Progressief Kartel met visie naar 2011 voor ‘personen met een beperking’

SINT-NIKLAAS. In het najaar 2010 heeft het progressief kartel haar nota voorgesteld  m.b.t. 'personen met een beperking'. Enerzijds brachten ze  die punten onder de aandacht waar nog werk aan is, en anderzijds evalueerden ze de gerealiseerde en lopende stedelijke initiatieven. Ze hopen nu dat aan de voorgestelde actiepunten nog deze legislatuur een gevolg gegeven kan worden. Zo wordt nu ook 2011 binnen gestapt.
De werkgroep "diversiteit" van het progressief kartel buigt zich over alle aspecten die met diversiteit te maken hebben. Het luik "personen met een beperking" is daar één voorbeeld van.

Voor de personen met een beperking is  een beleid op maat vereist om ervoor te zorgen dat men zich volledig en volwaardig kan ontplooien in Sint-Niklaas, zowel sociaal, cultureel als economisch, ongeacht de fysieke, auditieve of visuele beperking. Mike Nachtegael, lid van de werkgroep:
"Onze bedoeling is tweeledig. Enerzijds willen we nagaan welke stedelijke initiatieven m.b.t. personen met een beperking intussen gerealiseerd of lopende en anderzijds willen we die punten onder de aandacht brengen waar nog wat werk aan de winkel is. Het is onze hoop dat deze "knelpunten" nog deze legislatuur kunnen aangepakt worden."
Een evaluatie van het Tweede Witboek van de stad Sint-Niklaas (het legislatuuroverschrijdend beleidsplan dat in 2007 door de gemeenteraad werd goedgekeurd) leert dat vele intenties reeds in de praktijk zijn omgezet, maar dat er ook nog enkele actiepunten overblijven. Die actiepunten werden op een rijtje gezet en meteen werd aan het stadsbestuur gevraagd nog de nodige aandacht aan te besteden in de huidige legislatuur.

Er moet een beleidsnota komen, gekoppeld aan jaarlijkse actieplannen, voor personen met een beperking. Dergelijke nota werd in het Tweede Witboek als "zo snel mogelijk" aangekondigd, maar is er vandaag nog niet. Wel worden jaarlijks een aantal actiepunten opgesteld en gerealiseerd, maar zonder globaal kader. "We zijn ervan overtuigd dat een globaler beleidsplan het beleid inzake personen met een beperking alleen maar kan versterken", stelt Nachtegael.

In de beleidsnota kan onder meer de oefening gemaakt worden om streefcijfers inzake tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap voorop te stellen. De Vlaamse Overheid wil tegen 2015 4,5% personen met een arbeidshandicap tewerkstellen en Sint-Niklaas haalt nu ongeveer 1,5% (15 personen).
De woonwinkel moet volgens het progressief kartel, toegankelijk worden gemaakt voor personen met een beperking. De Woonwinkel in de Parkstraat is momenteel niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of minder mobiele personen. Hier moet een oplossing voor geboden worden, hetzij via een beperkte verbouwing, hetzij via een herlocatie van de Woonwinkel. De stad kan desgevallend met de Sint-Niklase Maatschappij voor Huisvesting overleg plegen om na te gaan of een nieuwe locatie niet mogelijk is in hun nieuw op te richten administratief gebouw in de William Griffithstraat. Op die manier zouden overigens ook een mooie synergie ontstaan tussen twee diensten die met huisvesting te maken hebben.

Er gaat ook aandacht naar de deelgemeentehuizen. Dat van Belsele is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het deelgemeentehuis van Sinaai werd, n.a.v. de renovatie van het vroegere postgebouw tot "dorpshuis", uitgerust met een lift voor rolwagens, maar dit systeem blijkt nog aan een aantal kinderziektes te lijden.

Er moet werk gemaakt worden van een aangepaste dienstverlening op het stadhuis voor personen met een beperking. Voor mensen met een visuele of auditieve handicap kan een aparte klantvriendelijke ruimte worden ingericht, met de nodige infrastructuur (visueel en auditief), zodat betrokkenen op een degelijke wijze ter plaatse geïnformeerd en geholpen kunnen worden.

verzorging en welzijn

Op vlak van financiële hulp is er de verzorgingstoelage. In 2010 werden 343 stedelijke toelagen van telkens 372 euro toegekend aan de moeder van of de persoon die een kind met een zware handicap ten laste heeft of het verzorgt, en waarvan de leeftijd maximum 20 jaar is. Op jaarbasis gaat het om 127.596 euro.

De stad biedt een mantelzorgpremie aan personen die thuis een hulpbehoevend familielid of partner gratis verzorgen. Deze toelage moet gezien worden als een erkenning voor de inzet van de verzorgende personen, en bedraagt 500 euro per jaar voor inwonende ouderen en 300 euro per jaar voor gehuwde en samenwonende partners. In 2009 werd 97.750 euro aan mantelzorgrpemies uitbetaald: 264 premies van 300 euro en 73 premies van 500 euro.

