Nieuw logo, slagzin en lied geven Beveren een nieuw gezicht

BEVEREN. Tijdens een feestelijke zitting in de gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans werd het nieuwe logo, de slagzin en het Lied van Beveren officieel voorgesteld. Ze werden geselecteerd door middel van een wedstrijd in 2003 en 2004. De winnaars waren Freddy Aps als componist, Katrien Smet als logo-ontwerper en Gerry Smet als slagzinbedenker. De partituren van het Lied van Beveren zullen worden bezorgd aan alle Beverse muziekmaatschappijen en zangkoren. Het logo en de slagzin zullen vanaf heden op publicaties en vanaf eind 2005 o.a. terug te vinden zijn in de gemeentelijke correspondentie. Het wapenschild blijft evenwel het officiële herkenningsteken van gemeente Beveren en verdwijnt dus zeker niet uit het straatbeeld.

Het begon in 2003 toen Herman Cools, bekend geschiedschrijver van Beveren, een tekst met als titel "Beevren boven" aan de burgemeester François Smet bezorgde. De tekst leende zich uitstekend voor de bewerking tot een lied. Niet veel later werd dan ook in samenwerking met de directeur Hans De Volder,van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, een compositiewedstrijd uitgeschreven. Zes componisten schreven in. Na een strenge selectie werd Freddy Aps uit Haasdonk gekozen als laureaat. Freddy is geen onbekende in de muziekwereld want met zijn koperkwintet Kalison, trad hij reeds meermaals op in de gemeente. In de loop van 2004 werd het muziekstuk verder uitgewerkt voor harmonie?en orkesten, zodat het volkslied vanaf heden door elke harmonie, fanfare en orkest uit Beveren gespeeld kan worden.


Men wilde ook het actieve, dynamische, jonge en hedendaagse karakter van de gemeente omzetten in een logo en een slagzin. De gemeente had wel een mooi eigen wapenschild maar op vlak van herkenbaarheid was het wel wat uit de tijd en oogde niet meer zo modern. Midden juni 2004 werd een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw logo en slagzin.


De logo - en slagzinwedstrijd bleek een groot succes. Er werden maar liefst 216 logo-ontwerpen en 99 slagzinnen geteld. Eind november selecteerden twee bekwame jury's uit al deze inzendingen 10 logo's en 10 slagzinnen. De door de jury geselecteerde  ontwerpen voor zowel logo als slagzin werden tijdens een dinsdagmarkt voorgelegd aan heel wat inwoners van Beveren voor een reactie. Nadien werden de ontwerpen, samen met het advies van de jury en de bemerkingen van de marktbezoekers, gepresenteerd aan het college van burgemeester en schepenen, die de uiteindelijke laureaten bepaalden.


De gekozen ontwerpen werden tijdens de officiële zitting op 22 mei in primeur voorgesteld aan een ruim publiek. Aan de ontwerper van het winnende logo, Katrien Smet, werd een bedrag van 2 000 euro overgemaakt. De slagzinbedenker Gerry Smet kon voor "Beveren-Heerlijkheid vroeger en nu", rekenen op 500 euro. Hij is werkzaam op de grafische dienst van de gemeente.


Merkwaardig voor de gemeentelijke geschiedenis is wel dat de offici? voorstelling van logo, lied en slagzin, een van de laatste activiteiten was van François Smet als burgemeester. Maar het dient gezegd dat hij tijdens zijn meer dan 12 jaar burgemeesterschap niets onverlet heeft gelaten voor het bepalen van het nieuwe gezicht van Beveren in de 21ste eeuw.(F)