemaal toe dat deze stelling correct is en er dus niet mag afgebroken worden. Hij voegde er nog aan toe dat er in ieder geval nog een sloopvergunning vereist is, die door de gemeente moet uitgereikt worden.

N-VA standpunt Doel

Image
N-VA heeft de puntjes op de i gezet voor wat het afbreken van gebouwen betreft. Maar wat is er al niet weg en bestaat alleen nog op postkaarten: op deze plaats stond ooit het restaurant Saeftinghe en het moest weg voor het dok Saeftinghe.
Raadslid Smet maakte van de gelegenheid gebruik om het actuele standpunt van N-VA Beveren over Doel voor te lezen en toe te lichten. De recente evoluties in de kwestie van Doel vragen om een actualisatie van het standpunt van N-VA Beveren wilde omwille van de recente evoluties rond het probleem Doel, zijn standpunt actualiseren. "Met zijn allen betreuren wij de teloorgang van dit polderdorp, maar dit scenario lag blijkbaar reeds sinds ettelijke jaren vast. De toekomst van Doel hangt af van de eventuele bouw van een nieuw getijdendok op die plaats : het zogenaamde "Saeftinghedok". Wenst men deze bijkomende uitbreiding dan zal men de gewestplannen moeten wijzigen. Woongebied dient dan havenuitbreidingsgebied te worden. Enkel de Vlaamse regering is bevoegd over deze materie, en zij zal dan ook deze beslissing moeten nemen.", aldus Johan Smet.

Zolang het grondgebied van Doel woongebied is, is het bij wet dus verboden huizen af te breken. Alleen bij verkrotting moet men om veiligheidsredenen overgaan tot afbraak. Zolang er ter zake geen beslissing is pleiten wij voor een moratorium. Breek geen huizen nodeloos af en gedoog dat mensen, zonder het woonrecht te verlengen, daar nog even kunnen blijven.

"Maak echter aan deze mensen duidelijk dat dit niet kan uitgroeien tot een verworven recht", aldus N-VA woordvoerder Johan Smet, "Een terugkeer naar de oorspronkelijke toestand is onwaarschijnlijk, zelfs onmogelijk. Indien de Vlaamse regering beslist dat er geen havenuitbreidingsgebied komt op de site Doel, dan moet er uiteraard een nieuwe bestemming voor Doel gezocht worden."

Intussen - gezien de onzekerheid i.v.m. de bestemming van het dorp - werden er door de gemeente Beveren in de begroting geen gelden meer voorzien i.v.m. verdere ontwikkeling van Doel. Een aantal gebouwen in het dorp zijn historisch erfgoed en erkend als geklasseerde monumenten. Deze monumenten zullen voorlopig door minister Bourgeois niet gedeclasseerd worden. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

oa deze woning in de Camermanstraat zal worden afgebrokenBEVEREN.  De Maatschappij voor Grond in Industrialisatiebeleid Linkerscheldeoever wil opnieuw 40 woningen in Doel afbreken. Het heeft...

BEVEREN. Dat  minister Van Grembergen de Doelse kogge naar Baasrode wil over brengen en niet naar Beveren, heeft het schepencollege en  de gemeenteraad  erg ontgoocheld. Burgemeester...

DOEL. Het Deurganckdok is officieel geopend en Koning Albert II zag hoe mooi het was. Maar dat het meest schilderachtige dorpje van het Waasland door verloedering al een 'kader' is verloren,...

DOEL. Voorbije week was in het Waasland nogal wat te doen rond de uitspraken van Bart Casier, directeur van de Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Land van Waas. Die stelde namelijk dat de komst...

DOEL. Vlak voor het kerstweekeinde werden in Doel twee perfect bewoonbare woningen professioneel 'onbewoonbaar' gemaakt. In huizen in de Pastorijstraat en de Scheldemolenstraat werden de...

DOEL. Het actiecomité Doel2020 stelt zich vragen bij het havenbeleid van de Vlaamse overheid. Volgens het comité stapelt die overheid de blunders op. Zo wordt momenteel het Doeldok -...