Rode Kruis Kruibeke verdient aandacht en steun

Image
Het Rode Kruis van Kruibeke kon in het verleden altijd rekenen op de steun van Hubert Damen. Hier in gezelschap van Paul de Cort, de PR-man van het Rode Kruis Kruibeke.
KRUIBEKE/BAZEL/RUPELMONDE. Het Rode Kruis van Kruibeke (RK) is een vereniging die in de gemeente een belangrijke rol vervult. Het is niet altijd zo duidelijk om nu precies te weten welke plaats zij inneemt in de gemeenschap der drie gemeenten. Daarom vroegen we aan pr-man Paul De Cort een beeld te schetsen van 'zijn' RK.

 Op vlak van vorming gaat het om Eerste Hulp bij Ongevallen (EHBO) Paul De Cort: "Hierin komen zowel de levensbedreigende als niet-levensbedreigende situatie’s aan bod. Ook aandacht voor eerste hulp aan baby’s kinderen en volwassenen hoort er bij. Vorming is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar, volledig gratis en zonder verdere verplichtingen. Dank zij deze cursus leert U levens redden!" Voor info en om in te schrijven kan men steeds terecht bij Freddy Weyn, Tel: 03.774.47.93  E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De lessen starten gewoonlijk begin september en bestaan uit 2 delen van 12 uren. Bij het eerste deel bekomt men een brevet van 1ste hulp basisvorming. Bij het tweede deel krijgt men een brevet van helper, na het slagen van het examen.
Inschrijven is noodzakelijk, aantal plaatsen zijn beperkt!
In samenwerking met de afdeling Beveren wordt ook bedrijfseerstehulp gegeven. Info en inschrijven bij Alex Burm Tel 03. 575.16.62  GSM 0479.92.84.13,  E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
                                                  
Een ander werkterrein van het RK ligt op vlak van de bloedinzamelingen waarvoor Kristine Dhont uit de Molenstraat 189, de verantwoordelijke is en te bereiken is op 03.774.52.59 of GSM: 0485.39.33.30 

De afdeling ‘hulpdiensten’ bestaat uit de Preventieve Diensten waarbij de vrijwilligers aanwezig zijn met hun eerstehulpmateriaal op sportmanifestaties, massabijeenkomsten, fuiven en dat ook buiten de gemeente o.a. Dodentocht, motorcross, Vredesfeesten, om er zo nodig de eerste zorgen toe te dienen.”Ik wil er voor de organisatoren op wijzen dat ze minstens twee maanden op voorhand hun aanvraag moeten doen”, zo voegde Paul De Cort en aan toe.

Op vlak van het 'Rampenplan' kunnen de vrijwilligers worden ingeschakeld vanaf fase 1 van het rampenplan. Nieuwe vrijwilligers van 16 tot 65 jaar voor de hulpdienst zijn welkom! 
Info voor organisatoren én voor vrijwilligers is te bekompen bij Annie Vermeulen, Rupelmondestraat 18 te Bazel, tel.: 03.774.18.61 of bij Tom Hauman, Bazelstraat 145 te Kruibeke, tel.: 03.744.21.33 GSM: 0478.55.20.75.                             

"Onze uitleendienst kan U helpen aan een rolstoel, krukken, toiletstoel, hometrainer,bedpan, toiletverhoger, rollator,vierpikkel,looprek enz.,", zo zei Paul, "Maar ook hulpmiddelen ter voorkoming van doorligwonden zoals Tempurmatras een oplegmatras, tiltoestellen & badlift. Voor ziekenhuisbedden is een wachttijd van 3 dagen."
Alles wordt betaalbaar verhuurd en zo kosten krukken en een looprek bijvoorbeeld 4 euro per maand; en rolstoel wordt verhuurd voor 15 euro per maand. De minimum huur is wel 14 dagen. Wie lidkaart van het RK heeft of bloedgever is kan 14 dagen gratis huren.Dat is echter niet geldig voor ziekenhuisbedden en tiltoestellen. Voor dit alles kan info worden bekomen bij Paul De Cort op tel.: 03.296.43.96 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ook bij Freddy Weyn.

