Geen duidelijkheid rond havenspoor naast expressweg

Image
Reeds van vorig waren er werkzaamheden aan de gang ter realisatie van de Gentboog. Hier ter hoogte van de Vendoorn in Melsele. Zulke spoorwerken langs de Expresweg zijn nog heel ver weg.
WAASLAND/BEVEREN. Vorig jaar werd in Gent op de tweede zogenaamde Staten-Generaal Mobiliteit in het Oost-Vlaamse provinciehuis door Gouverneur André Denys het idee omtrent een havenspoorlijn langsheen de Expresweg (N49/E34) ter sprake gebracht. Een idee dat eigenlijk niet nieuw was. Deze zogenaamde havenspoorlijn die Waaslandhaven met de havens van Gent en Zeebrugge moet verbinden, is niet opgenomen in het gewestplan en ook niet in het RUP Waaslandhaven fase 1. Wel werd het opgenomen in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Niet enkel in het Plan-Mer strategisch plan haven van Antwerpen, maar ook in Europese documenten en in het strategisch plan voor de Gentse kanaalzone komt het ter sprake.

 

In het definitief ontwerp strategisch plan voor de Gentse kanaalzone (mei 2007) staat bij acties zelfs vermeld dat Infrabel de wenselijkheid van de havenspoorlijn op korte termijn zal onderzoeken. Blijkbaar weet Infrabel hier zelf niets van. Dat zijn bevindingen die Vlaams Volksvertegenwoordiger Bruno Stevenheydens (Vlaams belang) vaststelde. 
 
"In de gemeenten waar de Expresweg doorheen loopt zijn er natuurlijk heel wat inwoners met vragen en bezorgdheid omtrent deze mogelijks nieuwe spoorinfrastructuur.", aldus Stevenheydens. "Door de vorming van de tijdelijke federale regering is minister Inge Vervotte bevoegd voor de spoorwegen. Ik stel tot mijn grote verbazing vast dat er nauwelijks overleg is tussen de verschillende bevoegde ministers en de havenbedrijven over de noodzakelijkheid van bijkomende spoorinfrastructuur. Ik stel eveneens vast dat er bijzonder tegenstrijdige informatie is over de wenselijkheid voor deze bijkomende spoorinfrastructuur."

 

Stevenheydens legde het nu in de commissie in Brussel voor. Minister Vervotte zei dat de spoorlijn langs de Expresweg is opgenomen in het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen. Vanuit Infrabel wordt er op toegezien in de mate van het mogelijke dat de zone hiervoor wordt vrijgehouden hetgeen vanuit het standpunt van de toekomstige ruimtelijke ordening dan ook verstandig is. De Vlaamse overheid heeft bij minister Vervotte daarover nog geen contact opgenomen.
 

Image
De Gentboog is klaar en zal de goederentreinen in de richting van Melsele brengen om er aan te sluiten op het spoor richting Gent. Rechts van het nieuwe spoor ligt reeds een veilig fietspad tot aan het station van Melsele.
"Op het ogenblik is het project niet opgenomen in het investeringsprogramma van Infrabel.", aldus de minister, "Er wordt op dit ogenblik voorrang gegeven aan een derde en een vierde spoor tussen Brussel en Gent en aanpassingen aan de lijn Gent-Antwerpen." Zij wees er wel op dat de Gentboog, het nieuwe spoor op de grens Melsele - Zwijndrecht dat via de Vendoorn naar de spoorlijn Antwerpen - Gent loopt, normaal op 6 april 2008 in dienst wordt gesteld. Deze verbinding zorgt ervoor dat de treinen van op linkeroever rechtstreeks richting Gent kunnen rijden en omgekeerd, in plaats van eerst tot in Zwijndrecht te moeten sporen. Momenteel wordt een oplossing met snelle wijksporen onderzocht, om ook de capaciteit verder te verhogen. Deze investeringen zouden in elk geval een positief effect moeten hebben, zowel op het reizigersvervoer als op het goederenverkeer. 
 
Stevenheydens zei dan tot de minister dat het toch wel belangrijk is dat er over dit dossier eens contact komt tussen haar en de Vlaamse overheid. Hij zei: "De berichten die hierover nu al worden verspreid, zorgen ervoor dat aan de betrokken gemeentebesturen hierrond al vragen worden gesteld. De kwestie is dan: aan wie zij hun vragen moeten stellen, aan de federale overheid of aan de Vlaamse overheid? Ook daar is er momenteel een gebrek aan duidelijke informatie aangezien de twee overheden hierover met elkaar nog geen contact hebben gehad." (Rolf Duchamps)