Bomen maken plaats voor fiets- en wandelpad

BEVEREN. Eerder deze week werden bomen op de dijk van het Vingerlingpad in Kieldrecht gekapt. Dat zorgde vorige enige beroering. Volgens schepen Filip Kegels werden de bomen echter niet zomaar gerooid. Er komt immers een 4 meter breed wandel- en fietspad op de dijk. 

"De gemeente verleende de vergunning tot de kap van de bomen, eigendom van ‘Polder Land van Waas’, om twee redenen: In het najaar van 2023 gaan we op de dijk van het Vingerlingpad een nieuw wandel- en fietspad aanleggen van 4 meter breed met nieuwe afrastering. Op die manier wordt het Vingerlingpad een volwaardige trage weg die aantakt op de recent gerealiseerde trage weg richting Drijdijk. Vanaf dan kunnen recreanten omgeven door groen, fietsen en wandelen tussen Verrebroek en Kieldrecht.", vertelt Kegels, "Als ‘inkompoort’ van Grenspark Groot Saeftinghe willen we Kieldrecht en omgeving zoveel als mogelijk ontsluiten voor recreatief medegebruik. Eén bomenrij werd dus gekapt om plaats te maken voor een breed wandel- en fietspad. De andere twee rijen populieren werden gekapt omdat ze kaprijp zijn. Canadapopulieren worden niet zo oud. Bij felle wind verliezen de bomen takken en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen."

De dijk oogt nu vrij kaal en mistroostig maar dat is volgens Kegels slechts tijdelijk. Na de aanleg van het pad worden twee nieuwe rijen met een duurzamere soort populieren aangeplant. "Volgende maand wordt bijkomend op de talud van de dijk een houtkant aangeplant met 1 300 streekeigen plantsoorten. De kale aanblik zal dus maar van korte duur zijn.", besluit Kegels. (mb)

 

Lees ook:

Werken Dendermondse Steenweg gestart

SINT-NIKLAAS.  Gisteren, maandag 23 januari, zijn de werken aan de Dendermondse Steenweg gestart. Eerst wordt de brug onder de E17 hersteld, daarna komen de fiets- en voetpaden aan de beurt.

Fietspad van gerecycleerde plastic in havengebied

ANTWERPEN. In het Antwerpse havengebied is nieuw fietspad van 800 meter ingereden en is een doorbraak op het gebied van circulariteit. De eerste 75 meter bestaat grotendeels uit gerecycleerde...

Aliplast en vzw Durme planten nieuw bos

LOKEREN. Natuurvereniging vzw Durme en het bedrijf Aliplast hebben zaterdag een nieuw bos met ongeveer 3.500 bomen (of ruim 4 ha) aangeplant. Het nieuwe bos maakt deel uit van natuurgebied De Linie...