Kruibeke beschikt ook over een goed werkend Jeugd Rode Kruis: "Het organiseert activiteiten voor de jeugd tussen 10 en 16 jaar, en dit bijna elke zaterdag van 10 tot 12u. Er wordt gewerkt rond verscheidene projecten zoals, eerste hulp, verdraagzaamheid, gevaren in de leefomgeving enz.Tijdens de verlofmaanden juli en augustus is er geen werking, maar dan gaan we wel 10 dagen op kamp. Dit jaar is dat van  9 tot 19 juli op het militair domein van Leopoldsburg." Info hierover bij Hans De Cort: 03.296.43.96   e-mail :Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Jeroen Vette : 03.774.34.07, 0496.94.57.38 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het Jeugd Rode Kruis heeft een eigen locatie volledig ter zijner beschikking. Iedereen tussen 10 en 16 jaar welkom.

Op vlak van sociale hulp heeft het Rode Kruis Kruibeke zomerkampen aan te bieden, ook voor minderbedeelde kinderen. In samenwerking met het OCMW rijdt de handicar uit om gehandicapten te vervoeren. Alleenstaande mensen die terug uit het ziekenhuis komen krijgen van het RK een eerste opvang.Alle info hierover is te bekomen bij Paul De Cort.

Internationale samenwerking richt zich naar Mozambique en de afdeling steunt ook de meest recente noden in andere continenten. .

En dan is er ook nog de 'Veertiendaagse van het Rode Kruis' die op 26 april start en loopt tot 10 mei. Paul De Cort hierover: "Gedurende die periode zullen er weer veel ordekruisvrijwilligers te zien zijn in het straatbeeld, op elke hoek, aan elk kruispunt zullen zij trachten hun stickers aan de man te brengen. Het thema dit jaar is 'helden van elke dag'. De rodekruisvrijwilliger staat dit jaar centraal en wordt ook uitgebeeld op de sticker als 'superman', 'supervrouw'. De stickers kosten nog steeds 5 euro. Met deze stickers zijn er echt mooie prijzen te winnen, vooral vakantieverblijven, vliegreizen enz." De afdeling kon al enkele jaren hierbij beroep doen op het goede hart van Hubert Damen alias ‘Witse’ die in Bazel woonachtig is. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE/BAZEL. Op dinsdag 12 oktober start voor de gemeente Kruibeke een cursus EHBO in het lokaal van het Rode Kruis aan de Nieuwe Baan 8 te Bazel. De cursus staat open voor iedereen en zorgt voor...

KRUIBEKE. In het Rode Kruislokaal aan de Nieuwe Baan te Bazel werden aan 10 cursisten de brevetten uitgereikt van Eerste Hulp. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Denert en de schepenen...

KRUIBEKE. Het Rode Kruis gaat op zaterdag 17 januari de diploma’s uitreiken aan 12 prsonen die geslaagd zijn in hun examen in  E.H.B.O. Het zal dan weer tot in september 2009 duren vooraleer en...

KRUIBEKE. Van 19 tot en met 24 december 2007 organiseren het Rode Kruis, Studio Brussel en Eén de tweede editie van Music For Life. Dit jaar handelt het thema over de globale problematiek van water....

KRUIBEKE. Tijdens een bijeenkomst, waarbij Hubert Damen alias Witse de eregast was, heeft Paul De Cort, de pionier van het Kruibeekse Rode Kruis zijn vereniging doorgelicht en meteen kunnen...

KRUIBEKE. Wie donderdag doorheen Kruibeke rijdt moet niet verbaasd kijken dat aan de verkeerslichten, 'Witse' plots in beeld verschijnt. Als ambassadeur van het Rode Kruis Kruibeke, wil hij de...