Fusiegesprekken rond Kruibeke

BEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT. Toen er een gemeentecommissie was commissie omtrent het nieuwe politiegebouw en het nieuwe gemeentehuis kam ook ter sprake of men rekening houdt met een eventuele fusie tussen de gemeenten Beveren en Kruibeke. Burgemeester Marc van de Vijver antwoordde dat dit niet aan de orde was, aangezien er nog geen gesprekken zijn gevoerd over een fusie tussen beide gemeenten. Of het nu formele, informele, aftastende, voorzichtige of achter gesloten deuren gevoerde gesprekken zijn geweest, gesprekken zijn gesprekken! 

Voor gemeenteraadslid Bruno Stevenheydens was het even de wenkbrauwen fronsen en vragen stellen: "De manier van communiceren van de burgemeester wordt toch wel bijzonder lachwekkend. Waarschijnlijk is er momenteel een werkgroep samengesteld en een studie opgestart n.a.v . aftastende gesprekken die er nooit zijn geweest? Op de vorige gemeenteraad stelde ik vragen omtrent de fusiegesprekken tussen Beveren en Kruibeke. Aangezien het vragenkwartier niet geschikt is voor een debat stel ik voor dit onderwerp verder toe te lichten en met de gemeenteraad te bespreken. Op de vorige gemeenteraad werd meegedeeld dat er een studie wordt uitgevoerd en een werkgroep werd opgericht? Wie maakt deel uit van deze werkgroep? Wie heeft de opdracht gegeven tot het uitvoeren van een studie over een mogelijke fusie tussen de gemeenten Beveren en Kruibeke. Wanneer is de studie gestart, wat wordt er allemaal bestudeerd en wanneer verwacht men het resultaat? Werd een mogelijke fusie besproken in het college? Wat is het standpunt van het college? Werd een mogelijke fusie besproken tussen de meerderheidspartijen?  Wat is de mening van de verschillende fracties en de gemeenteraadsleden over een fusie? "

Maar bleek nu toch dat Van de Vijver misschien wel en uiteindelijk toch geen voorstander is, van een fusie met Kruibeke, zo stelt Stevenheydens nu vast. 
De eigenaardige manier van communiceren is gekend. Nochtans zag Marc Van de Vijver voor de verkiezingen wel een aantal opportuniteiten, maar sprak hij steeds in eigen naam. Het was openlijk geweten dat behalve hijzelf in het college en de gemeenteraad niemand achter een monsterfusie tussen Beveren en Kruibeke stond.

-"Op de gemeenteraad van vorige week stelde ik opnieuw vragen. Het college heeft zonder de gemeenteraad daarin te kennen ingestemd met de afvaardiging van ambtenaren voor een werkgroep en medewerking aan een studie. Als ik de vraag stelde waarom men dit niet aan de gemeenteraad had voorgelegd moest men het antwoord schuldig blijven. Op mijn vraag wat het standpunt van het college is over een fusie tussen Beveren en Kruibeke werd ontwijkend geantwoord. Nadat ik aan de verschillende fractievoorzitters om hun standpunt vroeg werd  CD&V-fractievoorzitter Guy Tindemans - die zijn micro reeds aanzette om te antwoorden - het door de burgemeester onmogelijk gemaakt om te antwoorden! Het werd dinsdag duidelijk dat er na de resultaten van de parlementsverkiezingen geen animo meer is bij onze burgervader voor een fusie. Toch opmerkelijk hoe snel en om welke redenen sommige machtspolitici zo snel van gedachte veranderen!", zo was de conclusie van Bruno Stevenheydens.

Maar ook in het partijblad van N-VA Zwijndrecht –Burcht gaat het over een fusie van Kruibeke. Maar dan wel met Zwijndrecht. Er wordt verwezen naar de zoektocht van de gemeente Kruibeke naar een fusiegemeente. De gemeentekas is leeg, de gemeentebelastingen staan op 8%. N-VA Zwijndrecht-Burcht: "Omdat Kruibeke ook zeer weinig KMO’s heeft binnen de gemeentegrenzen, toverde burgemeester Denert een wit konijn te voorschijn: een fusie van Kruibeke met een andere gemeen,te. Mogelijke kandidaten: Beveren en Zwijndrecht."

Beveren zou er een erkenning door bekomen van 'grote gemeente' en zo meer geld uit het gemeentefonds halen. Maar Zwijndrecht? Eerst werd gedacht dat het niet ging omdat het een andere provincie was maar minister Bourgeois liet al snel weten dat het wel kon zonder grondwetswijziging.

N-VA weet het nu wel: "Zwijndrecht is geen vragende partij. Groen! en CD&V hebben nu al moeite om de begroting rond te krijgen. Zels met de vele KMO’s in Zwijndrecht, kan de meerderheid het maar nauwelijks bolwerken."
N-VA profiteert er van om meteen te wijzen naar vele kleine extra belastingen die er in Zwijndrecht zijn en dat die bij de hoogste in België zijn. De onroerende voorheffing werd onlangs nog verhoogd met 33%. Maar de personenbelasting blijft wel super laag.
Algemeen besluit: het witte konijn van Denert is geen lang leven beschoren. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Het Oost-Vlaamse Kruibeke kan ook een fusie aangaan met het Antwerpse Zwijndrecht.WIJNDRECHT. Nadat Burgemeester Minnebo verklaarde dat een fusie met Kruibeke niet mogelijk was zonder...

ZWIJNDRECHT. Sp.a heeft op de gemeenteraad gevraagd naar het standpunt van de burgemeester i.v.m. het ‘huwelijksaanzoek’ van de Kruibeekse burgemeester Denert voor een eventuele fusie...

KRUIBEKE. De sp.a heeft de ophefmakende berichten waarin burgemeester Denert op pad gaat om een fusie met Beveren op te zetten, gebruikt voor wel een heel grappige reactie. Volgens de sp.a verveelt...

BEVEREN/KRUIBEKE. De burgemeesters van Kruibeke en Beveren zijn in hun voorstel om een fusie aan te gaan toch wel wat van de rechte lijn afgeweken. Dat blijkt uit de reacties. In Kruibeke werd er...

KRUIBEKE. Na het opmerkelijke nieuws dat de gemeenten Kruibeke en Beveren zouden samensmelten, komen de reacties los. "Cd&V Kruibeke stelt duidelijk dat het hier gaat om een persoonlijke...

Burgemeester Antoine Denert zou wat graag de plannen voor Kruibeke willen uittekenen voor een fusie met Beveren.BEVEREN/KRUIBEKE. Zowat iedereen heeft er de mond van vol: Kruibeke komt bij Beveren!...