Elversele kreeg er de Emiel Naudtszaal bij

Image
De personaliteiten: vlnr: schepenen De Graeve, Blommaert, Verbeke en Van Rossen, burgemeester De Ryck, weduwe Naudts, Eddy Naudts, schepen Vermeiren en gemeentesecretaris Verhulst. Links 2de rij: Korpschef politiezone Kruibeke-Temse Jean-Marie Boudin.
ELVERSELE. In de Hof ter Elstlaan werd in aanwezigheid van ruim 150 enthousiaste aanwezigen, de officiële opening van de gloednieuwe Emiel Naudtszaal georganiseerd. Het is een polyvalente zaal, die voortaan de parochiale feestzaal vervangt. Voor deze deelgemeente van Temse was dit een bijzonder groot cultureel gebeuren. Bijna het voltallig schepencollege, aangevoerd door burgemeester Luc De Ryck, had er aan gehouden de opening bij te wonen. De nieuwe accommodatie kreeg de naam 'Emiel Naudtszaal' die verwijst naar de laatste burgemeester van de gemeente. In 1977 bracht de fusie der gemeenten, Elversele immers naar grote broer Temse.

 

Cultuurfunctionaris Rebecca Hullegems verwelkomde de genodigden en presenteerde het programma, dat muzikaal werd opgeluisterd door de koninklijke harmonie Sint-Ceciliakring o.l.v. Peter Picqueur. Freddy Verbeke, schepen van Openbare Werken, gaf toelichting bij de totstandkoming en de kenmerken van de zaal.

 

De gemeenteraad besliste op 31 maart 2003 tot de overname van de oude schoolgebouwen en de feestzaal in Elversele. Ondertussen was er al beslist, dat een nieuwe polyvalente zaal in deze deelgemeente meer dan noodzakelijk was. Op 16 januari 2004 werd dan ook architect Philippe Vanheck aangesteld voor de opmaak van de bouwplannen.

 

Na goedkeuring van het definitieve ontwerp in de gemeenteraad werd de bouwvergunning aangevraagd op 10 april 2005. "Het heeft eventjes geduurd, vooraleer deze verkregen werd, want pas op 7 oktober 2005 kregen wij groen licht van stedenbouw Gent.", verduidelijkte schepen Verbeke, "Dat er in de loop van de rit héél wat problemen waren, was te verwachten. Bij welke werken is dat niet het geval. Ik blijf mij vooral de verwarmingsproblemen voor de Chiro gebouwen en de aanleg van de gasbuizen herinneren. Maar ook dàt kon, zij het niet gemakkelijk, opgelost worden. De sloop van de bestaande schoolgebouwen werd ondertussen toegewezen en de werken daarvoor konden starten."
De schepen beschreef dan in het kort het nieuwe gebouw. Het bestaat uit een polyvalente zaal, de nodige bergingen waarvan één dienst doet als regielokaal, een technische ruimte, een keuken, een bedieningsruimte, een kleine vergaderzaal, een vestiaire + kassa, sanitair en een lokaal voor de artiesten.  Er is tevens gekozen voor een ruim podium van 8 op 12 meter. De kleine vergaderzaal van 8 op 6 meter, kan gebruikt worden door 30 à 35 personen. De grote zaal van 17 op 12 meter, is voorzien voor 300 personen, als ze gebruikt wordt voor een receptie. Voor 200 personen, indien ze dienst doet als theater en voor 160 personen, indien er gegeten wordt aan tafels.

 

De aanneming werd toegewezen voor 835 556 euro maar daar kwamen nog kosten bij, zoals de architect, de afbraak van het bestaande schoolgebouw, de binneninrichting, wat meerwerken, zodat uiteindelijk de totaalprijs afgerond wordt op  1 135 000 euro of  zowat 45 miljoen oude Belgische franken.

 

De buitenparking werd voorlopig aangelegd en zal plaats bieden aan 30 wagens. Er zal in de toekomst parkeerplaats bij gemaakt worden en ook in de Hof ter Elstlaan zal de parkeergelegenheid anders worden uitgetekend.
Annemie Blommaert, schepen van Cultuur, weidde uit over de feestelijkheden die mede n.a.v. de opening worden georganiseerd (Meifeesten: 17-18 en 24-25 mei).

 

Image
De Koninklijke Harmonie Sint-Ceciliakring had de eer een eerste optreden in de nieuwe zaal te mogen verzorgen.

 

Dat Emiel Naudts aanleiding was voor de naam, werd door burgemeester Luc De Ryck gerechtvaardigd door Emiel de vader van het moderne Elversele te noemen. "Hij lag aan de basis van nieuwe straten en wijken en burger - en sociale woningen, hij was de grondlegger van de modernisering en de uitbouw van het wegennet en de uitbreiding over nagenoeg het hele grondgebied van waterleiding, elektriciteit en verlichting.", aldus de burgemeester.

 

Met 2.400 inwoners is Elversele nu de kleinste deelgemeente maar als de wijken er bij genomen worden, is Velle met 1.500 inwoners de kleinste! “De kleinschaligheid heeft veel charmes”, meende De Ryck “Samenhorigheid, verbondenheid. Maar het gemeenschapsleven wordt ook hier bepaald door infrastructuur en accommodaties."


De Christus Koning Parochiezaal was voorbijgestreefd en moest vervangen worden om de fakkel door te geven. De gemeente zorgde voor een nieuwe polyvalente zaal die voor de bezoeker echt een aangename verrassing is, een heuse revelatie en een wissel op de toekomst voor Elversele.
Burgemeester de Ryck vond de naam Emiel Naudts een symbolisch gegeven. Hij was er burgemeester van 1965 tot 1976 en daarna schepen van Temse van 1983 tot 1988. "Emiel Naudts deed in de naoorlogse periode een nieuwe wind waaien in de gemeente naar de moderne tijd toe. Hij zelf was hartelijk, joviaal. Een sympathieke man altijd bereid om te helpen en te steunen én met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Op hem kon je altijd rekenen. Emiel Naudts was ook lid van veel verenigingen. Kortom, hij was zo Elverseels als de Durme en een echte burgervader." Zo bracht burgemeester Luc De Ryck de figuur van Emiel Naudts in beeld.

 

Image
De hulde van mevrouw weduwe Naudts:V.l.n.r. schepen Annemie Blommaert, Eddy, Marie-Christine en Herman Naudts, Marie-Louise Naudts-De Munter, burgemeester Luc De Ryck, schepen Freddy Verbeke, Rebecca Hullegems en Peter Picqueur.
 

 

De opening werd bijgewoond door de echtgenote van Marie-Louise Naudts-De Munter en de kinderen Eddy, die de zaak Tapifina van Emiel verder zet, en dr Heman Naudts en de kleinkinderen. Burgemeester De Ryck overhandigde bloemen aan mevrouw weduwe Naudts.
Muzikaal werd de nieuwe zaal op een bijzonder hoogstaande manier ingespeeld door de Koninklijke Harmonie Sint-Ceciliakring o.l.v. dirigent Peter Picqueur en waarvan Eddy Naudts de voorzitter is. (R.D.)