Lokale Politie Beveren reageert op aantijgingen Lokerse supporters

BEVEREN. De lokale politie van Beveren heeft het incident na de voetbalmatch KSK Beveren - Lokeren van vorige zaterdag, in een juiste situationele context geplaatst. De Lokerse supporters haalden immers zwaar uit naar het optreden van de Beverse ordediensten en ze formuleerden een aantal klachten.

De lokale politie van Beveren heeft begrip voor de ergernis van een aantal Lokeren-supporters en betreurt dat enkele bezoekende toeschouwers het slachtoffer zijn geworden van ontoelaatbaar hooligangedrag. Maar toch moeten de feiten worden weergegeven zoals ze exact verliepen.
 Omdat de politiediensten vooraf bepaalde signalen opvingen, werden op de dag van de wedstrijd reeds extra ordemachten ingezet. Reeds voor de wedstrijd hebben KSK Beveren-aanhangers meermaals getracht een confrontatie met de bezoekers aan te gaan. Door een adequaat politieoptreden kon dit steeds verhinderd worden, ook al had dit tot gevolg dat de bezoekers op een bepaald moment een 10-tal minuten moesten worden opgehouden.
Ondanks het feit dat er vooraf duidelijk aan de Lokeren-supporters werd meegedeeld dat men enkel tickets in voorverkoop zou kunnen kopen en dat de loketten dus op de dag van de wedstrijd gesloten zouden blijven, boden zich toch een 30-tal bezoekers aan zonder ticket. In overleg met de politie en de veiligheidsverantwoordelijke van KSK Beveren werd, om verdere problemen te vermijden, toch een verkooploket geopend en werden deze mensen in het stadion toegelaten.
Tijdens de wedstrijd verliep alles rustig en vonden geen incidenten plaats.
De uitslag en de prestatie van KSK Beveren waren van die aard dat talrijke thuissupporters reeds voor het eindsignaal op onregelmatige wijze het stadion verlieten o.a. door over poorten of draadafsluiting te klimmen. Gezien de verspreiding van de thuissupporters werd vanuit de leiding van de ordediensten beslist om nadruk te leggen op de begeleiding van de bezoekende supporters. Meer dan 40 ordehandhavers en 1 patrouillehond werden ingezet om de Lokeren-aanhang naar de parking van hun autobussen in de Klapperstraat ter hoogte van het zwembad, te begeleiden.
Op een bepaald moment vond er echter een incident plaats tussen KSK Beveren-supporters, die zich in een caf? op het traject naar de parking van de bezoekende autobussen bevonden, en bezoekende supporters. In tegenstelling tot wat bepaalde Lokeren-supporters beweren, hebben de ordediensten onmiddellijk ingegrepen, door enerzijds de betrokken hooligans te arresteren en anderzijds de groep bezoekers verder naar hun autobussen te drijven.
Zes hooligans die zich KSK Beveren-supporters noemen, werden van hun vrijheid beroofd. Aan deze zes personen werd een onmiddellijk stadionverbod voor drie maanden opgelegd. Tegen hen werd ook een proces-verbaal inzake de voetbalwet opgesteld. Tegen vijf van deze mensen werd tevens een gerechtelijk proces-verbaal wegens het toebrengen van slagen en verwondingen opgesteld. Omdat de lokale politie in het bezit is van veel beeldmateriaal dat nog moet geanalyseerd worden, is het zeer waarschijnlijk dat er nog talrijke PV's zullen volgen.
Korpschef Leo Mares besluit: "Het organiseren van eerste klasse - voetbalwedstrijden houdt steeds bepaalde risico's in. De politie stelt alles in het werk om dit risico zo laag mogelijk te houden, maar 100 % veiligheid garanderen kan niemand. De politie de schuld geven wanneer een aantal mensen zich als beesten willen gedragen, gaat dan ook net te ver". (F)