Van Centrum voor Levensvorming naar Groep INTRO

WAASLAND. Voor heel wat mensen, zowel jongeren als ouderen, is leren of ?een job hebben? niet zo evident. Zij hebben het bijvoorbeeld moeilijk om zich te schikken naar de wensen van een leerkracht of baas, of maken verkeerde keuzes als het om hun eigen toekomst gaat.
Naar deze doelgroep richt Groep INTRO zich. Dat is de nieuwe naam van wat vroeger het CVL (Centrum voor Levensvorming) werd genoemd. Ook in de Wase regio zijn zij heel actief.

Herman Verhelst, directeur van Groep INTRO Oost-Vlaanderen over de groep: ?Het gaat niet alleen om een nieuwe naam, maar ook om de integratie van verschillende regionale werkingen tot ??n groep, met ondersteuning en co?rdinatie vanuit een nationaal secretariaat. De oude naam Centrum voor Levensvorming, vertelde enerzijds goed dat wij vanuit de praktijk wat ?levensschool? willen bijbrengen. Maar de nieuwe naam is zeker niet lukraak gekozen: ?Groep? staat voor groepswerk, en dat is onze kernmethode. ?INTRO? verwijst naar de introductie, inleiding, integratie in de samenleving. We hebben het dan vooral over vorming in functie van opleiding en werk. Arbeid staat daarin centraal, want werk betekent inkomen, meetellen, een bijdrage leveren aan de samenleving.?
Groep INTRO richt zich naar iedereen die het op ??n of andere manier moeilijk heeft met leren, met werk vinden, met het kiezen uit het gigantisch aanbod van aanbiedingen. Zeg maar ?kansengroepen? vanaf 16 jaar. Zij zoeken hun weg in de maatschappij en de Groep helpt hen daarbij.
?Belangrijk daarbij is dat we in groep werken.? aldus Herman Verhelst ?In de groep leert iedereen van elkaar. Niet alleen op het vlak van handvaardigheid, maar ook inzake communicatie met elkaar, het meemaken van een werkervaring. De begeleider staat garant voor veiligheid, respect en een klimaat waar persoonlijke ontwikkeling mogelijk is.?
In het Waasland zijn er vestigingen in Sinaai, Temse, Sint-Niklaas, Melsele en Lokeren, maar zijn in tal van gemeenten aanwezig voor een of ander project zoals het  ?voortraject? voor -18-jarigen in het Deeltijds Onderwijs (Dendermonde en Sint-Niklaas), het ?voortraject? voor 18-30-jarigen in het OCMW van Beveren, een ?time-out?-project voor schoolgaande jongeren in Sint-Niklaas,  leerwerkplaatsen in Temse en Lokeren, vorming aan werknemers uit de beschutte werkplaats Trianval te Wetteren,  het strijkatelier ?t Steegsken in Melsele en de sociale vaardigheidstraining en persoonlijkheidsvorming voor jongeren en volwassenen die in aanraking kwamen met het gerecht.(fvdv)