Toeten of bellen of zoeken in Beveren naar snelste vervoermiddel


BEVEREN. Aan de vooravond van de Week van de Zwakke Weggebruiker wil Groen! onderzoeken wat nu het snelste vervoersmiddel binnen Beveren is:  de auto of de fiets? Drie fietsers en drie automobilisten nemen het zaterdag 30 april  tegen elkaar op. Schepen Ludo de Block tegen Schepen Boudewijn Vlegels. Vlaams Volksvertegenwoordiger Jos Stassen tegen Provincieraadslid Riet Gillis. En ook niet-politiekers Maarten en Geert, beiden van de nu al legendarische Vlaamse en zelfs Beverse groep Yevgueni, nemen ook deel. Groen! is geschrokken van de tellingen die uitwijzen dat 1/4de van de verplaatsingen tot 1 km, in Beveren met de auto gebeuren. "Hebben deze mensen nu gelijk of niet?", dat is de vraag die Groen! zich stelt. Voor een antwoord wordt daarom de proef gedaan wat het snelste vervoermiddel is binnen de gemeente Beveren. De race van de fiets tegen de auto bij het uitvoeren van 4 boodschappen waarvoor ze allen om 14u voor van start gaan. Rond 14.30u worden zij verwacht aan Jeugdhuis Togenblik maar wat zal eerst gehoord worden, het toeten of het bellen?
De politiekers vertrekken aan de kerk van de O.L.V.-parochie. Deze actie krijgt ook de steun van de snelle kerels van de Vlaamse muziekgroep Yevgueni. Geert zal het opnemen tegen Maarten vanuit Melsele naar Beveren. Zij staan al zes weken op nummer 1 in Carte Blanche, de hitlijst van Radio 1, maar vonden toch nog de tijd om mee te racen.
Jos Stassen neemt het op tegen provincieraadslid Riet Gillis.
Elke deelnemer krijgt een controleur mee om te kijken of ze zich wel aan alle regels houden.
De pronostiek bij Groen! zegt dat de fiets het zal halen van de auto. Marc Alenus voorspelt: "Zelfs al blijkt de fiets niet het snelst, dan nog wint de fiets. Want met de fiets vervuil je niets. Je blijft er ook nog fit mee en je kan tegen iedereen die je tegenkomt vriendelijk "goeiedag" zeggen". Hij hoopt dat Groen! met deze actie ook de rest van Beveren kan overuigen. (F)