KLJ Haasdonk wint het 'Jefke'

BEVEREN. In Jeugdcentrum Togenblik werd voor de 2de keer door de ACW-afdeling Beveren het "Jefke" uitgereikt aan een vereniging die actief is in Groot-Beveren en er een verdienstelijke werking neerzet. Dit jaar richtte het criterium zich naar een organisatie of een vereniging die een sociale, waardevolle jeugdwerking organiseert. Uit de 5 nominaties kwam de KLJ Haasdonk als de verdiende winnaar. Deze jeugdvereniging is in Haasdonk nog de enige en vangt er zowat alle jeugd op. Bovendien werken ze aan enkele organisaties die voor de Beverse gemeenschap een grote verrijking betekenen.

Het "Jefke" is eigenlijk de "Prijs Jozef Cardijn", de stichter van de KAJ, en is een wisseltrofee die vorig jaar door vzw De Klaproos werd gewonnen. De naam "Jefke" werd destijds gekozen door Roger Heirwegh, gemeenteraadslid uit Haasdonk. Aan de trofee hangt ook een som vast van 250 euro. ACW-voorzitter Leon Vincke legde de nadruk op de jeugdwerking in de maatschappij en wees ook naar Kardinaal Cardijn die in zijn tijd ook aandacht had voor de jeugd als basis voor de toekomst. Via de jeugdwerking krijgt de Beverse gemeenschap een meerwaarde. Voorzitter Vincke was blij dat het ACW de jeugdverenigingen in de kijker kon stellen en was verwonderd dat er zoveel kandidaten waren voor een nominatie. Het was niet gemakkelijk om er 5 uit te halen.


De 5 genomineerde jeugdverenigingen mochten zich aan het publiek voorstellen. Dat waren Jeugdwerking Bartje dat een heuse show van die uitmondde in een promotiefilmpje, Jeugdhuis Djem Melsele, KAJ Beveren, Scouts Beveren en KLJ Haasdonk. Ze stelden zich voor aan de jury en het publiek dat voor 70% inbreng had in de punten. De jury bestond uit Schepen Dirk Van Esbroeck, Jeugdconsulent Jan Bosman en oud-voorzitter Beverse Jeugdraad Wim Ruytjens.


Het viel op dat alle verenigingen een bijzonder grote en vooral eigentijdse, werking kenden. Het publiek mocht na de voorstelling een 'kiesbriefje' invullen en daarna werden de punten geteld. Zowel bij de vakjury als bij het publiek kwam dezelfde winnaar naar voor: KLJ Haasdonk.


De leiding van elke genomineerde vereniging werd op het podium gebracht en ontving uit handen van voorzitter Vincke een herinneringsperkament waarop vermeld stond dat zij door het ACW genomineerd waren voor een waardevolle werking in 2005. En dan werd de winnaar bekend gemaakt. Tim Verhulst en Thomas Vinck van de KLJ Haasdonk stonden er sprakeloos bij. Ze hadden het helemaal niet verwacht het "Jefke" te zullen winnen. De jury loofde de verzorgde voorstelling van hun werking maar legde vooral de nadruk op de waarde die KLJ in Haasdonk heeft voor de opvang van zoveel verschillende leeftijden. Schepen Van Esbroeck noemde het zelfs ' als enige jeugdvereniging de verantwoordelijkheid opnemen in Haasdonk".


Het waren de afgevaardigden van vzw De Klaproos, Nicolai Basselé en Rosemie De Coninck die wisseltrofee "Jefke" overhandigden aan Thomas Vinck en Tim Verhulst. Belangrijk was natuurlijk ook de 250 euro waarmee een jeugdvereniging wel wat kan doen. Maar bij de KLJ waren ze zo verrast van het winnen van de trofee, dat ze nog moeten overleggen waar het geld zal aan besteed worden. Belangrijk vonden ze nu dat ze door het "Jefke", extra naar buiten kunnen komen, zeker vanuit Haasdonk. "Want" aldus Tim Verhulst, " We zijn niet zo super-bekend". Toch konden ze op veel respect rekenen van de andere genomineerde jeugdverenigingen.


Reeds 75 jaar zijn ze actief in Haasdonk en vangen momenteel 4 leeftijdsgroepen op met de Kadeekes van 6 tot 9 jaar, Piep van 9 tot 12 jaar, Jong KLJ van 12 tot 15 jaar en Oud-KLJ ouder dan 15. In totaal telt de vereniging 169 leden waarvan 23 bestuursleden. Er zijn zowat voor de helft meisjes en jongens. Ze organiseren menige sociaal-culturele activiteiten. Tweemaal organiseren ze een activiteit voor mentaal gehandicapten die zelfs bij de KLJ komen spelen en fuiven. Ook de activiteit met de mindervaliden uit het dagcentrum "De Bron" in Beveren, is een super-organisatie. KLJ werkt ook aan een project in Zuid-Afrika en daarvoor worden  tiener-en fuivenacties opgezet. Ze nemen, ook deel aan de KLJ-organisaties die op provinciaal vlak worden georganiseerd met atletiek, dansen en wimpelzwaaien.


Ze denken ook al aan de komende grote vakantie want dan liggen er meerdere hoogtepunten vast. Op vrijdag 29 juli houden ze hun sportfeest op een feestterrein in de Ropstraat met "Tunes and fun By Studio 2000". Het is een dansavond voor jong en oud. Zondag 31 juli is daar elke Haasdonkenaar welkom vanaf 13.30u voor het feestelijk middagprogramma met demonstraties van allerhande KLJ-disciplines.


In de kermisweek van Haasdonk, van 19 t.e.m. 24 augustus, kondigt KLJ ook al aan dat er een fuif is, een volleybaltornooi, kwis, BBC, kaartavond, jaarmarktcafe. En daaarna wordt alles in gereedheid gebracht om het 75-jarig bestaan te vieren tijdens het weekend van 5 en 6 november. Er is nu al sprake van een "Walking dinner" en een familienamiddag.(F)

 

Lees ook:

BEVEREN. ACW Beveren ter gelegenheid van Rerum Novarum voor de 5e keer een Jefke uitgereikt. Het Jefke verwijst naar de figuur van Jozef Cardijn de stichter van KAJ. Het 'Jefke' gaat elk...

BEVEREN. Op donderdag 15 mei reikt ACW Beveren voor de vijfde ‘Jefke’ uit, de prijs voor organisaties of groepen uit Beveren die zich inzetten voor kansarmen in de gemeente. De vijf...

BEVEREN. Op woensdag 29 april 2005 reikt ACW Beveren voor de tweede maal het "Jefke" uit. Met de uitreiking van het 'Jefke' en de bijhorende geldsom willen het ACW z'n...

de 5 genomineerden met hun oorkonde en de winnaar (2e van links) met 2 beeldjes en de chequeBEVEREN. ACW Beveren heeft vorige week de solidariteitsprijs en de wisseltrofee Jefke uitgereikt. Dit jaar...