De ijzeren balken zonder titel ingehuldigd

ZWIJNDRECHT. Zondag werd aan het Binnenplein, naast de Bibliotheek, het kunstwerk van Bart Decq ingehuldigd. Daarmee zet het Zwijndrechtse gemeentebestuur de trend verder om zoveel mogelijk via kunst op straat en plein, de bevolking er bij te betrekken. Het nieuwe kunstwerk heeft geen titel. Dat doet kunstenaar Decq nooit. Het massief ijzeren werk kostte de gemeente 25.000 euro.

Bart Decq is een West-Vlaming in 1958 geboren in Blankenberge maar hij woont en werkt momenteel in Heffen bij Mechelen. Sedert 1983 hield hij tal van individuele tentoonstellingen waarvan een groot deel in Nederland. Ook kreeg hij in tal van steden monumentale opdrachten en zo is werk van hem o.a. te zien aan de Vrije Universiteit van Brussel, aan "De Brakke Grond" in Amsterdam, bij Janssens Pharmaceuitica in Beerse en ook in de stad Lokeren.


In Zwijndrecht staat nu het roestig beeld van 2,10 meter hoog, 5 meter lang en 2,60 meter breed. Het ijzerwerk is niet gecoat, ruw afgewerkt en de snij-, las- en brandsporen zijn duidelijk zichtbaar. Lang niet iedere Zwijndrechtenaar ziet schoonheid in het werk 'Zonder titel'.(F)