Ken Van Marcke wint Grote Prijs Gemeente Beveren, Guy Smet was er dichtbij

Image
De 182 renners nemen de officieuze start en rijden achter motor tot aan de Haasdonkbaan om dan over de spooroverweg definitief te vertrekken.
BEVEREN. De 31ste Schaal Schoeters, of Grote Prijs van de gemeente Beveren, is een mooie wedstrijd geworden die vooral in de plaatselijke ronden erg boeiend werd. In de cafétaria van Atletiek Volharding kwamen 27 ploegleiders hun renners inschrijven. In totaal waren er 182 deelnemers.

Haasdonkenaar Dries De Bock van Hoop op Zegen gaf in laatste instantie nog forfait. Het Jan Snel Team uit Sint-Niklaas verscheen toch aan de start als Mixte-team want ploegleider Van Peteghem had twee Australiërs gevonden om de ploeg tot zes renners uit te breiden. Dat Hoop op Zegen in eigen gemeente aan de start stond was maar logisch. Meer zelfs, omdat ze als eerste inschreven  bij secretaris Guido Van Nauw van het CHW, kregen ze de laagste nummers. Zo reed Roberto Vercauteren met het rugnummer 1 voorbij zijn deur  in deze Schaal Schoeters. Naast Roberto Vercauteren stonden nog meer Beverenaars aan de start: de gebroeders Cédric en Thibault Koppen bij KSV Deerlijk, Sven Wielandt bij Profel en Jan Vlegels bij Hoop op Zegen.

 

Image
De boog die de aankomstlijn sierde stond voor de laatste keer vooraan in de Kasteeldreef. Wanneer de warande opent wordt de straat aangepast en zal het niet meer mogelijk zijn de GP Gemeente Beveren er te laten aankomen. Er wordt een oplossing gezocht.


Er werd eerst een grote ronde van 82 km gereden. De felle wind speelde er zeker een rol bij maar toch lag de snelheid gemiddeld vrij hoog. Men moest dus uit goede huize zijn om vooraan een woordje mee te parten. Na 40 km was het zo ver: 19 renners zonderden zich af en bij hen ook Wase streekrenners met Guy Smet die nu tweehonderd procent gemotiveerd was om eindelijk zijn naam op de erelijst te plaatsen, Luc De Moor uit Sint-Gillis, Thibault Koppen uit Beveren, Robby Meul uit Eksaarde, Gunter Sterck uit Klein Sinaai en Willem De Greyt uit Sinaai. Verder was er ook Ward Bogaert bij, de winnaar van vorig jaar, Cédric Van Lommel die in het Waasland een vaste gast is en ook Zelenaar Thomas Ongena  was vooraan paraat. Verder waren ook mee: Ken Van Marcke, Stephen Orbie, Kevin Furnière, Kenneth Verwaest, Michael Northey, Detlef Moerman en Jef Peeters.

 

Image
Zo werd Guy Smet in de spurt geklopt door de 25-jarige West-Vlaming Ken Van Marcke.

 

Deze ruime kopgroep deed het goed en liep uit. Tom De Kort, Gert Ceulemans, Robby Weemaes uit Sint-Pauwels en Koen van de Velde uit Stekene, zetten een achtervolging in om 55 sec goed te maken. Maar bij het binnenrijden van Sint-Gillis, na een 65 km werden ze terug ingelopen door de groep. De 19 leiders kregen na 75 km reeds meer dan een minuut voorsprong. Nog voor ze voor de eerste keer aan de streep kwamen in de Kasteeldreef, zonderden er zich zes af: Guy Smet, Ward Bogaert, Ken Van Marcke, Gunter Sterck, Robby Meul en Michael Northey. Het was Ward Bogaert die de extra-premie van 50 euro pakte als renner die als eerste de aankomstlijn overschreed na de grote ronde.

 

Image
de winnaar: Ken van Marcke
De zes leiders beheersten de plaatselijke ronden tijdens dewelke er klassementspurten werden gehouden. Het was Gunter Sterck die de hoofdprijs van 100 euro meenam. Die rijdt toch wel een heel sterk seizoen die leraar uit Klein Sinaai. In de achtervolging zagen we verdienstelijk werk van Koen Van de Velde maar nog naar de zes rijden zat er net meer in.

 

Bij het ingaan van de laatste ronde speelde Ward Bogaert alles of niets en hij reed alleen weg. Maar Guy Smet hield zich klaar om de kloof te dichten. Ken van Marcke, naar Beveren gekomen vanuit West-Vlaanderen met de wetenschap dat hij Guy Smet moest volgen omdat hij die de sterkste vond, ging mee met de Kruibekenaar. Ze haalden snel Bogaert in want die kwam uit de Ronde van Luxemburg en dat liet zich nu zeker voelen. In Luxemburg is het parcours bijzonder zwaar.

 

Dus met drie naar de aankomstlijn toe al waren er nog die dachten dat Guy Smet aanval nog zou plaatsen om alleen binnen te komen. Hij viel wel aan maar de lepe Ken Van Marcke nam gretig het wiel en in de spurt kon hij het dan met krachtige pedaalslag afwerken.Het was zijn 3de zege van het seizoen.Een moe gestreden Ward Bogaert nam niet deel aan de eindafrekening maar kon zich wel op het podium fietsen. Op 12 sec van de winnaar werd Gunter Sterck 4de, Robby Meul 5de en de Nieuw -Zeelander Michael Northey 6de.

 

Image
Op de kiosk van de gemeente werd hulde gebracht aan Guy Smet, Ken Van Marcke en Ward Bogaert.

 

In aanwezigheid van burgemeester Marc Van de Vijver en het schepencollege werden op de Beverse Kiosk de eerste drie in de bloemen gezet. Eregast Inge Brocken, onlangs nog tot Misses Sympathie, gaf kleur aan het protocollaire gedeelte.


Na afloop moesten een tiental renners zich aanbieden voor de dopingscontrole van de Vlaamse Gemeenschap. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. Traditoneel wordt op maandag van Beveren-kermis de interclubwedstrijd wielrennen 'Schaal Egide Schoeters' gereden. Sinds 2004 is dat ook de Grote Prijs van de gemeente Beveren. Het...

De Grote Prijs van de Gemeente Beveren wordt dit jaar gereden op maandag 5 juli.BEVEREN. Op maandag 5 juli wordt in Beveren weer de belangrijke wielerinterclub Schaal Egide Schoeters gereden. Sedert...

De 88-jarige Marcel Van Kerckhove vertelt hoe hij 30 jaar geleden de Schaal Schoeters naar Beveren haalde. Met aandacht luisteren schepen Claus, Van Esbroeck en burgemeester Van de Vijver.BEVEREN....

BEVEREN. Maandag 5 juli wordt in Beveren de Interclub 'Schaal Egide Schoeters' betwist. Het Comité Ter Heropleving van de Wielersport CHW kreeg nu de volle medewerking van het...

BEVEREN. Op maandag 4 juli organiseert het Comite ter Heropleving van de Wielersport voor de 28ste maal de interclub Schaal Egide Schoeters. Sedert vorig jaar kreeg deze wedstrijd ook de naam van...

BEVEREN. Twee ploegmaats die hand in hand over de streep rijden, 't is niet alledaags, maar Jarno Van Mingeroet en Steven De Champs, die de wedstrijd beheersten deden het. Maar het publiek kon...