Rupelmondenaars gaan Frank De Winne uitwuiven in Kazakstan

Image
Andre Depuydt en Julien Lyssens die in Kazakstan de lancering van Frank De Winne in de ruimte willen bijwonen en meteen de eer van de Mercatorstede uitdragen.
RUPELMONDE. Julien Lyssens, voorzitter van de Zonnewijzerkring Vlaanderen en André Depuydt voorzitter van Mercatoria zullen in mei 2009 op de lanceerbasis Bojkonoer in steppe Kazakstan aanwezig zijn wanneer Frank De Winne voor de tweede keer naar de ruimte vertrekt. De twee Rupelmondenaars  zullen er als ambassadeurs de gemeente Kruibeke, maar in het bijzonder Rupelmonde, vertegenwoordigen maar ook  in hun hoedanigheid van Mercatorpromotors wonen ze de lancering bij.

Toen Frank De Winne in oktober 2002 voor de eerste keer naar de ruimte vertrok wilde het tweetal daar bij aanwezig zijn. Alles was geregeld toen in laatste instantie hun visum werd ingetrokken en hun reis moest geannuleerd worden, omdat er een terroristische aanslag werd gepleegd door Tsjetsjeense strijders op een theater in Moskou.

 

Julien Lyssens en André Depuydt, notaris in Rupelmonde, zijn niet aan hun proefstuk als wereldreizigers, die wereldburger Mercator als iemand van hun gemeente gaan promoten. De laatste jaren is ook de Zonnewijzerkring Vlaanderen er bij gekomen. Nu nog steeds is Mercators werk erg belangrijk in de ruimtevaart en kent het ook militaire toepassingen via de Mercator -projectie. Deze steunt op een speciale indeling van de wereldkaart. Maar het is en blijft merkwaardig dat de Rupelmondse geleerde destijds werk leverde dat nu, na 500 jaar, nog steeds bruikbaar is.

 

Maar Kruibeke heeft nog meer te bieden op vlak van ruimtevaart. Er is het Technologiebedrijf Verhaert dat ook in de gemeente is gevestigd en de bekendste ruimtevaartfirma uit Vlaanderen is. Zij maken o.a. wetenschappelijke instrumenten  om onderzoeken uit te voeren in de ruimte. Verhaert ontwikkelde destijds ook de eerste Europese minisatelliet voor de ESA.


Tenslotte is Dirk Frimout ook ereburger van Kruibeke en van Rupelmonde in het bijzonder. Julien Lyssens ontmoette Frank de Winne al op Technopolis in Mechelen toen hij voor de eerste keer als astronaut mee ging.

Nu Frank De Winne weer wordt gelanceerd naar het ISS willen Julien en André er bij zijn na de ontgoocheling van 2002.

"Wij hebben wel voldoende ervaring om te weten dat in zulke landen voorzichtigheid geboden is. Kijk maar naar het voorval in Jemen. Wij houden daar rekening mee. Maar achteraf komt er wel veel spijt dat we er niet bij kunnen zijn", aldus Julien Lyssens die in september 2007 al op verkenning ging naar Kazakstan, "Het is een onstabiel land en het kan best zijn dat er weer wat gebeurt. We zijn nu al aan de voorbereiding begonnen, ons visum moet aangevraagd worden en we onderzoeken hoe we in Bojkonoer geraken. Maar naar Kazakstan vliegen is op zich geen probleem." Rechtstreeks is het een acttal uren vliegen maar via Istanboel is het eerst  3 uren en daarna nog eens 6 uren naar Kazakstan.

 

Uit de vele reizen die Lyssens al maakte bleek toch dat Rupelmonde echt internationaal bekend is via Mercator. Zelfs in Indië, waar hij contacten heeft, stond op geografische kaarten in het Indisch 'Rupelmonde' vermeld.
Hij spreekt zelf wel een mondje Russisch en dat komt in Kazakstan best van pas. Al 25 jaar geleden leerde hij die taal via Teleac op de Nederlandse televisie. Hij heeft nog steeds de videobanden en zo kan hij die taal toch verder inoefenen.

 

Het bijwonen van de lancering is officieel geregeld en is geen toeristische uitstap. Kazakstan is een immens land dat er hard aan werkt om een heus ruimtevaartland te worden op Bojkonoer. De Winne vliegt vandaar in mei 2009 met een Russische Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation ISS, voor zes maanden. (ROLF DUCHAMPS)