Aansluiten bij de Volkstuinen

STEENDORP. Volkstuinen Steendorp heeft een oproep gelanceerd om dorpsgenoten aan te zetten om te werken met volkstuinen’. De Volkstuin is de grootste vereniging van tuinliefhebbers van Vlaanderen en vierde in 1996 reeds het honderdjarig bestaan. De meer dan 35.000 leden zijn verenigd in een 230-tal plaatselijke afdelingen, verspreid over het hele Vlaamse land, waarvan Steendorp er één van is. "Wij zijn allen gepassioneerde tuinliefhebbers die het werken in de tuin niet als werken beschouwen maar als een leuke hobby. Toen dit jaar onze ex-voorzitster wegens gezondheidsredenen haar ontslag gaf, heeft ze aan mij gevraagd of ik voorzitster wou worden. Ik heb die taak met veel liefde overgenomen en ben dus nog maar voorzitster sinds augustus dit jaar.", zegt Ingrid Vinck, sinds 8 jaar lid en sinds kort voorzitster van 'Volkstuinen Steendorp'.

De ‘Volkstuinen van Steendorp’ bestond nog maar uit een klein groepje van 11 leden omdat een deel van de bestaande volkstuintjes verkocht werd en er gebeurden niet veel activiteiten meer. Samen met Leander Bollé, de penningmeester en Omer Meersman, de secretaris, nam Ingrid de taak op zich om de vereniging nieuw leven in te blazen. Vandaar dat er nu een oproep komt naar de bevolking uit de regio toe om aan te sluiten. Ondertussen zijn de Volkstuinen allang niet meer de kleine volkstuintjes van vroeger, maar hebben ze in Steendorp nu kleine siertuinen, grote siertuinen, groentetuinen, bio-tuinen, en toch nog enkele volkstuinen. In meerdere dorpen was er vroeger 'Het Werk van den Akker'.

Volkstuinen Steendorp organiseerde dit jaar ook nog een  wandeltocht in het prachtige fort van Steendorp. Ze deden dat om de Volkstuinen te promoten. "Op die korte tijd hebben we toch al 8 nieuwe leden bijeen gekregen. Momenteel hebben we dus 19 ingeschreven leden, met de echtgenoten erbij komen we aan 38 personen. En we hopen er nog een aantal bij te krijgen", zo hoopt Ingrid Vinck.

Ze zijn volop bezig met de planning van allerlei activiteiten, om wat meer leven in ons dorp te brengen. Zo staat er een wandeltocht op hun programma, een bezoek aan de land -en tuinbouwschool te Sint-Niklaas, een huifkartocht en nog veel meer. Er komt ook het jaarlijks teerfeest om de winnaars te huldigen van de tuinwedstrijd die ook elk jaar geprogrammeerd staat. Er komt dan in de zomer een keurmeester van het gewest Oost-Vlaanderen om de tuinen te keuren. De beste drie tuinen van elke afdeling, dus siertuinen groot en klein, groenten-en bio-tuinen,
dingen dan mee naar de eerste prijs van het gewest Oost-Vlaanderen.

"En tot ons groot genoegen", aldus de voorzitter, "Zijn verschillende van onze leden dit jaar in de prijzen gevallen."

Josee D'eer met + 70 % voor de kleine siertuinen.
Marie -Josée Van Acker met + 80 % voor  de grote siertuinen.
Leander Bollé met + 80 % voor de groentetuinen.
Karel Huyghe   met + 80 % voor de groentetuinen.
En Omer Meersman, de clubsecretaris met 90,5 % voor de groentetuinen.

Ingrid Vinck en haar echtgenoot Rudy Persijn werden laureaat met maar liefst 94 % voor de grote siertuinen en eindigde zo op de 4de plaats van het ganse gewest. Een resultaat om trots op te zijn, en een stimulans voor alle leden om het in 2011 nog beter te doen.

Mensen uit Steendorp die ook willen aansluiten bij de Volkstuinen kunnen zich wenden tot de leden van het bestuur in Steendorp:
Omer Meersman (03/774.46.59), Leander Bollé (03/774.49.13) of Ingrid Vinck (03/774.51.81). (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

TEMSE. Het Koninklijk Verbond Volkstuinen van Temse heeft op zijn jaarlijks ledenfeest de laureaten van de hofprijskampen gehuldigd. Voorzitter Alfons Lesire en secretaris André Conserriere...

TEMSE. Temse is een gemeente waar tradities nog een plaats hebben. Eén van die tradities is de jaarlijkse uitreiking van de hofprijskampen tijdens het ledenfeest van het Werk van de Volkstuinen....

TEMSE. Het Koninklijk Verbond van de Volkstuinen van Temse huldigde op haar jaarfeest de laureaten van de hofprijskampen. In maar liefst 5 categorieën werd drie laureaten gehuldigd.