MRI-veilige neurostimulator wereldprimeur voor AZ Nikolaas

SINT-NIKLAAS. Met de plaatsing van de eerste MRI-veilige neurostimulator heeft AZ Nikolaas een primeur te pakken. Pijnspecialisten dr. Van Buyten en dr. Smet plaatsten de neurostimulator bij een patiënt van het pijncentrum in campus Sint-Niklaas, dat is gespecialiseerd in geavanceerde pijnbehandelingen. Een neurostimulator geeft verlichting bij patiënten die altijd zenuwpijn hebben.

Het AZ Nikolaas is het eerste ziekenhuis ter wereld dat een MR-veilige neurostimulator heeft geïmplanteerd. Een neurostimulator geeft verlichting bij patiënten die altijd zenuwpijn hebben. Tot voor kort konden mensen met een neurostimulator geen MRI-scan laten maken. Het apparaat werd te sterk beïnvloed door de magneten van de MRI-scan. Met de MRI-veilige neurostimulator van producent Medtronic is dat verleden tijd. De MRI-scan is één van de belangrijkste methodes om chronische pijn nauwkeurig te kunnen diagnosticeren bij onder andere nieuwe gezondheidsproblemen zijn of verergering van de bestaande. 

"De SureScan-technologie komt tegemoet aan een aanzienlijke medische behoefte en biedt voordelen die nieuwe diagnostische zorgmogelijkheden schept voor patiënten die neurostimulatietherapie krijgen ter behandeling van chronische pijn. De neurostimulator zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven van patiënten met chronische pijn beter wordt.", zegt Dr. Jean-Pierre Van Buyten, pijnspecialist in het AZ Nikolaas. "Doordat deze nieuwe neurostimulator geschikt is voor de MRI-scan, kunnen patiënten nauwkeuriger en met behulp van de laatste innovaties gediagnosticeerd en beter behandeld worden. Zo hoeven zij niet voortdurend onnodig pijn te lijden en wordt hun leven weer een stuk aangenamer."

Het Multidisciplinair pijncentrum van het AZ Nikolaas was het eerste centrum waar een 41-jarige patiënt een MRI-veilige neurostimulator kreeg. "Deze 41-jarige man onderging enkele jaren geleden een rugoperatie voor discushernia. Ondanks correct uitgevoerde chirurgie ontwikkelde deze patiënt een chronische zenuwpijn in het linkerbeen. Deze pijn beantwoordt niet aan pijnstillers die bovendien te veel neveneffecten induceerden. Wortelblocks en radiofrequentiebehandelingen brachten geen beterschap. Aangezien dergelijk ziektebeeld meestal goed beantwoordt aan neurostimulatie, werd bij deze patiënt een proefstimulatie uitgevoerd. Onmiddellijk na de ingreep trad er al een substantiële verbetering op en er werd dus beslist over te gaan tot een permanente implantatie van een neurostimulatiesysteem.", licht Dr. Van Buyten toe. (mb)