Pakkende Frans Buyens-herdenking in Temse

TEMSE. Een kleine honderd genodigden woonden in theaterzaal Roxy in Temse de Herdenking Frans Buyens bij, een organisatie van het Gemeentebestuur naar aanleiding van de eerste verjaardag van het overlijden van de internationaal bekende filmmaker.

Het werd een stijlvolle en pakkende herdenking, waarbij de vele facetten van de rijke en sterke persoonlijkheid van Frans Buyens aan bod kwamen. Het programma, dat werd ingeleid door museumfunctionaris Annick Rooms, ging van start met de projectie van "Tot mijn laatste adem", het filmportret dat Gerrit Messiaen in 1999 van Frans Buyens realiseerde Het is een uitstekende synthese van het filmoeuvre van de kunstenaar.


Daarna volgde een anderhalf uur durend panelgesprek met Buyens' levensgezellin Lydia Chagoll en de cineasten Lieven Debrauwer van Pauline en Paulette, Jan Verheyen en Gerrit Messiaen. De interviews werden afgenomen door burgemeester Luc De Ryck, intieme vriend van Frans Buyens.


Hij besloot het programma met de woorden "Met zijn overlijden is hij de geschiedenis en de legende ingegaan. Zijn dood is het begin van zijn onsterfelijkheid. Hij is minder dood dan de anderen..." (F)