Krokussen aan De Dodendraad

BEVEREN. De krokussen die schoolkinderen in oktober 2018 plantten langs het traject van de Dodendraad, zullen rond deze tijd van het jaar uitkomen. De krokussen moeten voor een wit lint zorgen van het Drielandenpunt tot aan Cadzand, ter herinnering aan de dodendraad en de slachtoffers die hij maakte. In totaal werden 200.000 witte krokussen geplant. In Beveren plantten leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van GBS De Droomwolk, VBS De Kreek en Leefschool De Zonnewijzer aan de Muggenhoek zo’n 6000 krokussen. 

Een aantal grensgemeenten, waaronder Beveren,  roept de scholen die meeplantten aan het krokuslint op om deel te nemen aan een fotowedstrijd voor de mooiste foto van het project. De winnende foto sleept o.a. een lezing op school van jeugdauteur Rob Baetens in de wacht. Zijn boek ‘Wisselstroom’ gaat over de 13-jarige jongen Fiele die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de grens met Nederland woont en zo de dodendraad van dichtbij ervaart. Iedereen die de bloeiende krokussen spot, fotografeert of filmt wordt gevraagd dit te delen op #dodendraadkrokus en zo mee te werken aan het virale verhaal van ‘De Dodendraad Leeft’ en het krokuslint.

dodendraad

De dodendraad was een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog op de Belgisch-Nederlandse grens. De draad werd door de Duitse bezetter neergezet om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. In 2018 was het 100 jaar geleden dat, na de Wapenstilstand, de dodendraad werd afgebroken. (mb)

 

Lees ook:

Sint-Gillis-Waas herdenkt slachtoffers dodendraad 

SINT-GILLIS-WAAS.  De Nederlandse stichting Verhalis organiseert van 7 tot 14 oktober de week van de Dodendraad. Samen met Nederlandse en Belgische grensgemeenten zal de stichting de slachtoffers van de...

Fiets langs het traject van de Dodendraad

REGIO.  Goed nieuws voor fietsliefhebbers: zij kunnen nu de Grensroute volgen. Dat is een fietsroute van 546 kilometer langs het voormalige traject van de Dodendraad. De Dodendraad was een in de...