De Welzijnstoelagen worden ook toegekend. De stad ondersteunt heel wat verenigingen die personen met een beperking (geheel of gedeeltelijk) als doelgroep hebben. Het gaat om residentiële centra (6.230 euro subsidie in 2010), organisaties voor ambulante begeleiding (4.960 euro subsidie in 2010), zelfhulpgroepen, verenigingen voor personen met een beperking (9.700 euro subsidie in 2010), vrijwilligersorganisaties (Wase Speel-otheek: 1.380 euro subsidie in 2010), de Wase Werkplaats (8.430 euro subsidie in 2010). Daarnaast werd er in 2010 ook nog voor 27.720 euro aan investeringstoelagen toegekend voor Kinderdagverblijf Het Veer, Vesta vzw en Dagcentrum Sint-Niklaas.

Voor heel wat ondersteuningsmaatregelen, specifiek voor personen met een beperking, biedt de stad administratieve ondersteuning. Het gaat om de Inkomensvervangende Tegemoetkoming, de Integratietegemoetkoming, en de Tegemoetkoming voor Hulp aan Bejaarden. Al deze tegemoetkomingen worden toegekend door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.

voor mobiliteit

Ook de mobiliteit neemt een voorname plaats in voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking kunnen, mits voldaan is aan de voorwaarden, jaarlijks tot 50 taxi-cheques aankopen via het stadsbestuur. Elke cheque heeft een waarde van 2,50 euro waarvan de stad de helft betaald. Op die manier krijgen mensen met verplaatsingsmoeilijkheden dus een financiële steun. In 2010 zijn er 224 gebruikers van dit systeem, die elk voor maximaal 62,50 euro per jaar betoelaagd worden (globaal op jaarbasis 14.000 euro).
De stad komt jaarlijks tot 125 euro tussen voor rolwagengebruikers die beroep moeten doen hebben op gespecialiseerd vervoer om zich te kunnen verplaatsen. De taxi-cheques zijn immers niet van toepassing op dit type van vervoer. In 2010 werden al 13 tussenkomsten
gedaan, goed voor 1.625 euro.
De stad stelt ook een busje (voor 8 personen) met chauffeur ter beschikking, dat rijdt voor verenigingen voor mensen met een beperking. Deze dienstverlening is gratis, op een vergoeding van 0,03 euro per km na.
Het Parkeerbeleid wordt ook op punt gesteld.  De stad reikt, mits voorwaarden, parkeerkaarten uit voor personen met een handicap. Met dergelijke kaart kan men onbeperkt parkeren op plaatsen met beperkte parkeerduur, kan men gebruik maken van de specifieke
gehandicaptenplaatsen (97 plaatsen aan openbare gebouwen), en kan men gratis parkeren op de parkeerplaatsen van de NMBS. Verder is het ook mogelijk om in de onmiddellijke nabijheid van de woonplaats een parkeerplaats te laten reserveren (zo zijn er vandaag ruim 30 plaatsen).

Op vlak van Cultuur en ontspanning is er de kansenpas die een fikse korting geeft op inkomgelden, cursussen, diensten en activiteiten die door de stad georganiseerd worden. Personen met een beperking die voldoen aan de voorwaarden of recht hebben op de
Inkomensvervangende Tegemoetkoming voor Gehandicapten kunnen een kansenpas aanvragen bij de sociale dienst van de stad of het OCMW.
De stad organiseert jaarlijks sportkampen voor jongeren met een beperking. Ook heel wat sportclubs voeren een "inclusief beleid" om jongeren met een beperking aan hun werking te kunnen laten deelnemen.

Voor de toegankelijkheid zijn op enkele uitzonderingen na  alle stedelijke gebouwen (administratieve gebouwen, sportcentra, …) toegankelijk voor personen met een handicap. Sinds 2008 is er ook een samenwerkingsovereenkomst met ATO (Adviesbureau Toegankelijke Omgeving), welke adviezen verleent aan de stad m.b.t. algemene en in het bijzonder fysieke toegankelijkheid (gebouwen, straten, pleinen,...). De stad geeft ATO hiervoor een jaarlijkse toelage van 11.166 euro.

De stad is een werkgever met oog voor gelijke kansen. Getuige hiervan is ondermeer de non-discriminatieclausule bij aanwerving, en de vorming diversiteit voor personeel.
Naast een algemene stedelijke aanpassingspremie bij huisvesting voor senioren, die tot 600 euro per aanvraag tussenkomt in kosten voor noodzakelijke aanpassingwerken (aanleggen hellend vlak, steunbeugels in de badkamer, aanpassen van keukenvoorzieningen, deuropeningen, …), geeft de stad ook subsidies aan de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting indien sociale huurwoningen aangepast moeten worden. (Rolf Duchamps)