Kunstenaar en schrijver maken nostalgisch boek over Doel

DOEL. "Mijn wapen tegen onrechtvaardigheid is mijn pen." Frank Pollet, een schrijver uit Sint-Niklaas en de strijdlust in hoogsteigen persoon, maakte samen met de 83-jarige kunstenaar Jef Deyaert "Doel met een hoofdletter", een nostalgisch boek over het leeggelopen polderdorp.

"

Doel met een hoofdletter" is een boek vol schetsen en aquarellen van Doelse plaatsen, ondersteund door de teksten en gedichten van Frank Pollet. Die laatste is niet aan zijn proefstuk toe wat betreft boeken over het onderwerp. "Ik heb al heel wat boeken geschreven over de Doelproblematiek, waardoor ik een zekere expertise heb opgebouwd", zegt hij. In het boek staan zowel historische als journalistieke teksten en gedichten naast de werken van Jef Deyaert. "Dit boek is niet het zoveelste politieke pleidooi voor het behoud van Doel, maar door op een nostalgische manier te tonen wat de expansiedrift van de Antwerpse haven om zeep geholpen heeft, zeg je ook meteen dat het niet had mogen gebeuren."

 

Werkgelegenheid

 

Toch halen Pollet en Deyaert stevig uit naar wat er met Doel gebeurt en wie daarvoor verantwoordelijk is. "Als je weet dat het Deurganckdok nu al voor de rest van de tijd verlieslatend is, dan is het ronduit grof dat de Doelenaars hun dorp kwijt zijn", zegt Deyaert. "Het gemene van de kwestie is dat politici altijd hebben geschermd met werkgelegenheid. Op de dokken in Doel zouden 18.000 mensen kunnen werken. Als er nu 180 werken, is het veel", voegt Pollet eraan toe. "Als burgemeester van Beveren zou ik heel erg beschaamd zijn, zeker omdat de Doelenaars op zeer subtiele wijze zijn weggepest."

 

Pollet en Deyaert zijn zelf geen Doelenaars. "Ik ben erdoor gefascineerd omdat ik niet tegen onrechtvaardigheid kan", zegt Pollet. "Mochten wij, net als de politici, voor de gemakkelijkste weg kiezen, dan zouden we erover zwijgen. Maar dat doen we niet." En wat er nu precies zo mooi is aan het bedreigde polderdorp? "In Doel kon je je fiets zonder slot tegen een gevel zetten en hem een week later weer meenemen", zegt Pollet. "Dat is wat een dorp mooi maakt." (HV)