Melkaderwijk wordt verfraaid

BEVEREN/KALLO. De aanklacht van het Vlaams Belang over de toestand in de Meladerwijk in Kallo werd door fractieleider Bruno Stevenheydens in de gemeenteraad op de agenda gezet. Hij had persoonlijk de wijk bezocht en heel wat vaststellingen gedaan die voor samenlevings- en veiligheidsproblemen zorgden. Hij maakte foto's die de toestand bewjzen.
Er zou drugsoverlast zijn, problemen met vreemdelingen en asielzoekers en het aanzicht van de wijk wijst naar verloedering.

In de gemeenteraad van Beveren kwam er uiteraard reactie. Omdat de Melkaderwijk wordt beheerd door de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting, wilde voorzitter Louis Engels de zaak minimaliseren en hij wees daarbij op de inspanningen de Maatschappij reeds leverde om het leefklimaat te verbeteren. Van de 128 verhuurde woongelegenheden zijn er slechts 9 bewoond door niet-Belgen.
De maatschappij richtte er al een wijklokaal op en houdt er regelmatig zitdagen, er is een bewonersraad, toezicht op elke woonblok en op de omgeving. De woningen worden regelmatig verfraaid, zowel aan de buitenomgeving als binnen in de gebouwen zelf. Het wijkcomit? werd ook terug actief.
Voorzitter Louis Engels, verklaarde dat hij bij zijn aanstelling als voorzitter een prioriteit gemaakt de Melkaderwijk grondig aan te pakken. Hij noemde de aanklacht van Bruno Stevenheydens, fel overdreven en dat Vlaams Belang deze zaak wil uitbuiten. Hij meent dat het aanhangers zijn van Vlaams Belang uit de wijk, die de zaak opkloppen. Zijn diensten van de Gewestelijke Maatschappij waren ter plekke gaan kijken maar hadden niets bijzonders opgemerkt tenzij grof huisvuil dat klaar stond.
Wat omgeving betreft, wees hij naar de goede samenwerking met het gemeentebestuur dat voor een grondige heraanleg gaat zorgen en waarvoor zelfs een bedrag van 225.000 euro is voor gereserveerd.

Daar wees ook  Schepen van Ruimtelijke Ordening, Boudewijn Vlegels, op en zei dat er al twee jaar geleden plannen werden opgemaakt om de wijk een grondige opknapbeurt te geven. Nog voor de verlofperiode zullen die werken starten. Er komt meer parkeerruimte, nieuwe aanplantingen om de privacy van de wijkbewoners te verbeteren. De grote verharde oppervlaktes  zullen meer groen en bloemperken krijgen en er zal gezorgd worden dat niet meer op de grasstroken kan geparkeerd worden en deze gebruikt worden als doorgang.Voor de kinderen komt er meer speelruimte met o.a. een trapveld. Aan de inkom van de wijk zal een ruime ontmoetingsplaats met banken en aankondigingsborden worden aangebracht.
Ook Vlegels had kritiek op het Vlaams Belang: " Ik vind de wijze waarop de Vlaams Belangfractie de Melkaderwijk afschilderdt nogal pijnlijk. Als bewoner zou ik het alvast niet appreci?ren, mocht mijn omgeving op een nogal gratuite manier als een zware probleemwijk omschreven worden" aldus de schepen " In plaats van het negatieve uit te vergroten en er een politiek spelletje van te maken, zou het beter zijn de positieve krachten in de wijk te ondersteunen".
Merkwaardig was toch dat eigenlijk niet werd gerept over de problemen met drugs, vreemdelingen en asielzoekers. Alleen burgemeester Smet zei dat die problemen bekend zijn en dat de recherche van de politie en de wijkagent wel al geruime tijd de zaak aan het onderzoeken zijn. Die problemen bestaan dus w?l. En volgens Vlaams Belang situeren die zich ook op de zolders van de appartementsblokken. Daar wordt ingebroken om te overnachten en te koken. In de dakisolatie vond Fractieleider Stevenheydens zelfs gaten om vermoedelijk de rook bij het koken te laten ontsnappen. Bij de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting vinden ze het allemaal vrij ongeloofwaardig en "serieus" overdreven; maar raadslid Stevenheydens wees er op dat hij foto's bezit van zijn vaststellingen.(F)