Sp.a laat inwoners hun mening zeggen

KRUIBEKE.De sp.a heeft op kermiszaterdag heel wat mensen aangesproken om via een enquête hun mening te laten zeggen over een eventuele fusie met Beveren. Ze deden dat op een ludieke manier waarbij het woord ‘curieus’ de toon zette om te komen tot ‘curieuzeneuzen’ waarbij dan die lekke snoepjes, ‘neuzen’,  werden aangeboden. Sp.a maakte het ook vorige legislatuur al eens ludiek door ‘snoepjes’ in te zetten. Toen na de verkiezingen ging het stroef tussen Denert en CD&V en alles verliep stroef, de samenwerking was wat verzuurd en de sp.a deelde toen snoepjes uit waarin zuurtjes verwerkt waren, van die ‘smoelentrekkers’. "Nu nemen we neuzen, ’t is iets lekkers en het is rood", zo lachte gemeenteraadslid Julien Mertens.

De sp.a vond het nu echt tijd om eens wat te doen rond al wat rond een fusie met Beveren al werd verteld. Maar het zette bij de partij ook wel wat kwaad bloed dan bij gemeenteraden de sp.a raadsleden Franky Van Havere en Julien Mertens, geen inormatie kregen van de burgemeester hoe het nu eigenlijk zat met die fusie. "Vooraleer we zelf een standpunt gaan innemen, willen we weten wat de Kruibekenaar er zelf van vindt. Vandaar ook deze enquête waarin we zullen vragen wat ze denken van die fusie Beveren maar misschien zijn er wel ideeën om met een andere gemeenten een fusie aan te gaan. Misschien met Temse en misschien zijn er inwoners die meer voeling hebben met Zwijndrecht.", aldus Tine Van Havere."Het verhaal van de fusie zal er altijd blijven en zal niet meer van de tafel gaan. Maar we moeten wel weten of het voor de Kruibekenaren een ideale oplossing is."

De sp.a heeft dus zelf nog geen standpunt en wacht nog even af wat de feiten zijn, wat het bijvoorbeeld op vlak van dienstverlening zou betekenen want sp.a vindt die dicht bij de mensen moet blijven."Wanneer de mensen zeggen: we willen geen fusie, ja dan moet er ook en alternatief zijn want Kruibeke is bijna failliet. Er moet dus bebaard worden. Daarom vragen we in de enquête ook aan de mensen wat volgens hen de beste besparing zou zijn.

De Kruibekenaar mocht zijn mening zeggen en neerschrijven in de "Enquêtevans p.a Kruibeke over de fusieplannen van het College."  Naast wat persoonlijke info van de geënquêteerde, werd daarna de vraag gesteld of hij of zij voorstander was van een fusieplan. Daarna werd de mening gevraagd of men gelooft in de schaalvoordelen van een fusie opp vlak van de idee dat de diensten goedkoper zouden worden door ze te organiseren voor een grotere groep van inwoners.

 Enkele vragen gingen wat dieper in op de gevolgen van een fusie: Denkt u dat de nieuwe fusiegemeente Kruibeke-Beveren gaat besparen op personeel? Wat denkt u dat de nieuwe fusiegemeente met de gemeentelijke belastingen zal doen? (keuze: laten stijgen-een beetje laten stijgen-gelijk houden- een beetje laten dalen- laten dalen.). War verwacht u wat er met de gemeentelijke dienstverlening zal gebeuren.
Er werd ook naar de voorkeur gevraagd met welke gemeente moet worden gefusioneerd: met Temse, Beveren of Zwijndrecht. En waarom?
Zou de fusie met Beveren een negatief effect hebben op het behouden van de naam ‘Kruibeke’? op de bereikbaarheid van de gemeentelijke diensten? Op de bereikbaarheid van de lokale politici en cultuurwerking, op de bereikbaarheid van het openbaar vervoer, op dichtbij huis sporten; op een bereikbare dicht bij huis sporten of op het behouden van de Kruibeekse inspraakorganen. De bevolking werd in de enquête ook gevraagd of men voldoende geïnformeerd wordt door de gemeente.
Moest Kruibeke bij Beveren komen dan zou het plots de 4de grootste gemeente van Oost-Vlaanderen, worden (63.000 inwoners). De ondervraagden mochten daarover ook hun mening kwijt als: de nieuwe fusiegemeente is mij te groot; is mij net groot genoeg of ‘ik heb geen mening’.
Indien er geen fusie komt, mochten de geënquêteerden ook aanduiden waar ze vonden dat de besparingen moeten gebeuren. Ze hadden keuze uit 11 voorstellen.

Wie graag deelneemt aan deze enquête kan een mail zenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de vragenlijst elektronisch te bekomen. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Het Oost-Vlaamse Kruibeke kan ook een fusie aangaan met het Antwerpse Zwijndrecht.WIJNDRECHT. Nadat Burgemeester Minnebo verklaarde dat een fusie met Kruibeke niet mogelijk was zonder...

ZWIJNDRECHT. Sp.a heeft op de gemeenteraad gevraagd naar het standpunt van de burgemeester i.v.m. het ‘huwelijksaanzoek’ van de Kruibeekse burgemeester Denert voor een eventuele fusie...

KRUIBEKE. De sp.a heeft de ophefmakende berichten waarin burgemeester Denert op pad gaat om een fusie met Beveren op te zetten, gebruikt voor wel een heel grappige reactie. Volgens de sp.a verveelt...

BEVEREN/KRUIBEKE. De burgemeesters van Kruibeke en Beveren zijn in hun voorstel om een fusie aan te gaan toch wel wat van de rechte lijn afgeweken. Dat blijkt uit de reacties. In Kruibeke werd er...

KRUIBEKE. Na het opmerkelijke nieuws dat de gemeenten Kruibeke en Beveren zouden samensmelten, komen de reacties los. "Cd&V Kruibeke stelt duidelijk dat het hier gaat om een persoonlijke...

Burgemeester Antoine Denert zou wat graag de plannen voor Kruibeke willen uittekenen voor een fusie met Beveren.BEVEREN/KRUIBEKE. Zowat iedereen heeft er de mond van vol: Kruibeke komt bij Beveren!...